Przepis na ciasto do pizzy. Robię je w mig, a włoski przysmak znika ze stołu jeszcze szybciej

Przepis na ciasto do pizzy nie musi być długi i skomplikowany. Jeśli marzy ci się domowy, szybki obiad rodem z włoskiego południa, wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników. Przygotuj najlepsze ciasto na pizzę i zaskoczy najbliższych wyjątkowym smakiem.

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi pizzy. Największą zaletą tej włoskiej potrawy jest fakt, że możemy zjeść ją z ulubionymi dodatkami, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Sekret tkwi jednak nie w serze, szynce czy warzywach, a w cieście. Kiepski spód może zepsuć nawet najlepiej skomponowaną gamę smaków, dlatego właśnie do tej części powinniśmy się najbardziej przyłożyć. Tradycyjny, włoski proces przygotowywania ciasta jest dość długi, co może niektórych zniechęcać. Na szczęście mamy kilka prostych sposobów, dzięki którym pizza będzie równie smaczna.

Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę: składniki. Tak przygotujesz pyszne, włoskie danie

Do przygotowania domowej pizzy potrzebujemy kilku składników. Będą to:

  • 30 gramów świeżych drożdży,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej niskiego typu,
  • 3/4 szklanki letniego mleka,
  • dwie łyżki oliwy,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta suszonego oregano,
  • ulubione dodatki (na przykład sos pomidorowy, ser mozzarella, szynka i wybrane warzywa).

Przepis na ciasto do pizzy:

  1. Na początek przesiej do miski mąkę, dodaj do tego sól, cukier, oregano i wymieszaj składniki.
  2. W rondelku lekko podgrzej mleko, by było ciepłe, ale nie gorące. Wkrusz do niego drożdże i mieszaj energicznie, dopóki się nie rozpuszczą.
  3. Zawartość rondelka należy przelać do miski z sypkimi składnikami. Całość wyrabiaj rękoma, dodając co pewien czas trochę oliwy.
  4. Jeśli ciasto jest już gładkie i elastyczne, przełóż je na stolnicę oprószoną mąką. Następnie rozwałkuj na cienki placek. Grubość spodu zależy tylko od twoich preferencji, ale pamiętaj, że ciasto w piekarniku jeszcze urośnie. Brzegi zostaw nieco grubsze.
  5. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym i wyłóż ulubione dodatki. Następnie włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piecz przez około 7-10 minut.

Spód do pizzy bez drożdży. Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci

Jeśli nagle naszła cię ochota na pizzę, ale nie masz możliwości zrobienia większych zakupów i chcesz użyć tego, co jest już w domu, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Nie ma w nim drożdży ani mleka, a jedynie kilka podstawowych składników. Warto pamiętać, że ciasto nie będzie tak puszyste jak w przypadku poprzedniego przepisu, dlatego jest to opcja na szybką kolację dla fanów cienkiego spodu. Do gotowania będziesz potrzebować:

  • 400 gramów mąki pszennej,
  • 250 mililitrów letniej wody,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 10 gramów soli.

Przepis na ciasto do pizzy bez drożdży:

  • Do plastikowej lub szklanej miski wsyp 150 gramów mąki, cukier i dolej 100 mililitrów wody. Zmieszaj składniki najpierw łyżką, a później wyrabiaj ciasto rękoma.
  • Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, przełóż je do czystego naczynia. To ważne, by nie było w nim żadnych resztek jedzenia lub innych składników. Przykryj ciasto mąką i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny.
  • Po dobie ciasto zwiększy swoją objętość aż dwukrotnie. Dodaj do niego pozostałą część mąki, wodę i na sam koniec sól. Sól można rozpuścić wcześniej w wodzie, by lepiej wsiąkła w resztę.
  • Ciasto będzie duże, więc możesz z niego zrobić trzy średnie pizze. Podziel je na trzy porcje i palcami wsmaruj w nie oliwę. Odczekaj około 10 minut, aż znów ciasto podrośnie.
  • Nastaw piekarnik na najwyższą możliwą temperaturę bez termoobiegu. Delikatnie rozwałkuj porcję ciasta na cienki placek, dodaj do niego ulubione dodatki i wstaw do piekarnika na około 10 minut. Jeśli chcesz, by spód był mocno chrupiący, wyjmij je po tym czasie z piekarnika, odczekaj chwilę i włóż z powrotem na dwie minuty.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: