Wygląda jak brokuł, ale smakuje jak szparagi. Dziwne warzywo hitem na polskim rynku

Coraz więcej osób decyduje się na diety wegetariańskie lub wegańskie. Kiedyś ciężko było to zrozumieć, jednak w dzisiejszych czasach nie ma w tym nic nadzwyczajnego. W ostatnim czasie na rynek warzywny wszedł nowy gracz, który doskonale podsyca smak wielu dań, choć wygląda trochę dziwnie.

Miłośnicy brokuła i szparagów będą zachwyceni. W sklepach coraz częściej zaczyna pojawiać się warzywo, które niejako jest połączeniem tych dwóch wysoce cenionych przysmaków. Dwa w cenie jednego? Zapakuj do koszyka bimi (broccolini) i rozkoszuj się jego oryginalnym smakiem. Podpowiemy, jak można go przyrządzić.

Zobacz wideo "The Bear" sezon 3. [ZWIASTUN]

Bimi: brokuł szparagowy, który podbija rynek warzywny. To połączenie dwóch wartościowych produktów

Bimi, choć bywa nazywane brokułem szparagowym, tak naprawdę z drugą częścią członu tego określenia nie ma wiele wspólnego. Jedynie jego podłużny kształt przywodzi na myśl cenione i lubiane przez wielu Polaków warzywo. Geneza tajemniczego kuzyna brokuła sięga do roku 1993. W Japonii postanowiono skrzyżować gai lan (chiński jarmuż) z dobrze nam wszystkim znanym brokułem. W ten oto sposób powstało bimi, które na ten moment jest uprawiane w Hiszpanii, Kenii, Wielkiej Brytanii i coraz częściej także w Polsce, na terenie województwa kujawsko-pomorskiego, w pobliżu Inworocławia. Roślina zachwyca nie tylko smakiem i łatwością przygotowania, ale również ceną. W popularnych dyskontach można ją kupić za mniej niż 10 zł. Co więcej, jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Zobacz, w jaki sposób można przygotować bimi.

Brokuł bimi: przepis. Przyrządzenie krzyżówki warzyw jest banalnie proste

Wielu z nas często boi się nowości, jednak możemy zapewnić, że bimi to zdecydowanie jeden z najlepszych wyborów, jakich można dokonać. Jego fenomen tkwi w łatwości przygotowania, w dużej mierze cenią go osoby kierujące się zasadą zero-waste, ponieważ nie trzeba go obierać czy obskubywać - wystarczy odciąć końcówki. Po dokładnym przemyciu roślina w zasadzie nadaje się już do spożycia. Brokuł szparagowy może być konsumowany zarówno po ugotowaniu, jak i po usmażeniu, oraz na surowo. Jego niepoddawana żadnej obróbce termicznej forma charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem, który idealnie skomponuje się z różnego rodzaju dipami. Podobnie jak szparagi, możemy wrzucić warzywo na gotującą się wodę i podać jako dodatek do mięsa. W sezonie grillowym również ograniczać nas może jedynie wyobraźnia - wystarczą 2-3 minuty, aby nadać potrawie przyjemnej, chrupiącej konsystencji. Warto zaznaczyć, że wszelkie rodzaje przyrządzania bimi wpływają na jego smak, który w ostatecznym rozrachunku nasze kubki smakowe kojarzą z brokułem. Warzywa to cenny element diety każdego człowieka, który powinien w znacznym stopniu ją dominować. Warto więc korzystać z różnorodnych opcji, którymi obdarza nas matka natura.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: