Jak przyrządzić bałkański burger na polskim grillu? Pljeskavica to specjał, który pokochasz

Pljeskavica nazywana jest bałkańskim burgerem. W odróżnieniu od znanego nam burgera zawiera jednak najwyższej jakości mięso, które z reguły przed grillowaniem długo dojrzewa w marynacie.

Pljeskavica to danie kuchni serbskiej, ale poza Chorwacją i Bośnią jest szeroko rozpowszechnione w krajach dawnej Jugosławii, zawędrowało też do Albanii, Rumunii i Bułgarii, a coraz częściej można je spotkać w jadłospisach szwedzkich, niemieckich i austriackich.

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Pljeskavica: przepis oryginalny

Jak przyrządzana jest pljeskavica? Przepis oryginalny oparty jest na połączeniu co najmniej dwóch rodzajów mięsa.

Składniki:

  • 800 gramów łopatki wołowej
  • 400 gramów karkówki wieprzowej
  • kilka ostrych papryczek
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • przyprawa harrisa lub wędzona papryka
  • sól
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Mięso posiekać lub pomielić. Papryczki i cebule drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko połączyć ze sobą, przyprawić, dokładnie wymieszać i wyrobić jednolitą masę. Wstawić na co najmniej 24 godziny do lodówki. Formować duże, płaskie kotlety. Piec po kilka minut z każdej strony aż się zrumienią na patelni grillowej lub grillu.

Pljeskavica: przepis szefa kuchni – więcej nie znaczy trudniej

Jak przyrządzana jest przez specjalistów pljeskavica? Przepis szefa kuchni jest odrobinę bardziej urozmaicony.

Składniki:

  • pół kilograma wołowiny
  • 4 plastry szynki z indyka
  • 4 plastry wędzonego sera
  • 2 marynowane ostre papryczki
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Wołowinę pomielić, posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać z 3 łyżkami wody, a następnie odstawić na trzy dni do lodówki, codziennie wyjmując naczynie, by przemieszać mięso. Gdy mięso dojrzeje, formować z niego płaskie kotlety. Cebulę i marynowane papryczki drobno posiekać. Kotlety nadziać szynką z indyka, serem, cebulą i papryczką. Smażyć po kilka minut z każdej strony na grillu lub ruszcie. Serwować na ciepło, najlepiej z dodatkiem ajwaru (umiarkowanie pikantnej pasty warzywnej) i kajmaku (przyrządzonego ze śmietanki kremówki oraz mleka bawołu domowego).

Gurmanska pljeskavica: czym różni się od innych i skąd pochodzi nazwa potrawy?

Najbardziej znaną odmianą tej bałkańskiej potrawy jest gurmanska pljeskavica. Charakterystyczne dla niej jest to, że przyrządzana jest z minimum dwóch rodzajów mięsa, najczęściej jagnięciny lub baraniny i wołowiny, cielęciny lub wieprzowiny, z dodatkiem kaszkawału, boczku lub szynki, siekanej ostrej papryki, cebuli i przypraw. Kaszkawał to dojrzewający twardy ser podpuszczkowy sporządzany z mleka owczego lub krowiego. Niezależnie od odmiany, pljeskavica najlepiej smakuje podawana na ciepło ze świeżym kajmakiem i pastą ajwar. Można serwować ją w chlebie pita. Jest daniem sycącym i kalorycznym. A skąd wzięła się nazwa tego grillowanego kotleta z mieszanki mielonego lub siekanego mięsa? Pochodzi ona od słowa pljeskati, które oznacza tyle, co klepać, klaskać, plaskać. Potrawa wywodzi się z kuchni serbskiej, ale popularna jest, obok Serbii, w Chorwacji, Bośni, Rumunii, Bułgarii, Albanii, Kosowie, Czarnogórze, Macedonii i Słowenii.

Pljeskavica z serem: przepis na gurmanską pljeskavicę

Pljeskavica z serem to szczególna odmiana tej bałkańskiej potrawy, nazywana gurmanską pljeskavicą. Sposób jej przygotowania nie jest zbyt skomplikowany. Potrzebne będą:

  • 500 gramów wołowiny
  • 200 gramów karkówki wieprzowej
  • 100 gramów bułgarskiego kaszkawału, ewentualnie cheddara, ostrego owczego sera pecorino lub dowolnego wędzonego sera
  • 100 gramów wędzonego boczku
  • 6-8 papryczek chilli
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonej ostrej papryki
  • sól
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Karkówkę i wołowinę drobno siekamy lub mielimy. Dodajemy sól i mieszamy przez ugniatanie. Dodajemy 3 łyżki wody i ponownie mieszamy. Naczynie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej trzy dni. W tym czasie dwa razy dziennie musimy mięso przemieszać, dolewając nieco wody. Dojrzałe mięso wyjmujemy z lodówki. Boczek, ser, cebulę i papryczki drobno kroimy, a następnie kolejno dodajemy do mięsa, mieszając. Na koniec dodajemy pieprz i ostrą paprykę (jeśli ktoś preferuje ostre smaki, może też dodać mielone chilli), a następnie bardzo dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy płaskie kotlety. Smażymy je na mocno rozgrzanej patelni grillowej, albo na grillu bądź ruszcie. Każdą stronę kotleta trzeba smażyć około 3-4 minut. Najlepiej serwować w chlebku pita (gotowym, bądź własnej roboty), ale doskonale smakować będą też podane na talerzu w towarzystwie frytek i warzyw. Jako dodatki świetnie sprawdzą się: ogórek, pomidor, cebula czy kapusta pekińska, warto też sięgnąć po ajwar.

Zobacz też: Souvlaki: wakacyjny przepis na greckie szaszłyki. Stwórz w domu urlopowy klimat

Więcej o: