Jaki miód jest najzdrowszy? Właściwości prozdrowotne najpopularniejszych rodzajów miodu

Jaki miód jest najzdrowszy? Miód to jeden z najbardziej cenionych produktów na świecie. Słodki miód produkowany z nektaru lub spadzi, jest bogaty w wiele wartościowych składników odżywczych, dlatego warto po niego sięgać i wprowadzić do swojej codziennej diety. Jaki rodzaj miodu wybrać?

Jaki miód jest najzdrowszy? Rynek spożywczy jest niezwykle bogaty w różnego rodzaju miody, które różnią się między sobą m.in. kolorem, konsystencją oraz właściwościami prozdrowotnymi. Który więc wybrać?

Zobacz wideo Skąd się bierze miód? Niezwykłe fakty z życia pszczół

Ile miodu dziennie można spożywać?

Na początek zastanówmy się, ile miodu dziennie można spożywać? Miód to jeden z najcenniejszych i najbardziej znanych produktów pszczelich, który wyróżnia się nie tylko szeregiem cennych właściwości prozdrowotnych, ale także wyjątkowo słodkim smakiem. Miód w zdecydowanej większości (ok. 80-85%) składa się z węglowodanów (głównie prostych tj. fruktoza, glukoza i sacharoza), przez co jest produktem wysokokalorycznym. Jaka dzienna dawka miodu pozwala na czerpanie z cennych właściwości miodu, bez zbędnego obciążania organizmu cukrem? Wiele w tej kwestii zależy od indywidualnych cech tj. wieku, stanu zdrowia, czy też poziomu codziennej aktywności fizycznej. Szacuje się jednak, że optymalna dzienna dawka miodu dla osób dorosłych to o ok. 20-40 g miodu, czyli 1-2 łyżki stołowe. Warto wziąć pod uwagę to, że miód, choć zdrowy, to produkt wysokokaloryczny, dlatego z umiarem powinny po niego sięgać osoby zmagające się z otyłością i nadwagą. Codzienne spożywanie miodu warto poprzedzić konsultacją lekarską także w przypadku osób borykających się z insulinoopornością i cukrzycą. Warto podkreślić jeszcze raz, że powyższe zalecenia dotyczące dziennej dawki miodu, są oszacowane dla osób dorosłych. Jak jest w przypadku dzieci?  

Jaki miód jest najzdrowszy dla dzieci? Ile powinna wynosić dzienna porcja?

Jaki miód jest najzdrowszy dla dzieci i ile powinna wynosić dzienna porcja miodu w przypadku najmłodszych? Na początku należy zaznaczyć to, że według aktualnych zaleceń dotyczących żywienia dzieci, miód — ze względu na ryzyko botulizmu niemowlęcego — można wprowadzać do diety dziecka powyżej pierwszego roku życia. W przypadku dzieci powyżej pierwszego roku życia zalecana dawka dzienna oscyluje w granicy 5-10 gramów tj. 1-2 łyżeczki dziennie. A jaki miód wybrać? Szczególnie polecane dla dzieci są następujące rodzaje miodu:

  • miód akacjowy — jest to jeden z najłagodniejszych i najbardziej delikatnych miodów. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy i niską zawartość sacharozy, miód akacjowy nie powoduje nadmiernego obciążenia układu pokarmowego i jest lekkostrawny. Miód akacjowy zalecany jest w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest najbardziej narażony na sezonowe infekcje 
  • miód wielokwiatowy — jest bardzo bogaty w witaminy i minerały, dlatego stanowi świetne wsparcie odporności organizmu. Warto wspomnieć także o tym, że miód wielokwiatowy może pomóc w łagodzeniu objawów alergii takich jak np. katar sienny
  • miód lipowy — ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwgorączkowe, dzięki czemu jest idealnym wyborem w przypadku przeziębienia i grypy. Zawiera olejki eteryczne, które pomagają w skutecznym łagodzeniu objawów infekcji górnych dróg oddechowych.

Jaki miód jest najzdrowszy w ciąży i w czasie karmienia piersią?

Jaki miód jest najzdrowszy w ciąży i w czasie karmienia piersią? Wybór odpowiedniego miodu w tym szczególnym czasie, może skutecznie wspomóc zdrowie, zarówno matki, jak i dziecka. Warto pamiętać jednak o wyborze łagodnego rodzaju miodu oraz umiarze w jego spożyciu. Jaki rodzaj miodu wybrać?

  • miód akacjowy — wspomnieliśmy już wyżej o tym, że jest to jeden z najbardziej delikatnych w smaku miodów, dlatego jest idealnym wyborem na czas ciąży i karmienia piersią. Warto zaznaczyć, że miód akacjowy ma dosyć niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi 
  • miód rzepakowy — jest bardzo bogaty w witaminę C i flawonoidy. Skutecznie wspiera odporność organizmu, co jest szczególnie ważne w czasie ciąży, gdy zażywanie leków należy ograniczyć do minimum. Miód rzepakowy ma ponadto właściwości regeneracyjne, co może być szczególnie pomocne w okresie poporodowym
  • miód gryczany — jest bogaty w żelazo, dlatego warto po niego sięgać w przypadku anemii i obniżonego poziomu żelaza. Miód gryczany zawiera ponadto w swoim składzie przeciwutleniacze, które wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego 
  • miód wielokwiatowy — z uwagi na właściwości przeciwalergiczne, może być cennym wsparciem organizmu w sytuacji, gdy okres ciąży przypada na sezon pylenia i kobiecie dokuczają nieprzyjemne objawy.

Zobacz też: Czy miód się psuje? Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest oczywista

Więcej o: