Jajecznica z kurkami to klasyka na porannych stołach. Wiele osób zaczyna swój dzień właśnie od smakowitej jajecznicy. Latem jej smak można wzbogacić o różnorodne dodatki. Wypróbuj najsmaczniejszą jajecznicę z kurkami na najbliższe śniadanie.
Jaka powinna być idealna jajecznica z kurkami? Przepis na to najsmaczniejsze letnie śniadanie jest bardzo prosty, jednak — jak to zawsze w kuchni bywa — aby wydobyć z niego pełnię smaku, należy zadbać o wysokiej jakości produkty. Zacznijmy od jajek. Najlepsze i najbardziej wartościowe są jajka wiejskie, które pochodzą ze sprawdzonego i znanego nam źródła. Drugi składnik naszej pysznej jajecznicy — kurki — również muszą pochodzić z pewnego źródła. Jeżeli sami jesteśmy grzybiarzami, to mamy ułatwione zadanie. W przypadku, gdy musimy kupić produkt, to należy zwrócić uwagę na wygląd grzybów. Świeże kurki są jędrne i "mięsiste".
Dlaczego warto sięgać po przepis na jajecznicę z kurkami? Jajecznica z kurkami jest nie tylko bardzo smaczna, ale także zdrowa. Jedzenie kurek ma wiele zalet zdrowotnych, ale nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę. Kurki zawierają witaminę D, witaminy z grupy B, a także żelazo, selen, potas i miedź. W kurkach znajdziemy antyoksydanty, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Te niepozorne grzyby są ponadto niskokaloryczne, dzięki czemu idealnie nadają się dla osób, które dbają o linię.
Jak zrobić jajecznicę z kurkami i posiekanym szczypiorkiem? Jeżeli chcesz zaserwować to smaczne letnie śniadanie, przygotuj następujące składniki:
Sposób przygotowania:
Kurki dokładnie oczyść z wszelkich zanieczyszczeń. Duże grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż na niej kurki. Grzyby smaż przez kilka minut, aż zmiękną i odparuje z nich nadmiar wody. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie wrzuć na patelnię z kurkami. Smaż do czasu, aż cebula stanie się rumiana. W międzyczasie przygotuj jajka. Jajka wbij do szklanej miseczki, dodaj sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj. Na patelni rozpuść drugą łyżkę masła i dodaj jajka. Smaż przez chwilę, aby jajka mogły się ściąć. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany szczypiorek.
Kolejny przepis to jajecznica z kurkami i cebulą z dodatkiem papryki. Przygotuj następujące składniki:
Sposób przygotowania:
Kurki dokładnie oczyść z wszelkich zanieczyszczeń. Jeżeli grzyby są duże, to pokrój je na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuść łyżkę masła i wrzuć kurki. Smaż przez kilka minut. W międzyczasie przygotuj warzywa. Cebulę obierz i pokrój w piórka, paprykę pokrój w kostkę. Dodaj warzywa do kurek na patelni. Całość smaż razem przez chwilę. W misce rozbij jajka, dodaj sól i pieprz, a następnie całość wymieszaj. Na patelni rozpuść drugą łyżkę masła, a następnie dodaj jajka. Smaż do czasu, aż jajecznica z kurkami uzyska idealną dla Ciebie konsystencję.
Jajecznica z kurkami i boczkiem to propozycja dla osób, które lubią słyszeć i czuć "chrupnięcie". Do przygotowania smakowitego dania z dodatkiem boczku będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Grzyby dokładnie oczyść z wszelkich zanieczyszczeń. Boczek pokrój w paski. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż na niej boczek. Smaż do momentu, aż boczek stanie się złocisty i chrupiący. Dodaj kurki i razem chwilę podsmażaj. W misce roztrzep jajka z przyprawami. Na patelni rozpuść drugą łyżkę masła, a następnie dodaj jajka. Smaż do momentu, aż jajka będą idealnie ścięte.
Jajecznica z kurkami na maśle sama w sobie jest już sycącym daniem, jeżeli jednak chcemy jeszcze bardziej urozmaicić smak naszego śniadania, możemy zaserwować ją z różnymi dodatkami. Do dania idealnie pasuje świeże, chrupiące pieczywo. Jajecznica z kurkami może być podana także w towarzystwie świeżych warzyw, np. z pomidorem malinowym. Do jajecznicy z kurkami idealnie pasują także plastry awokado. Podana w ten sposób jajecznica z kurkami nie tylko świetnie smakuje, ale również wygląda obłędnie.
Zobacz też: Jajecznicy Gordona Ramsaya nic nie brakuje. Jest obłędnie kremowa, puszysta i niebiańsko maślana