Cacio e pepe cieszy się ogromną popularnością wśród turystów w Rzymie, ale jego wykonanie jest tak proste, że każdy może pokusić się o to w domu. Wystarczą zaledwie trzy składniki.
Spaghetti cacio e pepe to jedna z potraw, którą najchętniej zamawiają turyści w Rzymie. Obok carbonary i amatriciany, cacio e pepe uznawana jest za jeden z trzech klasyków kuchni rzymskiej. Co dokładnie oznacza nazwa cacio e pepe? Słowo cacio używane jest na określenie sera, szczególnie w Rzymie. Zatem cacio e pepe oznacza dokładnie tyle, co ser i pieprz. Jak nietrudno się domyślić, cacio e pepe jest klasyczną potrawą kuchni rzymskiej, której głównymi składnikami są ser i pieprz. I faktycznie, to jedno ze starych dań kuchni Rzymu i okolic powstaje z zaledwie trzech składników: makaronu, sera i pieprzu. Dziś trudno nam sobie wyobrazić, że danie, stanowiące esencję włoskiego szyku i prostoty, może wywodzić się z biedy. Jednak potrawę tę wymyślili włoscy pasterze, którzy podczas wypasu owiec potrzebowali potrawy, która ich nasyci, ale jej przygotowanie nie będzie wiązało się z posiadaniem zbyt wielu sprzętów kuchennych. Wygodnym, i co najważniejsze tanim, rozwiązaniem okazało się więc przygotowanie dania z suchego makaronu i dojrzewającego sera. Klasyczna pasta cacio e pepe przyrządzana jest z makaronu (najczęściej spaghetti lub dowolnego innego długiego makaronu), wody z solą użytej do gotowania makaronu, świeżo mielonego lub, jeszcze lepiej, świeżo młotkowanego pieprzu oraz sera pecorino. Nazwa sera pochodzi od włoskiego słowa pecora, oznaczającego owcę, a najbardziej optymalnym serem będzie Pecorino Romano.
Makaron cacio e pepe może się nieco różnić w sposobie przygotowania. Jedni zalecają, by ser połączyć z wodą z gotowania makaronu oraz pieprzem i dopiero później mieszankę tę dodać do ugotowanego makaronu. Inni twierdzą, że zdecydowanie lepiej jest najpierw połączyć makaron z wodą i pieprzem, a dopiero na końcu dodać do potrawy ser. Niektórzy przekonują, że warto uprażyć pieprz i zalać go wodą z gotowania makaronu, dzięki czemu wydobędziemy maksimum aromatu z przyprawy stanowiącej o istocie dania. Warto jednak mieć na względzie fakt, że aby sos osiągnął idealną konsystencję, nie miał grudek i był doskonale kremowy, ser należy ogrzać do odpowiedniej temperatury. Zdaniem specjalistów ser pecorino taką idealną konsystencję osiąga w temperaturze 55 stopni Celsjusza. Aby ser osiągnął taką właśnie temperaturę, warto ogrzać go w kąpieli wodnej.
Danie włoskie cacio e pepe może być nieco modyfikowane. Choć w podstawowym przepisie znajdziemy makaron spaghetti, ser pecorino i pieprz, to jednak możemy spotkać różne wersje cacio e pepe. Na przykład zamiast samego sera pecorino z powodzeniem można wykorzystać mieszankę tegoż sera i parmezanu. Pamiętajmy jednak, że nie są to sery wegetariańskie i można je zastąpić choćby litewskim serem Dziugas. W niektórych wersjach cacio e pepe ser owczy pecorino mieszany jest z krowimi serami Grana Padano albo Parmigiano Reggiano. Owo mieszanie rodzajów serów argumentowane jest najczęściej zbyt intensywnym aromatem sera pecorino. Pamiętajmy jednak, że region Lacjum ze stolicą w Rzymie, jak i całe środkowe Włochy, to kraina serów owczych. W niektórych wersjach dania cacio e pepe wysoce pożądanym dodatkiem jest oliwa z oliwek, w innych obowiązkowe jest dodanie masła. Ten ostatni przypadek tłumaczy się tym, że dodanie masła pozwala nie tylko na łatwiejsze uzyskanie jednolitego kremowego sosu, ale też dodatkowych walorów aromatycznych pieprzu.
A zatem: jak przyrządzić cacio e pepe? Przepis jest niezwykle prosty, a przygotowanie dania nie zajmie nam zbyt dużo czasu. Potrzebujemy:
Na początek mocno solimy wodę na makaron i gotujemy go al dente. W tym czasie ścieramy ser na tarce jak najdrobniej oraz rozdrabniamy ziarna pieprzu. Pod koniec gotowania makaronu rozdrobniony pieprz wsypujemy na patelnię i prażymy go na średnim ogniu. Następnie dolewamy do pieprzu nieco wody z gotowania makaronu i zostawiamy na około 3 minuty na małym ogniu. W tym czasie ucieramy ser z odrobiną wody z gotowania makaronu na jednolitą pastę. Patelnię zdejmujemy z ognia, do wody z pieprzem wrzucamy makaron i intensywnie mieszamy. Pastę serową stopniowo dodajemy do zawartości patelni, wciąż intensywnie mieszając. Danie nakładamy na talerze i podajemy od razu. Pamiętajmy, że o pikantności potrawy decyduje ilość pieprzu, a dwie łyżeczki przyprawy sprawią, że danie będzie naprawdę ostre. Jeśli chcemy, pieprz możemy usmażyć na roztopionym maśle zamiast prażyć go na suchej patelni.
Zobacz też: Dolmades: greckie gołąbki, które z łatwością można przyrządzić w domu