Sos z suszonych grzybów podany z duszonym mięsem i posiekaną natką pietruszki to poezja smaku!

Sos z suszonych grzybów podany np. z kawałkiem mięsa bądź jako dodatek do makaronu lub klusek śląskich to potrawa, którą znamy i uwielbiamy od lat. Aromatyczny sos z grzybami suszonymi przywołuje na myśl najlepsze smaki lata i znika z talerzy w mgnieniu oka. W jaki sposób przygotować najsmaczniejszy sos z suszonych grzybów?

Sos z suszonych grzybów to prawdziwa gratka dla miłośników dań z grzybami w roli głównej. Suszenie grzybów jest zakorzenione w polskiej tradycji kulinarnej już od wielu lat. Grzyby można wykorzystać na wiele różnych sposobów, a jednym z nich jest właśnie sos z suszonych grzybów, który można podać z ulubionymi dodatkami do dań głównych.

Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Sos grzybowy z suszonych grzybów to głębia aromatu i smaku

Sos grzybowy z suszonych grzybów jest niezwykle aromatyczny, a zapach unoszący się w powietrzu podczas jego przygotowywania przywołuje na myśl spacer leśnym traktem w leniwy letni poranek. Grzyby to jedne z najbardziej docenianych darów lasu, które znajdują bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Zapaleni grzybiarze dbają o to, aby latem zebrać jak najwięcej aromatycznych okazów, które po wysuszeniu będą wykorzystane w kuchni na wiele różnych sposobów. Jednym z najpopularniejszych sposobów wykorzystania suszonych grzybów, jest przygotowanie smakowitego farszu do uszek wigilijnych. Ale dziś nie o tym. Dziś skupimy się na odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób przygotować najsmaczniejszy sos z suszonych grzybów, który można zaserwować zarówno podczas codziennego, jak i odświętnego obiadu. 

Sos z grzybami suszonymi — kilka porad na początek

Sos z suszonymi grzybami to nie tylko głębia smaku i aromatu, ale także garść cennych składników odżywczych. Suszone grzyby są bardzo zdrowe, z czego być może wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Znajdziemy w nich sporą zawartość błonnika, który działa korzystnie na funkcjonowanie układu trawiennego. Suszone grzyby to także cenne źródło:

  • witamin (witaminy z grupy B, witamina D)
  • minerałów (cynk, selen, żelazo, potas).

Aby suszone grzyby mogły zachować swoje cenne wartości i właściwości, muszą być odpowiednio przechowywane. Najlepiej przechowywać je w pojemnikach lub papierowych torbach, umiejscowionych w suchych i ciemnych zakamarkach. Sos z suszonych grzybów ma szerokie zastosowanie w kuchni. Najczęściej podaje się go z kawałkiem pieczonego mięsa, ale idealnie komponuje się także z kluskami śląskimi, makaronem i ryżem. 

Sos grzybowy z suszonych grzybów — przepis najprostszy

Jak najprościej przygotować sos grzybowy z suszonych grzybów? Przepis nie należy do trudnych, jednak warto uzbroić się w cierpliwość. Przed przystąpieniem do właściwej pracy należy namoczyć grzyby w wodzie (co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc). Namoczone grzyby nabierają miękkości i oddają pełnię swojego smaku i aromatu. Do przygotowania smakowitego sosu grzybowego z suszonych grzybów będziesz potrzebować następujących składników:

  • 50 g suszonych borowików lub podgrzybków
  • dużej cebuli 
  • 2 ząbków czosnku 
  • 500 ml bulionu (opcjonalnie może być woda z moczenia grzybów, ale należy mieć na uwadze, że może mieć ona gorzki posmak, co wpłynie na danie)
  • ½ szklanki śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku 
  • łyżka posiekanej natki pietruszki do dekoracji 

Ciemny sos grzybowy z suszonych grzybów — sposób przygotowania

Ciemny sos grzybowy z suszonych grzybów zaczynamy przygotowywać od namoczenia grzybów. Jak wspomnieliśmy już wcześniej, grzyby suszone wymagają wcześniejszego namoczenia, dlatego za przygotowywanie dania należy wziąć się odpowiednio wcześniej. Suszone grzyby należy moczyć w wodzie co najmniej kilka godzin. Gdy będą już gotowe, zabieramy się do dalszej pracy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy (cebulę w kostkę, czosnek w plastry). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, a następnie podsmażamy na nim cebulę. Gdy się lekko zarumieni, dodajemy czosnek i całość smażymy razem jeszcze przez chwilę. Grzyby odcedzamy (wodę z moczenia grzybów zostawiamy), a następnie wrzucamy na patelnię i smażymy przez kilka minut. Dodajemy bulion (opcjonalnie wodę z moczenia grzybów), a następnie dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Dodajemy śmietankę i gotujemy przez kilka minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Podajemy np. z makaronem lub polewając sosem z suszonych grzybów kawałek pieczonego mięsa. Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki, która idealnie uzupełni potrawę zarówno smakowo, jak i wizualnie.    

Zobacz też: Mnóstwo osób myśli tak o robaczywych grzybach, a to mit. "Niebezpieczna teoria"

Więcej o: