Jajko jest bardzo dobrym i łatwo przyswajalnym źródłem białka i witamin, a także innych składników mineralnych. Warto więc mieć je w diecie, a inna forma jego podania niż jajecznica, jajko na miękko czy sadzone, to ciekawa alternatywa.
Chleb w jajku to tani i prosty pomysł na szybki posiłek. Jak przy każdej potrawie, tak i tu wybór składników ma znaczenie.
To świetny pomysł na weekendowe śniadanie. Tosty w jajku na pewno przypadną do gustu członkom naszej rodziny lub znajomym.
Składniki:
Wykonanie:
Kromki tostowe posmarować masłem po jednej stronie. Kieliszkiem wyciąć na środku otwór. Rozgrzać patelnię. Położyć tosty masłem do dołu i wbić jajko na tosta w taki sposób, by żółtko wpadło do wyciętego otworu. Gdy się lekko zetnie, ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Doprawić. Na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem.
To idealny sposób, by pozbyć się pieczywa, które zrobiło się już czerstwe. Znowu może być pyszne i można je zjeść z apetytem. Co jest potrzebne?
Składniki:
Wykonanie:
W naczyniu roztrzepać jajka z pieprzem i solą - widelcem lub specjalną trzepaczką. Kromki chleba zanurzyć w jajku tak, by wypiły trochę masy jajecznej. Położyć na patelnię i smażyć. Po przypieczeniu jednej strony przewrócić i położyć żółty ser. Chleb w jajku z serem podawać z ketchupem.
Przepis można dowolnie urozmaicić. Poza plasterkiem sera, chleb z jajkiem może być także z dodatkiem szynki. Można go przygotować w dwojaki sposób. Pierwszy to po prostu położyć na jednej ze stron chleba ser i szynkę. Drugi polega na tym, że zanim chleb zostanie położony na patelnię, trzeba go odpowiednio przygotować. Pomiędzy dwie kromki chleba włożyć ser i szynkę, a całość namoczyć w jajku i tak smażyć po obu stronach kilka minut. Do jajka dodać można trochę śmietany lub mleka.
Chleb w jajku to prosta potrawa, którą można nieznacznie skomplikować, gdy zamiast samego jajka, użyjemy ciasta naleśnikowego. Jest ono doskonale znane większości z nas, a też daje możliwość spożytkowania czerstwego pieczywa.
Składniki:
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać mleko i wodę oraz olej. Wymieszać lub zmiksować. Namoczyć w nim chleb i smażyć po obu stronach na patelni.
Zobacz też: Pierogi jak kilkadziesiąt lat temu. Mają ciasto inne niż wszystkie, a ich farsz przywodzi na myśl Wielkanoc