Cukinia jest bardzo prosta do przygotowania, a przede wszystkim niesłychanie smaczna. Możemy przyrządzić ją na wiele różnych sposobów w zależności od tego, na co mamy ochotę. Poznaj najłatwiejsze i najszybsze, a zarazem wyjątkowo pożywne dania z kabaczka.
Smażona cukinia to jeden z najszybszych sposobów na przygotowanie potrawy z tego warzywa. Wystarczy zaledwie 20 minut, by zrobić pyszne talarki. Umytą cukinię kroimy na plastry o grubości około jednego centymetra, a następnie obsypujemy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Talarki smażymy na patelni z niewielkim dodatkiem oleju, często przewracając. Gdy zmięknie, nakładamy plasterki na talerz. Świetnie nadadzą się jako przekąska lub dodatek do dania głównego. Jeśli jednak chcemy przyrządzić potrawę z cukinii w roli głównej, spróbujmy zrobić chrupiące placki.
Jeśli mamy nieco więcej cukinii i ochotę na konkretne danie, spróbujmy przyrządzić chrupiące placki. Będziemy potrzebowali do tego mąki pszennej, jednego jajka, dwóch łyżek mleka, cebuli, cukinii oraz przypraw i oleju. Na początek wsypujemy trzy łyżki mąki do miski i mieszamy ją z solą i przyprawami. Po chwili rozbijamy do środka jedno jajko i wlewamy dwie łyżki mleka. Gdy osiągniemy już jednolite ciasto, zajmujemy się warzywem. Cukinię myjemy, ususzamy i obieramy, by następnie starkować ją razem z cebulą na drobnych oczkach. Po odciśnięciu z nadmiaru wody dodajemy całość do ciasta i dokładnie mieszamy. Uformowane placki kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron przez parę minut. Gotowe chrupiące kotleciki możemy podawać ze śmietaną lub ulubionym sosem.
Mało kto wie o tym, że z cukinii możemy przyrządzić także zdrowy, domowy keczup. Taki słodko-kwaśny sos idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań głównych, sałatek oraz kanapek. Aby go przyrządzić, potrzebujemy cztery cukinie, pół kilograma cebuli, dwie łyżki soli, pół szklanki cukru, dwa słoiczki koncentratu pomidorowego oraz 125 mililitrów octu jabłkowego i ulubione przyprawy. Warzywo obieramy i usuwamy pestki, po czym trzemy na tarce. Podobnie robimy z cebulą. Łączymy jedno z drugim, dodając sól, a następnie wstawiamy do lodówki na noc. Na drugi dzień przekładamy cukinię z cebulą do garnka, dodajemy cukier i pozostawiamy do zagotowania, co chwilę mieszając. Po tym czasie dodajemy ocet oraz przyprawy i gotujemy jeszcze kwadrans bez przykrycia. Na koniec wlewamy koncentrat pomidorowy i zostawiamy pod przykryciem na ostatnie pięć minut. Wyłączamy kuchenkę i miksujemy całość blenderem. Gorący sos przelewamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przetwory w piekarniku, w gotującej się wodzie. Nasz domowy keczup jest gotowy. Teraz możemy cieszyć się nim nawet i przez cały sezon.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.