Napar z imbiru: kiedy warto sięgać po wywar z imbiru? [właściwości, zastosowanie, składniki odżywcze]

Napar z imbiru to jeden z najbardziej popularnych wywarów prozdrowotnych. Jego właściwości były znane i cenione już w starożytności, ale dziś nadal jest stosowany jako skuteczny lek na różnego rodzaju dolegliwości. Kiedy warto sięgać po napar imbirowy?

Napar z imbiru jest znany i ceniony na całym świecie. Słynie z szeregu właściwości prozdrowotnych, nic zatem dziwnego, że jest to jeden z najpopularniejszych naparów stosowanych w ziołolecznictwie.  

Zobacz wideo Najlepszy napój na zimne i ponure dni. Rozgrzewa lepiej niż kaloryfer

Napar imbirowy — krótki zarys historyczny

Napar imbirowy był znany już w starożytności. Medycy w starożytnych Chinach, Indiach i na Bliskim Wschodzie cenili imbir za szereg właściwości prozdrowotnych i pozytywne działanie na funkcjonowanie całego organizmu. Napar imbirowy stosowano przede wszystkim jako środek rozgrzewający, a także wpływający na poprawę krążenia i ułatwianie procesów trawiennych. Z czasem popularność naparu z imbiru przeniosła się także na grunt europejski. W czasach średniowiecza imbir był jednym z głównych produktów importowanych z Azji. Na przestrzeni lat znajdował coraz większe zastosowanie nie tylko w medycynie, ale także w kuchni.    

Wywar z imbiru — cenne substancje aktywne

Wywar z imbiru jest bogaty w różnorodne składniki odżywcze i związki aktywne, które odpowiadają za jego właściwości prozdrowotne. Wśród głównych składników aktywnych zawartych w wywarze z imbiru można wymienić m.in. gingerol, czyli związek odpowiadający za charakterystyczny ostry smak imbiru. Gingerol to silny antyoksydant, który wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i odpowiada za większość właściwości leczniczych imbiru. Oprócz niego, w składzie naparu z imbiru znajdziemy także m.in. olejki eteryczne, witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, mangan, potas i miedź. 

Napar z imbiru i cytryny na przeziębienie i nie tylko

Napar z imbiru i cytryny (lub samego imbiru) najczęściej jest stosowany w okresie przeziębienia i zmniejszenia odporności organizmu. Wsparcie układu odpornościowego to jednak niejedyna zaleta wynikająca z regularnego picia naparu z imbiru. Wśród innych korzyści zdrowotnych można wymienić m.in.:

  • wspomaganie procesów trawiennych w organizmie — imbir pomaga w produkcji śliny i enzymów trawiennych, co jest szczególnie pożądane w przypadku problemów z niestrawnością 
  • działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne — regularne picie naparu z imbiru może przynieść ulgę w przewlekłych bólach np. reumatycznych 
  • wsparcie pracy układu krążenia — napar z imbiru może zapobiegać tworzeniu się skrzepów krwi i poprawić przepływ krwi 
  • wspomaganie procesów odchudzania organizmu — regularnie spożywany napar z imbiru może przyspieszać metabolizm i wspomóc walkę ze zbędnymi kilogramami  

Napar z imbiru — przepis podstawowy za prozdrowotny napój

Jak przygotować najprostszy napar z imbiru? Przepis na podstawową wersję tego prozdrowotnego koktajlu przygotujesz z następujących składników:

  • kawałek świeżego korzenia imbiru (ok. 3 cm)
  • 3 szklanki wody 

Sposób przygotowania:

Świeży korzeń imbiru obierz i pokrój na cienkie plasterki. Aby uzyskać bardziej intensywny smak imbiru, możesz również zetrzeć go na tarce na drobnych oczkach. Do rondelka wlej wodę i dodaj pokrojony lub starty imbir, a następnie zagotuj. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut (dłuższe gotowanie pozwala na uzyskanie bardziej intensywnego smaku naparu z imbiru). Gdy napój będzie już gotowy, zdejmij z ognia, a następnie odcedź. 

Jak zrobić napar z imbiru z dodatkami?

Jak zrobić napar z imbiru z dodatkami? Powyższy przepis na podstawową wersję naparu z imbiru można wzbogacić o różnego rodzaju dodatki, które nadadzą mu jeszcze większych właściwości prozdrowotnych. Wśród nich można wymienić m.in. miód (dodatkowe właściwości antybakteryjne), sok z cytryny (spora dawka witaminy C), cynamon i goździki (silne działanie rozgrzewające). 

Napar z imbiru cytryny i miodu — przeciwwskazania do spożywania

Czy napar z imbiru i miodu może być spożywany przez wszystkich? Choć napar z imbiru to napój o wielu właściwościach prozdrowotnych, to warto wiedzieć, że w pewnych sytuacjach jego spożywanie warto poprzedzić konsultacją lekarską. Uważać powinny przede wszystkim osoby zmagające się z problemami żołądkowo-jelitowymi, ponieważ w niektórych przypadkach napój może doprowadzić do nasilenia objawów. Napar z imbiru nie jest wskazany także w przypadku osób, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe, ponieważ imbir posiada właściwości rozrzedzające krew. Spożywanie naparu z imbiru powinno być także poprzedzone konsultacją lekarską w przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią.  

Zobacz też: Ten domowy medykament to płynne złoto na jesień. Zabije wirusy i bakterie, a także wspomaga stawy

Więcej o: