• Link został skopiowany

Sos do frytek: kilka prostych przepisów na wyjątkowy przysmak. Sos curry to absolutna petarda!

Sos do frytek idealnie uzupełnia i podkręca smak przekąski. Frytki uwielbiają wszyscy - zarówno starsi, jak i młodsi. Frytki można podać jako przekąskę do wieczornego seansu filmowego lub jako dodatek do dania obiadowego z mięsem. Niektórzy preferują frytki posypane solą, inni nie wyobrażają sobie przekąski bez smakowitego sosu do frytek. A tu możliwości jest naprawdę sporo.
Sos do frytek to idealny dodatek, który może podkręcić smak tej popularnej przekąski.
zdjęcie ilustracyjne, iStock

Sos do frytek może być przygotowany na wiele różnych sposobów. Zazwyczaj przygotowywany jest ze śmietany i majonezu, ale tak naprawdę wariacji na temat sosu do frytek może być nieskończenie wiele. Koniecznie wypróbuj nasze propozycje i zaskocz swoich domowników. 

Zobacz wideo Frytki Halloumi z dipem z awokado [HAPS VEGE]

Sos śmietanowy do frytek — klasyka gatunku

Na początek weźmy pod lupę sos śmietanowy do frytek. Klasyczny sos śmietanowy do frytek to jeden z najbardziej uniwersalnych dodatków do dania. Jego konsystencja i lekko kwaśny smak idealnie komponują się ze smakiem tradycyjnych frytek z ziemniaków. Do przygotowania sosu do frytek na bazie śmietany będziesz potrzebować następujących składników:

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 100 ml ulubionego majonezu 
  • 2 ząbków czosnku (można więcej w zależności od indywidualnych preferencji smakowych)
  • sól, pieprz do smaku 
  • garść świeżego koperku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W szklanej misce umieść śmietanę, majonez i czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeżeli używasz koperku, to poszatkuj go na drobno i również wrzuć do miski. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Sos śmietanowy do frytek najlepiej smakuje schłodzony, dlatego należy umieścić go w lodówce na co najmniej pół godziny przed podaniem. W tym czasie smaki dobrze się przegryzą i sos do frytek ze śmietaną i majonezem będzie smakował znakomicie.  

Sos majonezowy do frytek z dużą ilością czosnku i ziół

Kolejna propozycja to sos majonezowy do frytek. Receptura przygotowania jest bardzo podobna, ale smak wzbogacony jest o dużą ilość czosnku i aromatycznych ziół. Przygotuj następujące składniki:

  • 200 g majonezu 
  • 4 ząbki czosnku 
  • sól i pieprz do smaku 
  • garść posiekanego koperku 
  • garść posiekanego szczypiorku 

Sposób przygotowania:

W szklanym naczyniu umieść majonez. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do miski. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj posiekane zioła i bardzo dokładnie wymieszaj. Sos majonezowy do frytek umieść w lodówce na co najmniej 30 minut.  

Sos serowy do frytek — idealna konsystencja sosu do frytek

Sos serowy do frytek cechuje się idealnie kremową konsystencją. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g serka Philadelphia (lub innego kremowego)
  • sól i pieprz do smaku 
  • łyżka posiekanego szczypiorku 
  • łyżeczka soku z cytryny 

Sposób przygotowania:

W szklanej misce umieść śmietanę i serek i bardzo mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj sok z cytryny, posiekany szczypiorek oraz przyprawy — sól i pieprz. Całość bardzo dokładnie wymieszaj i schłodź w lodówce przez co najmniej pół godziny. 

Sos curry do frytek — innowacyjny smak

Pora na coś innowacyjnego — sos curry do frytek. Przygotujesz go z następujących składników:

  • 200 g majonezu 
  • łyżka przyprawy curry 
  • ½ łyżeczki kurkumy 
  • ząbek czosnku 
  • sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W szklanej misce wymieszaj ze sobą majonez, posiekany czosnek, curry i kurkumę. Dopraw solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby składniki się przegryzły i sos do frytek uzyskał idealny smak. 

Sos do frytek belgijskich z dodatkiem musztardy i miodu

Kolejna propozycja to sos do frytek belgijskich z dodatkiem musztardy i miodu. Połączenie musztardy i miodu sprawia, że sos do frytek nabiera słodko-kwaśnego posmaku, który jest uwielbiany przez wielu z nas. Aby przygotować sos do frytek belgijskich z dodatkiem musztardy i miodu będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy np. Dijon 
  • łyżeczka miodu 
  • sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:

W szklanej misce umieść śmietanę, musztardę, miód. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dopraw solą i pieprzem według uznania. Ponownie wymieszaj zawartość. Odstaw do lodówki na pół godziny. 

Sos do frytek z batatów mocno ziołowy

Na koniec sos do frytek z batatów z dużą ilością aromatycznych ziół. Przygotuj następujące składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego 
  • łyżka majonezu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki 
  • łyżeczka posiekanego świeżego koperku 
  • łyżeczka posiekanego świeżego szczypiorku 
  • sól i pieprz do smaku 
  • łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W szklanej misce umieść jogurt, majonez, czosnek i przyprawy. Dopraw solą i pieprzem. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj sok z cytryny. Gotowy sos do frytek z batatów umieść w lodówce na pół godziny.   

Zobacz też: Przed pieczeniem frytkom serwuję kąpiel. Są idealnie chrupiące z zewnątrz i mięciuśkie w środku

Więcej o: