• Link został skopiowany

Nie wyrzucaj czerstwego chleba. Zrobisz z niego kultową przekąskę z PRL-u

Ta przekąska to dla wielu osób miłe wspomnienie domowych śniadań. Bardzo proste i pożywne danie, które warto mieć we własnym menu, bo pokochają je nie tylko dzieci.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Jajko jest bardzo dobrym i łatwo przyswajalnym źródłem białka i witamin, a także innych składników mineralnych. Warto więc mieć je w diecie, a inna forma jego podania niż jajecznica, jajko na miękko czy sadzone, to ciekawa alternatywa.

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Chleb w jajku - jakie pieczywo będzie najlepsze? Jak wybrać jajka?

Chleb w jajku to tani i prosty pomysł na szybki posiłek. Jak przy każdej potrawie, tak i tu wybór składników ma znaczenie.

  • Wybierając jajka, warto zwrócić uwagę na ich pochodzenie i najlepiej wybierać te, które są z wolnego chowu.
  • Pieczywo najlepiej wybrać białe (np. chleb wiejski czy tostowy). Sprawdzi się jednak także pieczywo mieszane, a nawet z dodatkiem ziaren. Ważne, by się nie kruszyło, bo może utrudnić przygotowanie potrawy.

Przepis na tosty w jajku

To świetny pomysł na weekendowe śniadanie. Tosty w jajku na pewno przypadną do gustu członkom naszej rodziny lub znajomym.

Składniki:

  • kromki tostowe (w zależności od potrzeb)
  • jajka (po jednym na każdą kromkę)
  • masło
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • kieliszek.

Wykonanie:

Kromki tostowe posmarować masłem po jednej stronie. Kieliszkiem wyciąć na środku otwór. Rozgrzać patelnię. Położyć tosty masłem do dołu i wbić jajko na tosta w taki sposób, by żółtko wpadło do wyciętego otworu. Gdy się lekko zetnie, ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Doprawić. Na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem.

Przepis na chleb w jajku z serem

To idealny sposób, by pozbyć się pieczywa, które zrobiło się już czerstwe. Znowu może być pyszne i można je zjeść z apetytem. Co jest potrzebne?

Składniki:

  • 4 kromki chleba
  • 1 większe jajko lub 2 małe
  • ulubiony żółty ser
  • sól, pieprz
  • ketchup
  • olej.

Wykonanie:

W naczyniu roztrzepać jajka z pieprzem i solą - widelcem lub specjalną trzepaczką. Kromki chleba zanurzyć w jajku tak, by wypiły trochę masy jajecznej. Położyć na patelnię i smażyć. Po przypieczeniu jednej strony przewrócić i położyć żółty ser. Chleb w jajku z serem podawać z ketchupem.

Jaki jeszcze może być pomysł na chleb z jajkiem?

Przepis można dowolnie urozmaicić. Poza plasterkiem sera, chleb z jajkiem może być także z dodatkiem szynki. Można go przygotować w dwojaki sposób. Pierwszy to po prostu położyć na jednej ze stron chleba ser i szynkę. Drugi polega na tym, że zanim chleb zostanie położony na patelnię, trzeba go odpowiednio przygotować. Pomiędzy dwie kromki chleba włożyć ser i szynkę, a całość namoczyć w jajku i tak smażyć po obu stronach kilka minut. Do jajka dodać można trochę śmietany lub mleka.

Jak zrobić chleb w jajku? A może w inny sposób?

Chleb w jajku to prosta potrawa, którą można nieznacznie skomplikować, gdy zamiast samego jajka, użyjemy ciasta naleśnikowego. Jest ono doskonale znane większości z nas, a też daje możliwość spożytkowania czerstwego pieczywa.

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne)
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek oleju
  • kromki czerstwego chleba.

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać mleko i wodę oraz olej. Wymieszać lub zmiksować. Namoczyć w nim chleb i smażyć po obu stronach na patelni.

Zobacz też: Pierogi jak kilkadziesiąt lat temu. Mają ciasto inne niż wszystkie, a ich farsz przywodzi na myśl Wielkanoc

Więcej o: