Co zrobić z dyni? Risotto dyniowe to prawdziwa petarda smakowa

Co zrobić z dyni? Sezon dyniowy w pełni, dlatego wielu z nas zastanawia się pewnie właśnie nad tym, co można przyrządzić z tych niesamowicie dekoracyjnych, ale i smakowitych warzyw. Dlaczego warto wpleść dynię do swojego jadłospisu i jak to zrobić?

Co zrobić z dyni na jesienny obiad? Zapoznaj się z naszymi propozycjami i przygotuj przepyszne i bardzo zdrowe dania z dynią w roli głównej.  

Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości

Co można zrobić z dynią i dlaczego warto ją spożywać?

Zanim przejdziemy do odpowiedzi na pytanie, co można zrobić z dynią, dowiedzmy się, dlaczego warto wpleść to warzywo do swojego jesiennego jadłospisu. Dynia to prawdziwa królowa jesieni i niekwestionowany symbol tej pory roku. Jest to warzywo nie tylko bardzo dekoracyjne, ale także niezwykle zdrowe. W dyni skrywa się całe mnóstwo witamin i minerałów, które mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są to m.in. witaminy A, E, C i K, a także potas, magnez i żelazo. Dzięki bogatej zawartości cennych składników odżywczych dynia wspiera nasz układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w czasie walki z sezonowymi infekcjami. Należy podkreślić także to, że dynia jest bardzo bogata w błonnik, który wspiera działanie układu trawiennego człowieka. Warto nadmienić także, że dynia to warzywo niskokaloryczne. 100 g dyni dostarcza organizmowi zaledwie 26 kcal.  

Co można zrobić z dyni na obiad?

Co można zrobić z dyni na obiad? Propozycji jest naprawdę dużo, ponieważ dynia to warzywo poniekąd uniwersalne, które można zaserwować w zarówno słodkiej, jak i nieco bardziej wytrawnej odsłonie. Dziś przyjrzymy się bliżej daniom obiadowym z dynią w roli głównej. Na początek — makaron z sosem dyniowym. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 300 g dyni (piżmowa lub hokkaido)
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego lub śmietanki 30%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25-30 minut. W czasie, gdy dynia będzie się piekła, przygotuj cebulę i czosnek. Warzywa obierz z łupinek i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę na złocisty kolor. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj upieczoną dynię, chwilę podsmaż razem, a następnie zblenduj całość na gładkie purée. Dodaj śmietankę/mleko kokosowe oraz przyprawy. Gotuj sos na średnim ogniu przez kilka minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron przełóż do sosu dyniowego i dokładnie wymieszaj.   

Co zrobić z dyni na obiad? Risotto dyniowe

Co zrobić z dyni na obiad? Nasza kolejna propozycja to risotto dyniowe. Do przygotowania tego smakowitego dania obiadowego będziesz potrzebować następujących składników:

  • 150 g ryżu do risotto 
  • 200 g dyni (piżmowa lub hokkaido)
  • mała cebula 
  • ząbek czosnku 
  • 500 ml ciepłego bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • 1,5 łyżki masła 
  • 25 g startego parmezanu 
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Dynię pokrój w średniej wielkości kostkę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut. Gdy dynia będzie gotowa, przełóż połowę do miski i zblenduj na gładkie purée, a resztę pozostaw w kawałkach. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej najpierw cebulę, a potem czosnek. Gdy warzywa się zrumienią, dodaj na patelnię ryż i smaż przez jedną minutę. Wlej chochlę bulionu i poczekaj, aż ryż wchłonie całość. Zgodnie z tą zasadą, dolewaj kolejne porcje bulionu (ostatnią zachowaj). Gdy ryż będzie prawie miękki, dodaj dynię (purée i pozostałe kawałki). Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj pozostały bulion. Risotto zdejmij z ognia i dodaj masło i parmezan. Mieszaj energicznie, aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 

Co zrobić z dyni "na szybko"?

Na koniec — co zrobić z dyni "na szybko"? Nasza propozycja to smakowite placuszki z dyni, które z pewnością przypadną do gustu najmłodszym domownikom. Do ich przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 400 g dyni startej na tarce
  • 100 g mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • łyżka miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania:

W dużej misce umieść startą dynię, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, miód, cynamon i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj do czasu, aż powstanie gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj niewielkie porcje ciasta na patelnię i smaż z obu stron na rumiany kolor (ok. 2-3 minuty). Podawaj np. syropem klonowym lub cukrem pudrem.  

Zobacz też: Dzięki tym trikom lampion z dyni wytrzyma kilka tygodni. Zrób to, a pleśń się na nim nie pojawi

Więcej o: