Jak mrozić grzyby? Mrożenie grzybów pozwala na zachowanie ich smaku i składników odżywczych, dlatego bardzo chętnie sięgamy po ten sposób konserwacji. Zapoznaj się z naszymi praktycznymi wskazówkami, a proces mrożenia grzybów już nigdy nie sprawi Ci kłopotu.
Mrożenie grzybów powinno być poprzedzone ich dokładnym oczyszczeniem. Grzyby w sposób naturalny są zanieczyszczone przez piach, ziemię, igliwie, suche liście itp. Zanim poddamy grzyby dalszej obróbce, wszelki brud powinien być dokładnie usunięty z ich powierzchni. Najlepiej przetrzeć grzyby wilgotną szmatką lub użyć do tego celu szczoteczek z delikatnym włosiem. Długotrwałe moczenie grzybów w wodzie nie jest najlepszym wyborem, ponieważ może skutkować zmianą struktury i smaku grzybów, a tego na pewno wolelibyśmy uniknąć.
Jak mrozić prawdziwki? Mrożone prawdziwki to prawdziwy rarytas, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Do mrożenia najlepiej nadają się świeże grzyby, ponieważ dzięki temu mamy gwarancję, że nasze grzyby po odmrożeniu będą nadal miały najlepszy smak. Mrozimy tylko te okazy, które są zdrowe i pozbawione uszkodzeń. Istnieje kilka sposobów na to, jak mrozić grzyby. Każdy z nich ma swoich zwolenników i jest równie chętnie wykorzystywany w kuchni. Jakie metody mrożenia grzybów są wykorzystywane najczęściej?
Pierwszy sposób to smażenie przed właściwym mrożeniem. Jak mrozić borowiki zgodnie z tą metodą? Na początku należy oczyścić grzyby według powyższych wskazówek. Kolejny krok to przesmażenie borowików na patelni. Grzyby należy pokroić na mniejsze kawałki i umieścić na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Borowiki należy smażyć do momentu, aż woda, którą grzyby wypuszczą, całkowicie odparuje z patelni. Przesmażone borowiki należy pozostawić do ostudzenia, a następnie zamrozić np. w pojemnikach lub specjalnych woreczkach. Poddanie grzybów smażeniu przed właściwym mrożeniem jest praktykowane nie tylko w odniesieniu do borowików, ale także sprawdzi się w przypadku podgrzybków.
Kolejna metoda to mrożenie na surowo. Jak mrozić kurki na surowo? Na początku grzyby należy dokładnie oczyścić z wszelkiego brudu i zanieczyszczeń. Większe grzyby warto pokroić na kawałki, natomiast te mniejsze można pozostawić w całości. Oczyszczone grzyby należy ułożyć np. na tacy w ten sposób, aby nie stykały się ze sobą. Tacę z grzybami wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika. Gdy grzyby będą już zamrożone, ściągamy je z tacy i przekładamy do pojemników lub woreczków. Ten sposób pozwala na zaoszczędzenie miejsca w zamrażalniku oraz ułatwia porcjowanie naszych grzybów.
Mrożone borowiki czy innego rodzaju grzyby bardzo często są poddawane blanszowaniu przed właściwym mrożeniem. Blanszowanie to sposób obróbki termicznej, który polega na krótkotrwałym zanurzeniu grzybów najpierw we wrzątku, a następnie w lodowatej wodzie. Dzięki blanszowaniu grzyby zachowują swoje wartości odżywcze, smak i kolor, a ponadto stają się bardziej elastyczne, co ułatwia dalszą obróbkę. Jeżeli chcemy poddać nasze grzyby blanszowaniu, to należy pamiętać, aby przed mrożeniem zostały one bardzo dokładnie osuszone.
Jak długo można przechowywać mrożone kurki i inne grzyby? Mrożenie zapewnia dostęp do aromatycznych grzybów niemal przez cały rok. Doświadczeni grzybiarze szacują, że grzyby najlepiej spożyć w ciągu sześciu miesięcy od zamrożenia, ale ich zdatność do spożycia jest znacznie dłuższa i może wynosić od 8 do nawet 12 miesięcy. Na woreczkach lub pojemnikach z mrożonymi grzybami najlepiej umieścić datę zamrożenia — wówczas będziemy mieć pewność, że nasze grzyby można wykorzystać do dalszej obróbki.
Mrożone prawdziwki, kurki, podgrzybki itd. należy rozmrażać powoli. Najlepiej po wyjęciu z zamrażalnika pojemnik lub woreczek z mrożonymi grzybami umieścić w lodówce. Zaleca się unikania rozmrażania grzybów w temperaturze pokojowej, ponieważ mogą się stać zbyt wodniste i stracić swoją konsystencję. Grzyby mrożone na surowo można od razu wrzucić na patelnię lub do garnka i poddać dalszej obróbce. Rozmrożonych grzybów nie można pod żadnym pozorem zamrażać ponownie.
Zobacz też: Jak smażyć grzyby? Poznaj proste triki kulinarne dotyczące obróbki grzybów