Leczo do słoików na zimę uratuje cię w podbramkowej sytuacji. Wystarczy je podgrzać i obiad gotowy

Leczo do słoików na zimę cieszy się bardzo dużą popularnością w naszych kuchniach. Najczęściej do jego przygotowania wykorzystujemy paprykę, pomidory i cebulę, choć istnieją różne warianty i kombinacje smakowe. Koniecznie wypróbuj nasze przepisy.

Leczo do słoików na zimę to kwintesencja smaku i cennych wartości odżywczych, które znajdziemy w wykorzystywanych do jego przygotowania warzywach. Dlaczego warto przygotować leczo do słoików na zimę i w jaki sposób je zrobić? Sprawdzamy.

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Leczo na zimę - bogactwo smaku i zdrowia

Leczo na zimę należy do najpopularniejszych przetworów w naszych spiżarniach. Tradycyjnie przygotowywane jest w oparciu o paprykę, cebulę i pomidory, ale istnieje również cały szereg różnych modyfikacji podstawowego przepisu, które nadają mu odmiennego charakteru i wzbogacają jego smak.

Leczo do słoików na zimę to istne bogactwo smaku i cennych składników odżywczych. Jest ponadto bardzo pożywne i może być bazą do wielu różnych dań obiadowych. Może być podawane m.in. z ziemniakami, ryżem oraz makaronem. Doskonale nadaje się również jako dodatek do mięsnych dań obiadowych. 

Leczo z cukinii na zimę - wybór produktów

Leczo z cukinii na zimę powinno być przygotowane z wysokiej jakości produktów, pochodzących ze sprawdzonego źródła. Najlepiej wybierać świeże warzywa, które dają gwarancję smaku i cennych wartości odżywczych. Smak leczo do słoików na zimę warto wzbogacać o ulubione i wyraziste przyprawy, dzięki którym danie jest bardziej aromatyczne. W zależności od indywidualnych preferencji smakowych, do leczo do słoików na zimę można dodać różne składniki warzywne.  

Leczo na zimę do słoika - jak przechowywać?

Jak przechowywać leczo na zimę do słoika? Danie to może być przechowywane przez okres kilku miesięcy, jednak warunkiem jest odpowiednie przygotowanie słoików i zabezpieczenie ich przed zepsuciem. Słoiki powinny być bardzo dokładnie wyczyszczone i wysuszone. Po nałożeniu przetworów do słoików należy natomiast zwrócić uwagę na to, aby zarówno gwint słoików, jak i zakrętki były czyste. Ewentualne resztki leczo powinny być usunięte np. za pomocą ręcznika papierowego. Niezbyt staranne wyczyszczenie słoików może skutkować rozwojem pleśni i zepsuciem przetworów. Leczo do słoików na zimę powinno być przechowywane w chłodnym, zacienionym miejscu. Najlepiej przenieść je do spiżarni lub piwnicy.  

Leczo na zimę - sprawdzony przepis podstawowy

Pierwsza propozycja to najprostsze leczo na zimę. Sprawdzony przepis na podstawową wersję leczo do słoików na zimę przygotujesz z:

  • 1 kg papryki (czerwona i żółta)
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 dużej cukinii
  • 2 cebul
  • 2 ząbków czosnku
  • 500 g kiełbasy wędzonej
  • 3 łyżek oleju roślinnego
  • 1 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • przypraw (sól, pieprz) 

Sposób przygotowania:

W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj kiełbasę i smaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj czosnek, a po chwili także paprykę pokrojoną w kostkę oraz cukinię pokrojoną w półplasterki. Po 10 minutach dodaj pokrojone pomidory, a następnie duś całość pod przykryciem przez ok. 30 minut. Dodaj słodką i ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Gorące leczo przekładaj do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. 

Leczo do słoików na zimę z pieczarkami i bakłażanem 

Kolejna propozycja to leczo do słoików na zimę z pieczarkami i bakłażanem. Przygotuj następujące składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 kg papryki (czerwona i żółta)
  • 1 bakłażan
  • 250 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:

W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki i smaż razem przez kilka minut. Dodaj pokrojoną paprykę, cukinię, bakłażana i czosnek. Po ok. 10 minutach dodaj pomidory i duś pod przykryciem przez ok. 30 minut. Dodaj przyprawy. Gorące leczo na zimę przekładaj do wyparzonych słoików. Szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Zobacz też: Szybkie i tanie przekąski na mecz. Coś aromatycznego na radość lub słodkiego na otarcie łez

Więcej o: