Jesień sprzyja długim wieczorom z filiżanką aromatycznej herbaty i słodkim dodatkiem - to prosty patent na chwilę zapomnienia po długim dniu w pracy. We wrześniu dzieci wracają do szkół i na drugie śniadanie oprócz kanapki potrzebują słodkiej, ale też wartościowej przekąski. Tu idealnie sprawdzą się cynamonki.
Zobacz wideo Cruffin cynamonowy - słodka przekąska
Jak zrobić cynamonki - wypróbuj dwa słodkie przepisy
Cynamonki z ciasta francuskiego i cynamonki drożdżowe polecają się na każdą pogodę i niepogodę. Te pyszne słodkie bułki na świecie nazywane są różnie: cinnamon rolls, cinnamon buns, cinnamon swirls. W Szwecji, skąd wywodzi się tradycja ich pieczenia, mówią na nie kanelbullar. Jeśli chcesz się przekonać jak cudownie smakują, sprawdź nasze przepisy. Wolisz cynamonki drożdżowe a może cynamonki z ciasta francuskiego?
Cynamonki drożdżowe jak z przepiśnika szwedzkiej babci. Prosty przepis na słodki wypiek
Bułki z cynamonem to smak dzieciństwa, który warto zabrać ze sobą na lunch lub rodzinną imprezę. Jak zrobić cynamonki z ciasta drożdżowego zgodnie z tradycyjnym przepisem?
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna - 900 g
- cukier - 150 g
- masło - 150 g
- świeże drożdże - 45 g
- ciepłe mleko - 370 g
- mielony kardamon - 1 mała łyżeczka
- jajko - 1 duża sztuka
Składniki do nadzienia:
- masło - 120 g
- brązowy cukier - 120 g
- mielony cynamon - 4 łyżeczki
- szczypta soli
- roztrzepane białko
- cukier biały
Przygotowanie krok po kroku
- Zacznij od wyrobienia ciasta, w tym celu wymieszaj cukier i drożdże, następnie dodaj ciepłe mleko (4 łyżki) oraz mąkę (2 łyżki). Całość wymieszaj w mikserze. Powstały zaczyn odstaw na kwadrans, pod czystą ściereczką.
- W międzyczasie zagrzej mleko, rozpuść masło i wymieszaj dokładnie kardamon i mąkę.
- Przejdź teraz do wyrabiania ciasta (mikser na wolnych obrotach) i powoli dodawaj do zaczynu ciepłe mleko, mąkę oraz jajka. Ciasto należy wyrabiać nie dłużej niż 10 minut.
- Po upływie tego czasu odstawiamy ciasto na godzinę w ciepłe miejsce.
- Teraz przejdź do nadzienia, do miski wsyp wszystkie składniki i mieszaj przy pomocy robota, aż masa stanie się elastyczna i puszysta.
- Wyrośnięte ciasto należy podzielić na dwie równe części, każdą z nich postaraj się rozwałkować w kształt w miarę cienkiego prostokąta, które następnie smarujemy masą z cynamonu.
- Ciasto zwijamy w ślimaka i kroimy na mniejsze okręgi. Tak przygotowane bułeczki odstaw na pół godziny. W kolejnym kroku posmaruj każdą sztukę roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
- Całość piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C.
Cynamonki z ciasta francuskiego - szybki przepis
Nie zawsze jest czas na długi proces, cynamonki z ciasta francuskiego to szybka, ale równie pyszna alternatywa. Jabłko doda jesiennych aromatów.
Lista składników:
- opakowanie ciasta francuskiego - 1 sztuka
- czerwone jabłka - 4 sztuki
- cynamon - 6 g
- masło - 25 g
- cukier - 60 g
- cukier puder - 10 g
- mąka tortowa - 20 g
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie przełóż do lodówki i roztop masło, które przed użyciem należy też schłodzić.
- Teraz obierz jabłka i zetrzyj je na tarce, w kolejnym kroku przetarty miąższ ułóż na sitku, aby oddzielić sok.
- Wymieszaj cukier z cynamonem, rozwiń ciasto i posyp je mąką oraz mieszaniną 2 łyżek cukru i cynamonem.
- Miąższ jabłkowy przełóż do miski i dodaj cukier oraz cynamon. Dołóż też masło, całość dokładnie wymieszaj.
- Tak powstałą masą przełóż ciasto, następnie zwiń je w rulon i włóż do lodówki na około godzinę.
- W kolejnym kroku pokrój rulon i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.
- Przed podaniem posyp cynamonki cukrem pudrem.