Sos do frytek: kilka prostych przepisów na wyjątkowy przysmak. Sos curry to absolutna petarda!

Sos do frytek idealnie uzupełnia i podkręca smak przekąski. Frytki uwielbiają wszyscy - zarówno starsi, jak i młodsi. Frytki można podać jako przekąskę do wieczornego seansu filmowego lub jako dodatek do dania obiadowego z mięsem. Niektórzy preferują frytki posypane solą, inni nie wyobrażają sobie przekąski bez smakowitego sosu do frytek. A tu możliwości jest naprawdę sporo.

Sos do frytek może być przygotowany na wiele różnych sposobów. Zazwyczaj przygotowywany jest ze śmietany i majonezu, ale tak naprawdę wariacji na temat sosu do frytek może być nieskończenie wiele. Koniecznie wypróbuj nasze propozycje i zaskocz swoich domowników. 

Zobacz wideo Frytki Halloumi z dipem z awokado [HAPS VEGE]

Sos śmietanowy do frytek — klasyka gatunku

Na początek weźmy pod lupę sos śmietanowy do frytek. Klasyczny sos śmietanowy do frytek to jeden z najbardziej uniwersalnych dodatków do dania. Jego konsystencja i lekko kwaśny smak idealnie komponują się ze smakiem tradycyjnych frytek z ziemniaków. Do przygotowania sosu do frytek na bazie śmietany będziesz potrzebować następujących składników:

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 100 ml ulubionego majonezu 
  • 2 ząbków czosnku (można więcej w zależności od indywidualnych preferencji smakowych)
  • sól, pieprz do smaku 
  • garść świeżego koperku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W szklanej misce umieść śmietanę, majonez i czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeżeli używasz koperku, to poszatkuj go na drobno i również wrzuć do miski. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Sos śmietanowy do frytek najlepiej smakuje schłodzony, dlatego należy umieścić go w lodówce na co najmniej pół godziny przed podaniem. W tym czasie smaki dobrze się przegryzą i sos do frytek ze śmietaną i majonezem będzie smakował znakomicie.  

Sos majonezowy do frytek z dużą ilością czosnku i ziół

Kolejna propozycja to sos majonezowy do frytek. Receptura przygotowania jest bardzo podobna, ale smak wzbogacony jest o dużą ilość czosnku i aromatycznych ziół. Przygotuj następujące składniki:

  • 200 g majonezu 
  • 4 ząbki czosnku 
  • sól i pieprz do smaku 
  • garść posiekanego koperku 
  • garść posiekanego szczypiorku 

Sposób przygotowania:

W szklanym naczyniu umieść majonez. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do miski. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj posiekane zioła i bardzo dokładnie wymieszaj. Sos majonezowy do frytek umieść w lodówce na co najmniej 30 minut.  

Sos serowy do frytek — idealna konsystencja sosu do frytek

Sos serowy do frytek cechuje się idealnie kremową konsystencją. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g serka Philadelphia (lub innego kremowego)
  • sól i pieprz do smaku 
  • łyżka posiekanego szczypiorku 
  • łyżeczka soku z cytryny 

Sposób przygotowania:

W szklanej misce umieść śmietanę i serek i bardzo mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj sok z cytryny, posiekany szczypiorek oraz przyprawy — sól i pieprz. Całość bardzo dokładnie wymieszaj i schłodź w lodówce przez co najmniej pół godziny. 

Sos curry do frytek — innowacyjny smak

Pora na coś innowacyjnego — sos curry do frytek. Przygotujesz go z następujących składników:

  • 200 g majonezu 
  • łyżka przyprawy curry 
  • ½ łyżeczki kurkumy 
  • ząbek czosnku 
  • sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W szklanej misce wymieszaj ze sobą majonez, posiekany czosnek, curry i kurkumę. Dopraw solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby składniki się przegryzły i sos do frytek uzyskał idealny smak. 

Sos do frytek belgijskich z dodatkiem musztardy i miodu

Kolejna propozycja to sos do frytek belgijskich z dodatkiem musztardy i miodu. Połączenie musztardy i miodu sprawia, że sos do frytek nabiera słodko-kwaśnego posmaku, który jest uwielbiany przez wielu z nas. Aby przygotować sos do frytek belgijskich z dodatkiem musztardy i miodu będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy np. Dijon 
  • łyżeczka miodu 
  • sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:

W szklanej misce umieść śmietanę, musztardę, miód. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dopraw solą i pieprzem według uznania. Ponownie wymieszaj zawartość. Odstaw do lodówki na pół godziny. 

Sos do frytek z batatów mocno ziołowy

Na koniec sos do frytek z batatów z dużą ilością aromatycznych ziół. Przygotuj następujące składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego 
  • łyżka majonezu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki 
  • łyżeczka posiekanego świeżego koperku 
  • łyżeczka posiekanego świeżego szczypiorku 
  • sól i pieprz do smaku 
  • łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W szklanej misce umieść jogurt, majonez, czosnek i przyprawy. Dopraw solą i pieprzem. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj sok z cytryny. Gotowy sos do frytek z batatów umieść w lodówce na pół godziny.   

Zobacz też: Przed pieczeniem frytkom serwuję kąpiel. Są idealnie chrupiące z zewnątrz i mięciuśkie w środku

Więcej o: