Czosnek już od wielu lat stanowi jedno z najbardziej cenionych warzyw wykorzystywanych w kuchni i nie tylko. Do Polski najprawdopodobniej przybył z Azji na przełomie XII i XIII wieku. Obecnie wiele osób decyduje się na hodowanie tej aromatycznej rośliny w ogrodzie, dlatego podpowiemy, kiedy powinno się wysadzać poszczególne odmiany, aby móc cieszyć się bogatymi zbiorami.
Każdy, kto chce cieszyć się aromatycznym dodatkiem do różnego rodzaju potraw, z pewnością nie pożałuje podjęcia decyzji o wysadzeniu czosnku w przydomowej rabatce. Zanim jednak zdecydujemy się na wspomnianą czynność, warto zapoznać się ze specyfiką rośliny. Niezależnie od rodzaju wysadzanego gatunku, na który zechcemy się zdecydować, trzeba pamiętać o dwóch ważnych zasadach:
Kiedy gleba została odpowiednio przygotowana, czas na wysadzenie warzywa. W przypadku czosnku można wysadzać go dwa razy w roku - wiosną i jesienią. Każda z odmian ma swoje preferencje co do tej kwestii. Oto gatunki, które warto hodować w sezonie zimowym.
Wysadzanie czosnku może odbywać się w dwóch terminach
Czosnek zimowy charakteryzuje się nie tylko wypuszczanymi kwiatostanami, ale przede wszystkim znakomitym smakiem i sporymi zbiorami. Osoby, które nie przepadają za pracami ogrodowymi, w tym przypadku nie będą musiały się zbyt wiele namęczyć, aby móc cieszyć się obfitymi plonami.
Do ozimych gatunków, które najlepiej odnajdują się we wzroście w okresie zimowym, zaliczamy: Harnaś, Arkus, Ornak. Hodowcy, którzy chcą cieszyć się owocami czosnku ozdobnego oraz czarnego, również powinni zdecydować się na jesienne wysadzanie. To należy wykonać w następujący sposób. Zakupione w sklepie ogrodniczym główki trzeba rozdrobnić na pojedyncze ząbki, a następnie umieścić w ziemi, na głębokości pięciu centymetrów. Plony powinny być oddalone od siebie na około 6-7 cm. Zbiory będą możliwe wraz z nadejściem lata. Należy jednak pamiętać o pielęgnacji rośliny w czasie wzrostu. Najważniejsze jest regularne usuwanie powstałych kwiatostanów, które są konkurencją dla główki, w pobieraniu składników odżywczych. Nad tym zadaniem nie muszą trudzić się ogrodnicy zdecydowani na wysiew czosnku wiosennego (jarego). Oto gatunki, które doskonale sprawdzą się w letniej uprawie.
Czosnek oprócz walorów smakowych doskonale sprawdza się również jako ochrona roślin przed szkodnikami. Zapach warzywa skutecznie odstrasza między innymi mszyce. W tym celu warto przemyśleć wysadzenie czosnku niedźwiedziego, który w ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność, oraz czosnku słoniowego. Te dwa rodzaje nie zawiodą nas, jeśli wysadzimy je wiosną.
Ogrodnicy polecają do uprawy wiosennej sadzonki z gatunku Cyryl, Janus oraz Jankiel.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.