Ajvar, czyli pasta warzywna na bazie papryki i bakłażanów, to tradycyjny smak Bałkanów. Najpopularniejsza jest w Serbii i Macedonii. Intensywny smak ajvaru doda charakteru wielu daniom i przekąskom. Najsmaczniejsza będzie pasta zrobiona własnoręcznie w domu. Jak się za to zabrać? Oto przepis na wyśmienity ajvar.
Czego potrzebujemy, do wykonania tradycyjnej pasty ajvar?
Sposób przyrządzenia:
Ajvar ze względu na swój charakterystyczny smak doda uroku wielu przekąskom. To też świetny sposób na podbicie smaku potraw, którym brakuje "tego czegoś". Jak możemy stosować ajvar? Oto kilka inspiracji.
W połączeniu z dobrym pieczywem, grzankami lub krakersami ajvar będzie doskonałą przystawką na przyjęcie organizowane w naszym domu. Sprawdzi się też jako dip do surowych warzyw.
Na Bałkanach ajvar często podawany jest jako dodatek do mięs - możemy przyrządzić z jego użyciem marynatę, która podkręci smak zwykłego pieczonego kurczaka.
Ajvar to też znakomity dodatek do różnego rodzaju sosów pomidorowych. Sprawi, że nasze zwykłe domowe menu stanie się znacznie bardziej interesujące. Ajwar może także wspaniale wzbogacić smak gulaszu. Wystarczy dodać 2-3 łyżki pasty, żeby sos nabrał nowego charakteru.
Ajvar możemy wykorzystać też do wykonania wrapów i burgerów. Z takim dodatkiem popularne szybkie dania będą ciekawsze i bogatsze o witaminy. To zdecydowanie zdrowszy wybór, niż sos czy majonez. Sos na bazie ajvaru będzie też dobrze się komponować ze zwykłym ryżem lub makaronem. Dlatego warto mieć kilka słoików tej aromatycznej pasty w swojej spiżarni.