• Link został skopiowany

Bakłażan faszerowany na obiad lub na kolację. Przygotuj go w zaledwie kilka minut

Bakłażan faszerowany to bardzo smaczny i nieskomplikowany pomysł na obiad czy kolację. Warto zainteresować się tym niezwykłym warzywem i poznać kilka przepisów z jego wykorzystaniem.
Faszerowany bakłażan na obiad i na kolację.
nata_vkusidey/ iStock

Największymi miłośnikami warzyw z oczywistych względów są wegetarianie i weganie. W przepisach na posiłki warzywne, bakłażan jest często spotykany. Można go zapiekać, robić z niego pasty i wiele innych. Jest to zdecydowanie niedocenione warzywo, a przecież świetnie smakuje!

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Bakłażan faszerowany? Jak można podawać to warzywo i co o nim wiadomo?

Bakłażan faszerowany to zaledwie jedna z możliwości wykorzystania tego warzywa. Można z niego wykonać świetną i aromatyczną pastę, która nadawać się będzie zarówno jako smarowidło do pieczywa, jak i pesto do makaronu. Może także stanowić bazę dla tortilli czy zapiekanki. Warto przyrządzić z niego wyjątkowy gulasz. Wbrew pozorom bakłażan ma wiele zastosowań, a jednak rzadko gości na naszych stołach.

Bakłażan jest także niedoceniony, jeśli chodzi o składniki odżywcze i jego właściwości. Dla wielu osób może być zaskakujące, że z biologicznego punktu widzenia jest to owoc — podobnie jak cukinia czy pomidor. Jest bogaty w witaminy B, C i K. Jest świetnym źródłem niezbędnego dla organizmu, błonnika. Zawiera dużo soli mineralnych, w tym wapnia i fosforu, a także przeciwutleniacze. Badania wskazują, że posiada też właściwości przeciwnowotworowe.

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Podobnie jak cukinię, tak i to warzywo można wydrążyć i zapiec na różne sposoby. Jednym z nich jest właśnie bakłażan faszerowany mięsem mielonym.

Składniki:

  • 2 bakłażany;
  • 500 g mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cebula;
  • wybrane przyprawy i zioła;
  • sól; pieprz;
  • olej lub oliwa,
  • ser żółty

Wykonanie:

Włączyć piekarnik, aby nagrzał się do temperatury 180°C, grzanie góra dół. Umyć bakłażany i przekroić wzdłuż. Ponacinać miąższ i przesypać solą. Odstawić na około 20 min. Następnie, gdy bakłażan zmięknie, należy go wydrążyć w taki sposób, by grubość przy skórce na całej długości pozostała ta sama. Pozostałą część bakłażana można użyć do zrobienia farszu. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, dodać mięso mielone, a następnie resztę bakłażana. Przyprawić. Na blasze ułożyć papier do pieczenia, a na nim połówki bakłażana. Wyłożyć do środka farsz i posypać startym, żółtym serem lub pokruszonym serem feta. Wstawić do piekarnika i piec około 40 min.

Bakłażan faszerowany warzywami

Warzywo to nie musi być jednak podane z mięsem. Bakłażan faszerowany warzywami to świetny posiłek dla osób, które niekoniecznie mają ochotę na mięso. Aczkolwiek możliwa jest i taka opcja, że przyrządzony będzie właśnie bakłażan faszerowany warzywami, a do tego podane będzie np. pieczone mięso.

Składniki:

  • 2 bakłażany;
  • 2 papryki w różnych kolorach;
  • 100 g ryżu (najlepiej basmati);
  • passata pomidorowa;
  • pomidory z puszki bez skórki;
  • cebula
  • czosnek;
  • ulubione przyprawy, sól i pieprz;
  • oliwa.

Wykonanie:

Bakłażany i przekroić krok. Miąższ naciąć i posolić, a następnie odstawić na około 20 min, by zmiękł, a następnie równo wydrążyć. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu. Włączyć piekarnik nagrzać do 180°C, grzanie góra dół. Podsmażyć cebulę i czosnek. Umyć i pokroić w kostkę paprykę i dodać, smażyć chwilę. Dodać pomidory z puszki. Przyprawić, dodać passatę i ryż. Wymieszać. Gotować kilka minut. Wydrążone bakłażany faszerować warzywami. Piec ok. 20 minut.

Czy bakłażan faszerowany wegetariański może być dobry?

Oczywiście, a dowodem jest przepis powyżej. Jest to jednak tylko jedna z możliwości. Należy pamiętać, że zawsze można zmieniać proporcje warzyw lub też użyć innych. Bakłażan faszerowany wegetariański może więc zawierać np. pomidorki koktajlowe, marchew, cukinię, czy jakiekolwiek inne warzywo. Można też użyć świeżych pomidorów zamiast tych z puszki.

Co więcej — zawsze bez problemu można zrobić opcję wegańską. Jeśli w przepisie użyto masła, można je zastąpić oliwą. Zamiast sera może pojawić się tofu lub wegańskie jego odpowiedniki. Faszerowany bakłażan jest więc opcją dla każdego.

Jakie jeszcze dodatki może zawierać pieczony bakłażan faszerowany?

Jeśli chodzi o sery, można wykorzystać dowolny. Może być to więc zarówno gouda, feta, czy też mozzarella. Pieczony bakłażan faszerowany może też mieć w składzie kaszę bulgur zamiast ryżu, który też może być wybierany ze względu na różne właściwości, np. jaśminowy, parboiled. Można też użyć mięsa, które nie będzie mielone, np. podsmażyć wcześniej kurczaka pokrojonego w kostkę. Wszystko zależy od naszych kulinarnych pomysłów.

Zobacz też: Jeszcze nie jadłam tak dobrych placków. Nie są z ziemniaków, a są równie pyszne

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: