Przepis na leczo Ewy Wachowicz zachwyci twoich gości. Jedną rzecz robi inaczej

Gotowanie daje niesamowitą możliwość eksperymentowania i poczucie swobody. W kuchni każdy może komponować dania według własnych upodobań. Czasami jednak warto korzystać z przepisów, którymi dzielą się z nami prawdziwi mistrzowie. Oto tajemnica leczo Ewy Wachowicz.

Leczo bez większych problemów zdołało podbić Polskę. Tę potrawę przyrządzaną na bazie warzyw i mięsa cenią sobie także mieszkańcy Czech, Słowacji, Ukrainy, Niemiec, a także Austrii. Ile głów, tyle pomysłów i różnorodnych wariantów podania tej przepysznej potrawy. Była Miss Polonia i prezenterka telewizyjna - Ewa Wachowicz - postanowiła podzielić się swoją wersją lecza. Takich zamianek mało kto by się spodziewał.

Zobacz wideo "The Bear" sezon 3. [ZWIASTUN]

Przepis na leczo z cukinią, kiełbasą i papryką i pomidorami. Tak to się robi u nas

Węgierskie danie, które chętnie jest przygotowywane w wielu polskich domach, choć w swoim składzie posiada wiele warzyw, należy do jednych z bardziej tuczących potraw. O ten dość niekorzystny aspekt można by podejrzewać dodatek mięsny, którym zazwyczaj jest kiełbasa - w oryginalnej wersji wędzona słonina. Kuchnia węgierska sugeruje także dusić kolorową mieszankę witamin na smalcu, co także z pewnością przyczynia się do kaloryczności posiłku. Niemniej jednak mało kto podejmuje się tego urozmaicenia, zostając przy standardowej wersji z kiełbasą. Fenomen lecza polega najprawdopodobniej na tym, że każdy może je skomponować według własnych upodobań - z mięsem, bez mięsa, z papryką, czy też bez - w trakcie gotowania ogranicza nas tak naprawdę tylko wyobraźnia kulinarna. Najlepszym przykładem wychodzenia poza schemat jest propozycja Ewy Wachowicz, która leczo przygotowuje w zupełnie innym stylu, niż większość kucharek i kucharzy.

Leczo. Przepis na odchudzoną wersję Ewy Wachowicz. Będziecie zachwyceni

Ewa Wachowicz przez lata była rozpoznawana dzięki zdobyciu tytułu Miss Polonia 1992. Z czasem zaczęła działać w mediach. Obecnie pracuje w charakterze producentki, dziennikarki oraz prezenterki telewizyjnej. Od 2007 roku prowadziła swój autorski program kulinarny, w którym dzieliła się swoją wiedzą. Do dziś aktywnie działa w mediach i chętnie podaje przepisy, na różnego rodzaju potrawy - stąd też wiadomo, jak przygotowuje leczo. Jeśli chodzi o składniki, kucharka nie odbiega od normy, w jej "dietetycznej" wersji znajduje się także kiełbasa. Cały sekret lekkości potrawy przygotowywanej przez Ewę Wachowicz tkwi w procesie przygotowywania. Kucharka wyznała, że nie korzysta w tym celu z kuchenki. Zamiast dusić wszystkie składniki, prezenterka decyduje się na zapiekanie produktów. Umyte i pokrojone warzywa razem z kiełbasą należy przesypać do nasmarowanego wcześniej masłem klarowanym naczynia żaroodpornego, a następnie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Czas pieczenia powinien wynosić 25 - bez przykrywki i 25 - z przykrywką, czyli łącznie pół godziny. Smacznego.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: