Syrop z czosnku to tradycyjny sposób na przeziębienie. Dzięki właściwościom antybakteryjnym pomaga wyleczyć chorobę. Dodatkowo wzmacnia odporność, a w medycynie ludowej czosnek uważano za naturalny antybiotyk. Są osoby, które w okresie osłabionej odporności czosnek kroją w plastry i zjadają na kanapkach - to jednak rozwiązanie tylko dla tych, którym nie przeszkadza bardzo ostry smak. Jeśli nie należysz do tego grona, nic straconego. Prosty przepis na syrop z czosnku pozwoli ci korzystać z jego właściwości.
Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie
Prosty przepis na syrop z czosnku
- 2 główki czosnku
- szklanka letniej wody
- 100 gramów cukru
- Jak przygotować syrop z czosnku?
Jak przygotować syrop z czosnku?
- Zaczynamy od przygotowania czosnku. Obieramy ząbki, kroimy w plastry i zgniatamy nożem lub tłuczkiem. Odstawiamy na 10 minut. To ważne - dzięki temu uwolni się allicyna, czyli substancja, która odpowiada za lecznicze właściwości czosnku.
- Czosnek przekładamy do słoiczka, zalewamy wodą. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy zrezygnować z cukru, możemy go pominąć, jednak dzięki niemu smak czosnku nie będzie tak intensywny.
- Słoik zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny - w tym czasie nasz syrop nabierze odpowiedniej mocy.
- Gotowy syrop przelewamy przez sitko, oddzielając go od kawałków czosnku. Miksturę przechowujemy w lodówce. Jesienią i zimą możemy zwiększyć swoją odporność, przyjmując po jednej łyżeczce dwa razy dziennie.
Tajna broń na przeziębienie. Syrop z miodu, czosnku i cytryny
Jeśli chcemy wzmocnić działanie czosnku, możemy przygotować nieco bardziej skomplikowaną mieszankę. Syrop z czosnku, miodu i imbiru zadziała łagodząco na podrażnione gardło, a cytryna zapewni dodatkową dawkę witaminy C, wspomagając w ten sposób nasz układ odpornościowy. Jak go przygotować?
- 2 główki czosnku
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 4 łyżki miodu
- szklanka przegotowanej, letniej wody
Przygotowanie:
- Na początek obieramy czosnek, ząbki kroimy i rozgniatamy nożem i odstawiamy na 10 minut, tak jak w poprzednim przepisie.
- Czosnek przekładamy do słoika, dodajemy sok z cytryny i miód. Zalewamy składniki wodą i dokładnie mieszamy.
- Słoik z miksturą odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
- Gotowy syrop przelewamy przez sitko lub fazę, żeby pozbyć się kawałków czosnku. Przelewamy do czystego słoika i przechowujemy w lodówce. Przyjmujemy dwie łyżeczki dziennie - podobnie jak syrop z poprzedniego przepisu.
Jeśli chcemy jeszcze bardziej wzmocnić działanie syropu, do naszej mieszanki możemy dodać trochę startego imbiru. Dzięki temu nasz organizm jeszcze lepiej poradzi sobie z infekcjami, a jesienna niepogoda nie będzie nam już straszna.