Napar z imbiru jest znany i ceniony na całym świecie. Słynie z szeregu właściwości prozdrowotnych, nic zatem dziwnego, że jest to jeden z najpopularniejszych naparów stosowanych w ziołolecznictwie.
Napar imbirowy był znany już w starożytności. Medycy w starożytnych Chinach, Indiach i na Bliskim Wschodzie cenili imbir za szereg właściwości prozdrowotnych i pozytywne działanie na funkcjonowanie całego organizmu. Napar imbirowy stosowano przede wszystkim jako środek rozgrzewający, a także wpływający na poprawę krążenia i ułatwianie procesów trawiennych. Z czasem popularność naparu z imbiru przeniosła się także na grunt europejski. W czasach średniowiecza imbir był jednym z głównych produktów importowanych z Azji. Na przestrzeni lat znajdował coraz większe zastosowanie nie tylko w medycynie, ale także w kuchni.
Wywar z imbiru jest bogaty w różnorodne składniki odżywcze i związki aktywne, które odpowiadają za jego właściwości prozdrowotne. Wśród głównych składników aktywnych zawartych w wywarze z imbiru można wymienić m.in. gingerol, czyli związek odpowiadający za charakterystyczny ostry smak imbiru. Gingerol to silny antyoksydant, który wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i odpowiada za większość właściwości leczniczych imbiru. Oprócz niego, w składzie naparu z imbiru znajdziemy także m.in. olejki eteryczne, witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, mangan, potas i miedź.
Napar z imbiru i cytryny (lub samego imbiru) najczęściej jest stosowany w okresie przeziębienia i zmniejszenia odporności organizmu. Wsparcie układu odpornościowego to jednak niejedyna zaleta wynikająca z regularnego picia naparu z imbiru. Wśród innych korzyści zdrowotnych można wymienić m.in.:
Jak przygotować najprostszy napar z imbiru? Przepis na podstawową wersję tego prozdrowotnego koktajlu przygotujesz z następujących składników:
Sposób przygotowania:
Świeży korzeń imbiru obierz i pokrój na cienkie plasterki. Aby uzyskać bardziej intensywny smak imbiru, możesz również zetrzeć go na tarce na drobnych oczkach. Do rondelka wlej wodę i dodaj pokrojony lub starty imbir, a następnie zagotuj. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut (dłuższe gotowanie pozwala na uzyskanie bardziej intensywnego smaku naparu z imbiru). Gdy napój będzie już gotowy, zdejmij z ognia, a następnie odcedź.
Jak zrobić napar z imbiru z dodatkami? Powyższy przepis na podstawową wersję naparu z imbiru można wzbogacić o różnego rodzaju dodatki, które nadadzą mu jeszcze większych właściwości prozdrowotnych. Wśród nich można wymienić m.in. miód (dodatkowe właściwości antybakteryjne), sok z cytryny (spora dawka witaminy C), cynamon i goździki (silne działanie rozgrzewające).
Czy napar z imbiru i miodu może być spożywany przez wszystkich? Choć napar z imbiru to napój o wielu właściwościach prozdrowotnych, to warto wiedzieć, że w pewnych sytuacjach jego spożywanie warto poprzedzić konsultacją lekarską. Uważać powinny przede wszystkim osoby zmagające się z problemami żołądkowo-jelitowymi, ponieważ w niektórych przypadkach napój może doprowadzić do nasilenia objawów. Napar z imbiru nie jest wskazany także w przypadku osób, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe, ponieważ imbir posiada właściwości rozrzedzające krew. Spożywanie naparu z imbiru powinno być także poprzedzone konsultacją lekarską w przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Zobacz też: Ten domowy medykament to płynne złoto na jesień. Zabije wirusy i bakterie, a także wspomaga stawy