Jeśli masz już dość nudnych kanapek czy jajecznicy na śniadanie i marzy ci się coś mniej tradycyjnego, przygotuj pancakes. To danie, które przywędrowało do nas z zachodu, a dokładniej ze Stanów Zjednoczonych. Tam niemal codziennie wiele rodzin przygotowuje na pierwszy posiłek dnia właśnie te miękkie, słodkie placuszki. Na pierwszy rzut oka przepis przypomina ten, którego używamy do smażenia naleśników, jednak nieco się różni. By placki wyszły puszyste i zbite, trzeba zamienić jeden składnik. Ogromną zaletą pancakes jest fakt, że można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. W USA zwykle podaje się je z masłem i syropem klonowym, ale można dodać także owoce, czekoladę, masło orzechowe i wiele innych pysznych składników. Jak zrobić pancakes?
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Amerykańskie pancakes: przepis. Jak się robi puszyste pancakes?
Składniki, jakich będziemy potrzebować, to:
- 300 gramów mąki pszennej (najlepiej typ 500),
- 300 mililitrów maślanki,
- 60 gramów cukru,
- 20 gramów roztopionego masła,
- jajko,
- łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,
- szczypta soli,
- ulubione dodatki (na przykład owoce, cukier puder, kakao itp.).
Przepis na pancakes:
- Na początek do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajko i całość mieszamy trzepaczką aż do połączenia składników. To właśnie maślanka sprawi, że pancakes będą bardziej puszyste od naleśników.
- Do drugiej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy łyżką.
- Do suchych składników wlewamy mokre, cały czas mieszając trzepaczką. Do ciasta dolewamy roztopione masło i krótko mieszamy całość. Jeśli masa jest zbyt płynna, dodaj trochę mąkę, żeby ją zagęścić.
- Ciasto odstawiamy na kilka minut, by w tym czasie rozgrzać patelnię. Co ważne, nie będziemy potrzebować tłuszczu, ponieważ pancakes smaży się na suchej, gorącej powierzchni.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy chochlę ciasta. W przeciwieństwie do naleśników nie rozprowadzimy masy po całej patelni, a jedynie formujemy średniej wielkości, grube placuszki. Na patelni zmieszczą nam się dwa lub trzy takie "kleksy".
- Smażymy z jednej strony przez 2-3 minuty. Gdy na cieście pojawią się bąble, przekładamy na drugą stronę i ponownie smażymy przez około dwie minuty.
- Na talerzu ułóż placuszki jeden na drugim i dodaj ulubione składniki. Smacznego.
Jak się robi zdrowe pancakes? Bardzo puszyste pancakes na dietę
Jeśli jesteśmy na diecie, tradycyjne pancakes nie będą dobrym pomysłem. Nie oznacza to jednak, że musimy rezygnować z tego pysznego dania. Przepis można modyfikować i zamienić klasyczne składniki na nieco zdrowsze. W ten sposób przygotujemy pyszne, proteinowe placuszki, które idealnie wkomponują się w nasz jadłospis jako zdrowy pomysł na śniadanie, lunch lub kolację. Składniki, jakich potrzebujemy, to:
- 150 gramów islandzkiego jogurtu Skyr o smaku waniliowym,
- 20 gramów mąki, najlepiej owsianej,
- jajko,
- 30 gramów odżywki białkowej (najlepiej waniliowej do smaku),
- 5 gramów oliwy z oliwek,
- ulubione owoce.
Oryginalny przepis na pancakes:
- Do dużej miski przełóż jogurt, wbij jajko i wymieszaj całość trzepaczką.
- Do mokrych składników dodaj mąkę oraz odżywkę białkową i ponownie dokładnie wszystko wymieszaj.
- Dobrze rozgrzej patelnie i posmaruj ją oliwą. W tym przypadku trzeba smażyć na tłuszczu, ponieważ nie dodajemy go wcześniej do ciasta.
- Na rozgrzaną patelnię wylej porcję ciasta, formując średniej wielkości placuszki. Smaż przez około trzy minuty, a gdy pojawią się bąble, przełóż na drugą stronę. Po dwóch minutach pancakes będą gotowe.
- Przełóż pancakes na talerz i udekoruj ulubionymi owocami. O tej porze roku najlepiej sprawdzą się borówki, maliny lub banany.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.