Zanim znowu wyrzucisz dobry chleb, sprawdź te przepisy. Wyczarujesz dwie obłędne przekąski

Gdzie wyrzucić chleb i kiedy jest odpowiedni moment? Sprawdź z nami zasady utylizacji pieczywa i pomysły na wykorzystanie nadwyżki suchego chleba. Z kilku kromek możesz wyczarować pyszne dodatki, a nawet główne danie.

Chleb to podstawowy składnik tradycyjnego, polskiego śniadania. Kanapka z ulubionym pieczywem uratuje każdy poranek. Z tego artykułu dowiesz się kiedy chleb nie nadaje się już do spożycia, gdzie go wyrzucić i jak wyczarować prawdziwą ucztę z kilku suchych kromek.

Zobacz wideo Gdzie kupować pieczywo, by było najbardziej wartościowe. Ekspert rozwiewa wątpliwości, co z tym z marketów

Gdzie wyrzucać chleb i kiedy należy to zrobić?

Stan pieczywa zależy od sposobu przechowywania. Chleb lub bułki trzymane w plastikowym worku szybciej pleśnieją, najlepsze rozwiązanie to bawełniana ściereczka plus koszyk z naturalnych materiałów. Po czym poznać, że bochenek nie nadaje się już do przygotowania kanapek lub innych przysmaków?

  • Twarda skórka to znak, że pieczywo zaczyna czerstwieć.
  • Suche, kruszące się wnętrze oznacza, że chleb właśnie stracił swoją świeżość i walory smakowe.
  • Rozejrzyjmy się za pleśnią. Nawet mała plamka to znak, że musimy wyrzucić cały bochenek.

Segregacja śmieci - pieczywo. Jaki kolor pojemnika?

Gdzie wyrzucić chleb, który nie nadaje się już do spożycia? Pieczywo - podobnie jak ciastka czy drożdżówki - wrzucamy do bioodpadów (kosz brązowy). Wcześniej należy usunąć worek. Wszelkie plastikowe opakowania po pieczywie powinny trafić do kosza w kolorze żółtym, który jest przeznaczony do tworzyw sztucznych, w tym plastiku i metalu.

Gdzie wyrzucać pieczywo i jak wykorzystać czerstwe kromki?

Najlepszym rozwiązaniem są przemyślane zakupy dopasowane do rzeczywistych potrzeb domowników. Jeśli jednak zdarzy się nam nadwyżka chleba, możemy ją zamrozić: w zamrażarce chleb może być bezpiecznie przechowany nawet do trzech miesięcy.

Co jeszcze można zrobić z suchym, niespleśniałym chlebem, tak aby nie marnować jedzenia?

  • Grzanki do zupy: suche kromki wystarczy pokroić w kostki, dodatkowo dla uzyskania lepszego smaku można je podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
  • Bułka tarta: ten popularny produkt wykorzystywany do produkcji panierki do mięsa można przygotować samodzielnie. Suche pieczywo wystarczy zetrzeć na tarce lub zmiksować przy pomocy blendera.
  • Tosty: suche bułki lub kromki chleba skropione oliwą to dokonała baza do smacznych tostów. Wystarczy dodać szynkę, ser żółty i ulubione warzywa.

Zamiast zastanawiać się, gdzie wyrzucić pieczywo, lepiej pomyśleć jak można je ponownie wykorzystać.

Gdzie wyrzucać stary chleb? Przepis na domową pizzę

Jak wyczarować coś z niczego? Brak gotówki lub późna pora sprzyjają kreatywności. Gdzie wyrzucić stary chleb? A może lepszym rozwiązaniem będzie domowa pizza? Aby ją zrobić, wystarczy:

  1. Zamoczyć kromki chleba w roztrzepanym jajku.
  2. Rozłożyć je rozmiękczone na folii.
  3. Ułożyć na kromkach ulubione dodatki.
  4. Posypać całość startym żółtym serem i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Gdzie wyrzucać suchy chleb? Pomysł na deser 

Suchy chleb można wykorzystać nawet do przygotowania deseru. Poniżej znajdziesz przepis na tradycyjny przysmak, który przygotujesz z suchych kromek i jabłek.

  1. Na początek należy umyć, obrać jabłka i zetrzeć je na tarce. 
  2. Starte jabłka przełożyć do małego rondelka, dodać miód i cukier wanilinowy.
  3. Przesmażyć całość przesmażyć na małym ogniu.
  4. Suchy chleb zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  5. Wystudzone jabłka wymieszać z chlebem, podzielić na porcje i udekorować bitą śmietaną z dodatkiem rodzynek.

Gdzie wyrzucać stary chleb? Zgodnie z filozofią zero waste, najlepiej na patelnię lub do garnka.

Więcej o: