Takie szaszłyki spotkasz tylko w Grecji. Najwięksi smakosze je uwielbiają

Byłeś w Grecji i jadłeś souvlaki? Przepis możesz spróbować odtworzyć na podstawie własnych wspomnień. Możesz jednak skorzystać ze sprawdzonych receptur i sprawdzić, czy to, co wyczarujesz, będzie smakowało tak samo, jak w Grecji.

Souvlaki to jedna z najbardziej charakterystycznych dla kuchni greckiej potraw. Zdobędzie serca osób gustujących w mięsnych daniach.

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Souvlaki: co to takiego?

Souvlaki, jedno z czołowych dań kuchni greckiej, przyrządzane było podobno już w XVII wieku p.n.e. Jest to proste, smaczne, ale i efektowne danie, które można porównać do znanych nam szaszłyków. Przyrządza się je z kawałków mięsa marynowanych w ziołach, a później pieczonych na grillu bądź ruszcie. Potrawa ta znana jest w Grecji w różnych odmianach, tradycyjnie souvlaki grilluje się nad rusztem, używając do tego metalowych szpadek. Jeśli jednak będziemy chcieli przygotować souvlaki w domu, możemy z powodzeniem skorzystać z drewnianych patyczków do szaszłyków. Pamiętajmy jednak, by uprzednio odpowiednio długo moczyć je w wodzie (minimum przez godzinę). Dzięki temu podczas pieczenia drewno będzie oddawało wilgoć, zamiast pochłaniać ją z mięsa. W ten sposób nasze souvlaki będą wyjątkowo soczyste.

Greckie souvlaki: z czego przyrządzać?

Tradycyjne greckie souvlaki przyrządza się z tłustego mięsa wieprzowego, zarówno z karkówki, jak i z nieco tłustszej łopatki wieprzowej. Nic się jednak nie stanie, jeśli przygotowując souvlaki, sięgniemy po inny rodzaj mięsa. Równie smaczne souvlaki możemy przyrządzić z użyciem jagnięciny, a nawet mięsa z kurczaka. W przypadku drobiu lepiej jednak wykorzystać mięso z udek kurczaka. Jeśli do przygotowania souvlaki użyjemy mięsa z piersi kurczaka, musimy pamiętać, by nie grillować mięsa zbyt długo. Ciekawym zabiegiem może być także owinięcie kawałków mięsa przed nadzianiem na szpadkę i pieczeniem na ruszcie plasterkami boczku. Gotowe souvlaki podawane są na rożenkach, z pieczywem i sałatką bądź z ryżem, albo podobnie jak gyros: w placku pita.

Pita i souvlaki to przepis na doskonałe danie

Pita i souvlaki tworzą razem idealny duet. Jeśli więc decydujemy się na przyrządzenie greckiego souvlaki, warto pomyśleć też o podaniu do niego chlebka pita. Zamiast kupować gotowy, możemy pokusić się o wykonanie pieczywa samodzielnie. Wystarczy, że przygotujemy:

  • 400 gramów mąki pszennej tortowej
  • 220 ml ciepłej wody
  • 15 gramów drożdży świeżych (lub 5 gramów drożdży suszonych)
  • 1 łyżkę delikatnej oliwy
  • 1 płaską łyżeczkę soli.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, oliwę, sól i dolewamy wodę. Po wymieszaniu ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie idealnie gładkie, następnie miskę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej półtorej godziny. Po tym czasie posypujemy stolnicę mąką i przekładamy na nią wyrośnięte ciasto. Wyrabiamy je i dzielimy na sześć równych kawałków, z każdego formując w dłoniach kulkę. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek (średnica ok. 18 cm), placki układamy na papierze do pieczenia i przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiając na pół godziny. Placki prażymy po dwie minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanej suchej patelni z grubym dnem albo w piekarniku o temperaturze 210 stopni (opcja góra/dół) na środkowej półce przez 4-6 minut.

W międzyczasie przyrządzamy souvlaki. Potrzebne będą:

  • 800 gramów łopatki lub karkówki wieprzowej
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka skórki startej z cytryny
  • siekana mięta, oregano i tymianek (najlepiej świeże)
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu.

Mięso kroimy w paski wzdłuż włókien, a następnie w kostkę i wkładamy do szklanego naczynia. Ząbki czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa, do którego następnie dodajemy sok z cytryny, skórkę z cytryny, oliwę, siekane zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę (wyjmujemy na pół godziny przed grillowaniem). Przygotowujemy patyczki do szaszłyków (pamiętajmy, by drewniane uprzednio namoczyć w wodzie). Nadziewamy na nie kawałki mięsa, układamy na rozgrzanym grillu bądź też patelni grillowej. W czasie grillowania co jakiś czas obracamy. Podajemy z pitą i sosem tzatziki, warto dodać też sałatę, plasterki pomidorów lub ogórków oraz cebulę pokrojoną w piórka.

Souvlaki z kurczaka

Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować souvlaki z kurczaka. Przyrządza się je podobnie, jak wersję z użyciem mięsa wieprzowego, należy jednak pamiętać o krótszym czasie grillowania. Do marynaty na 800 gramów mięsa z uda lub piersi kurczaka można użyć:

  • 4 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczek miodu
  • 2 łyżek soku z cytryny
  • pół łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 4 łyżek oliwy
  • 4 łyżek siekanej natki pietruszki
  • 4 liści laurowych
  • ewentualnie świeżego tymianku.

Mięso kroimy w kostkę i doprawiamy solą, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a następnie mieszamy mięso ze wszystkimi składnikami marynaty i odstawiamy na godzinę. Dalej postępujemy tak samo, jak w przypadku souvlaki z mięsa wieprzowego. Serwujemy z chlebkiem pita i warzywami. Możemy polać sosem: jogurt grecki mieszamy z solą, miodem, musztardą, sokiem i skórką z cytryny.

Zobacz też: Dolmades: greckie gołąbki, które z łatwością można przyrządzić w domu

Więcej o: