Leczo do słoików na zimę to kwintesencja smaku i cennych wartości odżywczych, które znajdziemy w wykorzystywanych do jego przygotowania warzywach. Dlaczego warto przygotować leczo do słoików na zimę i w jaki sposób je zrobić? Sprawdzamy.
Leczo na zimę należy do najpopularniejszych przetworów w naszych spiżarniach. Tradycyjnie przygotowywane jest w oparciu o paprykę, cebulę i pomidory, ale istnieje również cały szereg różnych modyfikacji podstawowego przepisu, które nadają mu odmiennego charakteru i wzbogacają jego smak.
Leczo do słoików na zimę to istne bogactwo smaku i cennych składników odżywczych. Jest ponadto bardzo pożywne i może być bazą do wielu różnych dań obiadowych. Może być podawane m.in. z ziemniakami, ryżem oraz makaronem. Doskonale nadaje się również jako dodatek do mięsnych dań obiadowych.
Leczo z cukinii na zimę powinno być przygotowane z wysokiej jakości produktów, pochodzących ze sprawdzonego źródła. Najlepiej wybierać świeże warzywa, które dają gwarancję smaku i cennych wartości odżywczych. Smak leczo do słoików na zimę warto wzbogacać o ulubione i wyraziste przyprawy, dzięki którym danie jest bardziej aromatyczne. W zależności od indywidualnych preferencji smakowych, do leczo do słoików na zimę można dodać różne składniki warzywne.
Jak przechowywać leczo na zimę do słoika? Danie to może być przechowywane przez okres kilku miesięcy, jednak warunkiem jest odpowiednie przygotowanie słoików i zabezpieczenie ich przed zepsuciem. Słoiki powinny być bardzo dokładnie wyczyszczone i wysuszone. Po nałożeniu przetworów do słoików należy natomiast zwrócić uwagę na to, aby zarówno gwint słoików, jak i zakrętki były czyste. Ewentualne resztki leczo powinny być usunięte np. za pomocą ręcznika papierowego. Niezbyt staranne wyczyszczenie słoików może skutkować rozwojem pleśni i zepsuciem przetworów. Leczo do słoików na zimę powinno być przechowywane w chłodnym, zacienionym miejscu. Najlepiej przenieść je do spiżarni lub piwnicy.
Pierwsza propozycja to najprostsze leczo na zimę. Sprawdzony przepis na podstawową wersję leczo do słoików na zimę przygotujesz z:
Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj kiełbasę i smaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj czosnek, a po chwili także paprykę pokrojoną w kostkę oraz cukinię pokrojoną w półplasterki. Po 10 minutach dodaj pokrojone pomidory, a następnie duś całość pod przykryciem przez ok. 30 minut. Dodaj słodką i ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Gorące leczo przekładaj do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Kolejna propozycja to leczo do słoików na zimę z pieczarkami i bakłażanem. Przygotuj następujące składniki:
Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki i smaż razem przez kilka minut. Dodaj pokrojoną paprykę, cukinię, bakłażana i czosnek. Po ok. 10 minutach dodaj pomidory i duś pod przykryciem przez ok. 30 minut. Dodaj przyprawy. Gorące leczo na zimę przekładaj do wyparzonych słoików. Szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Zobacz też: Szybkie i tanie przekąski na mecz. Coś aromatycznego na radość lub słodkiego na otarcie łez