Sos do frytek może być przygotowany na wiele różnych sposobów. Zazwyczaj przygotowywany jest ze śmietany i majonezu, ale tak naprawdę wariacji na temat sosu do frytek może być nieskończenie wiele. Koniecznie wypróbuj nasze propozycje i zaskocz swoich domowników.
Na początek weźmy pod lupę sos śmietanowy do frytek. Klasyczny sos śmietanowy do frytek to jeden z najbardziej uniwersalnych dodatków do dania. Jego konsystencja i lekko kwaśny smak idealnie komponują się ze smakiem tradycyjnych frytek z ziemniaków. Do przygotowania sosu do frytek na bazie śmietany będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W szklanej misce umieść śmietanę, majonez i czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeżeli używasz koperku, to poszatkuj go na drobno i również wrzuć do miski. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Sos śmietanowy do frytek najlepiej smakuje schłodzony, dlatego należy umieścić go w lodówce na co najmniej pół godziny przed podaniem. W tym czasie smaki dobrze się przegryzą i sos do frytek ze śmietaną i majonezem będzie smakował znakomicie.
Kolejna propozycja to sos majonezowy do frytek. Receptura przygotowania jest bardzo podobna, ale smak wzbogacony jest o dużą ilość czosnku i aromatycznych ziół. Przygotuj następujące składniki:
Sposób przygotowania:
W szklanym naczyniu umieść majonez. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do miski. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj posiekane zioła i bardzo dokładnie wymieszaj. Sos majonezowy do frytek umieść w lodówce na co najmniej 30 minut.
Sos serowy do frytek cechuje się idealnie kremową konsystencją. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
W szklanej misce umieść śmietanę i serek i bardzo mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj sok z cytryny, posiekany szczypiorek oraz przyprawy — sól i pieprz. Całość bardzo dokładnie wymieszaj i schłodź w lodówce przez co najmniej pół godziny.
Pora na coś innowacyjnego — sos curry do frytek. Przygotujesz go z następujących składników:
Sposób przygotowania:
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W szklanej misce wymieszaj ze sobą majonez, posiekany czosnek, curry i kurkumę. Dopraw solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby składniki się przegryzły i sos do frytek uzyskał idealny smak.
Kolejna propozycja to sos do frytek belgijskich z dodatkiem musztardy i miodu. Połączenie musztardy i miodu sprawia, że sos do frytek nabiera słodko-kwaśnego posmaku, który jest uwielbiany przez wielu z nas. Aby przygotować sos do frytek belgijskich z dodatkiem musztardy i miodu będą Ci potrzebne następujące składniki:
Sposób przygotowania:
W szklanej misce umieść śmietanę, musztardę, miód. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dopraw solą i pieprzem według uznania. Ponownie wymieszaj zawartość. Odstaw do lodówki na pół godziny.
Na koniec sos do frytek z batatów z dużą ilością aromatycznych ziół. Przygotuj następujące składniki:
Sposób przygotowania:
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W szklanej misce umieść jogurt, majonez, czosnek i przyprawy. Dopraw solą i pieprzem. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj sok z cytryny. Gotowy sos do frytek z batatów umieść w lodówce na pół godziny.
Zobacz też: Przed pieczeniem frytkom serwuję kąpiel. Są idealnie chrupiące z zewnątrz i mięciuśkie w środku