Syrop z cebuli to tradycyjny i prosty domowy sposób na kaszel i przeziębienie. W ten sposób z jesiennymi infekcjami radziły sobie nasze babcie. Cebula to prawdziwa bomba witamin, zawiera też substancje, które działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Jest tania i znajdziemy ją w każdym sklepie spożywczym. Warto przygotować syrop zawczasu i przyjmować go już teraz, żeby zwiększyć swoją odporność przed nadchodzącą jesienią. Jak wykonać prosty syrop z cebuli? Oto prosty przepis.
Składniki:
Jak przygotować syrop z cytryny?
Syrop z cebuli pozwoli sobie poradzić z przeziębieniem. Warto go przyjmować, kiedy męczy nas kaszel i ból gardła. Syrop działa wykrztuśnie, zwalczając także bakterie. Żeby kaszel szybciej minął najlepiej przyjmować łyżkę syropu z cebuli trzy razy dziennie.
Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne cebuli pomogą złagodzić także inne objawy przeziębienia i grypy. Regularnie przyjmując cebulowy syrop, możemy poprawić swoją odporność na infekcje, co przyda się zwłaszcza jesienią i zimą. W czasie zwiększonej liczby zachorowań na przeziębienie i grypę najlepiej pić łyżkę syropu z cebuli dziennie, w ramach profilaktyki.
Chociaż syrop z cebuli to prosty i tani sposób na przeziębienie, to nie dla każdego będzie on odpowiedni. Kto powinien unikać tego specyfiku? Syropu z cebuli lepiej unikać, jeśli cierpimy na choroby układu pokarmowego. Osoby cierpiące na refluks lub zespół jelita drażliwego po spożyciu syropu mogą odczuwać dyskomfort. W takiej sytuacji lepiej sięgnąć po inne sposoby na przeziębienie.
Jeśli lubisz korzystać z domowych sposobów, żeby walczyć z przeziębieniem i wspomagać swoją odporność, poza syropem z cebuli koniecznie przygotuj też tradycyjną miksturę z czosnku.