• Link został skopiowany

Sos kurkowy to bogactwo smaku i skarbnica wartości odżywczych. Przygotujesz go w zaledwie kilka chwil

Sos kurkowy to uniwersalny dodatek do wielu dań. Pysznie smakuje z makaronem, ale można go podać także ze schabem czy kurczakiem. Jak przyrządzić najsmaczniejsze dania z sosem kurkowym? Wypróbuj nasze propozycje.
Sos kurkowy może towarzyszyć różnym daniom.
zdjęcie ilustracyjne, iStock

Sos kurkowy znany jest w polskiej kuchni już od dawna. Wiele z nas z niecierpliwością wyczekuje sezonu kurkowego, aby móc cieszyć się świeżymi grzybami, pełnymi smaku i zdrowia

Zobacz wideo Kluski kładzione z sosem kurkowym

Sos kurkowy — przepis, po który warto sięgać

Dlaczego warto sięgać po pyszny sos kurkowy? Przepis na sos kurkowy znany jest już od wielu lat. Kurki to niewielkie grzyby, które skrywają w sobie bogactwo cennych wartości odżywczych. W kurkach znajdziemy m.in. witaminę D, która ma kluczowy wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz układu kostnego. Obok witaminy D, cennym składnikiem kurek są także witaminy z grupy B, dzięki którym układ nerwowy człowieka utrzymuje się w dobrej kondycji. Kurki to także bogate źródło błonnika, sprzyjającego prawidłowej pracy układu pokarmowego oraz przeciwutleniaczy, chroniącymi komórki przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego. 

Polędwica w sosie kurkowym — pomysł na odświętny obiad

Kurki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Polędwica w sosie kurkowym to przepis, który wykorzystasz na specjalne okazje. Jest to odświętne danie, które dobrze smakuje i obłędnie prezentuje się na talerzu. Polędwicę w sosie kurkowym przygotujesz z następujących składników:

  • 500 g polędwicy wieprzowej 
  • 350 g świeżych kurek 
  • średniej wielkości cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)
  • sól i pieprz do smaku 
  • świeża natka pietruszki do dekoracji 

Sposób przygotowania:

Z polędwicy wieprzowej usuń błonki i pokrój na plastry o grubości ok. 1,5-2 cm. Każdy plaster delikatnie rozbij, a następnie oprósz z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę masła i jedną łyżkę oleju roślinnego. Gdy tłuszcz będzie wystarczająco gorący, ułóż na patelni plastry polędwicy i smaż po kilka minut z obu stron. Gdy mięso będzie rumiane, zdejmij je na talerz i przykryj folią aluminiową, aby utrzymało wysoką temperaturę. W dalszej kolejności przygotuj sos kurkowy. Grzyby bardzo dokładnie oczyść z zanieczyszczeń. Cebulę i czosnek obierz i pokrój. Na tej samej patelni, na której smażyła się polędwica, rozpuść drugą łyżkę masła i drugą łyżkę oleju. Smaż przez chwilę do czasu uzyskania złocistego koloru. Dodaj kurki i smaż przez ok. 6 minut. Wlej śmietanę kremówkę i gotuj na patelni przez kilka minut do czasu, aż sos zgęstnieje. Sos kurkowy dopraw solą i pieprzem. Dodaj podsmażone wcześniej plastry polędwicy. Smaż razem jeszcze przez chwilę. Polędwicę w sosie kurkowym podawaj np. z młodymi ziemniakami. Talerz udekoruj świeżą natką pietruszki.    

Kurczak w sosie kurkowym jako pyszny codzienny obiad

Kolejna propozycja to kurczak w sosie kurkowym. Do jego przygotowania będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 4 filety z kurczaka 
  • 350 g świeżych kurek 
  • średniej wielkości cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • sól i pieprz do smaku 
  • świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki, tymianek)

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka oczyść i delikatnie rozbij, aby miały podobną grubość. Oprósz solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oleju i jedną łyżkę masła. Podsmaż filety przez ok. 5 minut z każdej strony. Mięso powinno być idealnie złociste. Kurczaka zdejmij z patelni, odłóż na talerz i przykryj folią aluminiową. Przygotuj sos kurkowy. Kurki dokładnie oczyść ze wszelkich zanieczyszczeń. Duże kurki pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz i pokrój (cebulę w kostkę, czosnek w plastry). Na tej samej patelni, na której smażyła się polędwica, rozgrzej drugą łyżkę oleju i masła. Podsmaż cebulę, a następnie dodaj czosnek. Gdy warzywa będą rumiane, dodaj kurki. Całość podsmażaj przez kilka minut, aby grzyby oddały nadmiar wody. Wlej wino (jeżeli go używasz) i smaż przez chwilę, aby alkohol odparował. Dodaj śmietanę i smaż do momentu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wyłóż podsmażonego wcześniej kurczaka. Smaż razem jeszcze przez chwilę. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami.   

Schab w sosie kurkowym — niebanalne i smaczne połączenie

Na koniec przepis na schab w sosie kurkowym. Będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 4 plastry schabu 
  • 350 g świeżych kurek 
  • średniej wielkości cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:

Każdy plaster schabu delikatnie rozbij, a następnie oprósz solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej dwie łyżki smalcu i podsmaż mięso z obu stron na rumiany kolor. Mięso zdejmij na talerz i przykryj folią aluminiową. Przygotuj sos kurkowy. Grzyby oczyść z zanieczyszczeń. Większe kurki pokrój, mniejsze mogą zostać w całości. Cebulę i czosnek obierz i pokrój. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, a następnie podsmaż na nim cebulę i czosnek. Dodaj kurki. Smaż przez kilka minut, aby z grzybów odparował nadmiar wody. Dodaj śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj razem przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wyłóż schab i podsmaż razem jeszcze przez kilka minut. Podawaj np. z młodymi ziemniakami. 

Zobacz też: Biegnij do lasu lub kup je za mniej niż 20 zł. Zrobisz z nich zupę lepszą od pomidorowej

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: