Obłędne cynamonki jak z przepiśnika szwedzkiej babci. Łatwy przepis na słodki wypiek

Skusisz się na cynamonki na bazie ciasta francuskiego lub wersji drożdżowej? Sprawdź, jak krok po kroku przygotować słodką i pięknie pachnącą przekąskę na nowy sezon. Tutaj znajdziesz tradycyjny szwedzki przepis oraz szybki patent na mniej znane cynamonki z jabłkiem.

Jesień sprzyja długim wieczorom z filiżanką aromatycznej herbaty i słodkim dodatkiem - to prosty patent na chwilę zapomnienia po długim dniu w pracy. We wrześniu dzieci wracają do szkół i na drugie śniadanie oprócz kanapki potrzebują słodkiej, ale też wartościowej przekąski. Tu idealnie sprawdzą się cynamonki.

Zobacz wideo Cruffin cynamonowy - słodka przekąska

Jak zrobić cynamonki - wypróbuj dwa słodkie przepisy

Cynamonki z ciasta francuskiego i cynamonki drożdżowe polecają się na każdą pogodę i niepogodę. Te pyszne słodkie bułki na świecie nazywane są różnie: cinnamon rolls, cinnamon buns, cinnamon swirls. W Szwecji, skąd wywodzi się tradycja ich pieczenia, mówią na nie kanelbullar. Jeśli chcesz się przekonać jak cudownie smakują, sprawdź nasze przepisy. Wolisz cynamonki drożdżowe a może cynamonki z ciasta francuskiego?

Cynamonki drożdżowe jak z przepiśnika szwedzkiej babci. Prosty przepis na słodki wypiek

Bułki z cynamonem to smak dzieciństwa, który warto zabrać ze sobą na lunch lub rodzinną imprezę. Jak zrobić cynamonki z ciasta drożdżowego zgodnie z tradycyjnym przepisem?

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna - 900 g
  • cukier - 150 g
  • masło - 150 g
  • świeże drożdże - 45 g
  • ciepłe mleko - 370 g
  • mielony kardamon - 1 mała łyżeczka
  • jajko - 1 duża sztuka

Składniki do nadzienia:

  • masło - 120 g
  • brązowy cukier - 120 g
  • mielony cynamon - 4 łyżeczki
  • szczypta soli
  • roztrzepane białko
  • cukier biały

Przygotowanie krok po kroku

  1. Zacznij od wyrobienia ciasta, w tym celu wymieszaj cukier i drożdże, następnie dodaj ciepłe mleko (4 łyżki) oraz mąkę (2 łyżki). Całość wymieszaj w mikserze. Powstały zaczyn odstaw na kwadrans, pod czystą ściereczką.
  2. W międzyczasie zagrzej mleko, rozpuść masło i wymieszaj dokładnie kardamon i mąkę.
  3. Przejdź teraz do wyrabiania ciasta (mikser na wolnych obrotach) i powoli dodawaj do zaczynu ciepłe mleko, mąkę oraz jajka. Ciasto należy wyrabiać nie dłużej niż 10 minut.
  4. Po upływie tego czasu odstawiamy ciasto na godzinę w ciepłe miejsce.
  5. Teraz przejdź do nadzienia, do miski wsyp wszystkie składniki i mieszaj przy pomocy robota, aż masa stanie się elastyczna i puszysta.
  6. Wyrośnięte ciasto należy podzielić na dwie równe części, każdą z nich postaraj się rozwałkować w kształt w miarę cienkiego prostokąta, które następnie smarujemy masą z cynamonu.
  7. Ciasto zwijamy w ślimaka i kroimy na mniejsze okręgi. Tak przygotowane bułeczki odstaw na pół godziny. W kolejnym kroku posmaruj każdą sztukę roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
  8. Całość piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C.

Cynamonki z ciasta francuskiego - szybki przepis

Nie zawsze jest czas na długi proces, cynamonki z ciasta francuskiego to szybka, ale równie pyszna alternatywa. Jabłko doda jesiennych aromatów.

Lista składników:

  • opakowanie ciasta francuskiego - 1 sztuka 
  • czerwone jabłka - 4 sztuki
  • cynamon - 6 g
  • masło - 25 g
  • cukier - 60 g
  • cukier puder - 10 g
  • mąka tortowa - 20 g

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie przełóż do lodówki i roztop masło, które przed użyciem należy też schłodzić.
  2. Teraz obierz jabłka i zetrzyj je na tarce, w kolejnym kroku przetarty miąższ ułóż na sitku, aby oddzielić sok.
  3. Wymieszaj cukier z cynamonem, rozwiń ciasto i posyp je mąką oraz mieszaniną 2 łyżek cukru i cynamonem.
  4. Miąższ jabłkowy przełóż do miski i dodaj cukier oraz cynamon. Dołóż też masło, całość dokładnie wymieszaj.
  5. Tak powstałą masą przełóż ciasto, następnie zwiń je w rulon i włóż do lodówki na około godzinę.
  6. W kolejnym kroku pokrój rulon i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.
  7. Przed podaniem posyp cynamonki cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.