Sałatka z ciecierzycą może być przygotowana na wiele różnych sposobów. Ciecierzyca jest niezwykle bogata w cenne składniki odżywcze i już od kilku lat znajduje swoje zasłużone miejsce w naszej codziennej kuchni.
Jakie cechy ma sałatka z soczewicą? Fit, smaczna, zdrowa, pełna cennych składników odżywczych — o sałatce z ciecierzycą można mówić właściwie w samych superlatywach. Ciecierzyca już od kilku lat cieszy się dużym zainteresowaniem w naszej kuchni, a pyszne dania z jej udziałem dostarczają organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Ciecierzyca to cenne źródło białka (w 100 g ciecierzycy znajduje się ok. 19 g białka), błonnika, witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, magnezu i fosforu.
Sałatka z ciecierzycą ze słoika to pozycja, która powinna obowiązkowo znaleźć się w diecie osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej w organizmie. Ciecierzyca charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu pomaga zachować prawidłowe stężenie glukozy we krwi. Warto nadmienić także, że z uwagi na wysoką zawartość białka, ciecierzyca jest zalecana dla osób aktywnych fizycznie. Zawarty w ciecierzycy błonnik działa z kolei na układ pokarmowy, wspomagając procesy trawienne w organizmie.
Najlepsza sałatka z ciecierzycy powinna bazować na świeżych, sezonowych warzywach, które doskonale uzupełniają smak naszego dania. Do przygotowania najlepszej sałatki z ciecierzycy będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Ciecierzycę odcedź z zalewy i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Ogórka, paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Pomidory koktajlowe przekrój na połówki. W dużej misce umieść kaszę bulgur, ciecierzycę i wszystkie warzywa. Dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Kolejna propozycja to sałatka z ciecierzycą i fetą. Ten wariant sałatki z ciecierzycą przygotujesz z następujących składników:
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Ogórka, paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Oliwki pokrój na połówki. Ser feta pokrusz. Wszystkie składniki umieść w dużej misce. Dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz (sól można ewentualnie pominąć, bo feta jest słona). Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Warta polecenia jest także sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem z puszki. Przygotuj następujące składniki:
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę dokładnie opłucz z zalewy. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Ogórka, paprykę i cebulę drobno pokrój. W dużej misce umieść ciecierzycę, wszystkie warzywa i tuńczyka (wcześniej odcedzamy go z zalewy). Dodajemy oliwę z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Kolejna nasza propozycja to sałatka z ciecierzycą i kurczakiem. Przygotujesz ją tak samo, jak sałatkę z ciecierzycą i tuńczykiem, z tą różnicą, że zamiast tuńczyka, dodajemy grillowanego kurczaka. Kurczaka można przygotować na grillu lub specjalnej patelni do grillowania. Przed grillowaniem warto zamarynować mięso w marynacie przygotowanej np. z oliwy z oliwek, miodu, soli, pieprzu, rozmarynu, czerwonej papryki.
Czy sałatka z ciecierzycą i majonezem to dobre połączenie? Majonez to bardzo popularna baza do sosów i smakowitych dressingów. Można go użyć także do przygotowania naszej sałatki z ciecierzycą, jednak należy mieć na uwadze, że wybierając majonez zamiast oliwy z oliwek, znacznie podnosimy nie tylko kaloryczność potrawy, ale także zmieniamy jej walory smakowe. Dodatek oliwy sprawia, że danie jest zdrowsze i bardziej wartościowe, dlatego jeżeli mamy do wyboru majonez lub oliwę z oliwek, lepiej zdecydować się na tę drugą opcję.
Zobacz też: Aromatyczne pulpety to danie w sam raz na szybki obiad. Zamiast mięsa użyj tego tańszego składnika