Co zrobić z dyni na jesienny obiad? Zapoznaj się z naszymi propozycjami i przygotuj przepyszne i bardzo zdrowe dania z dynią w roli głównej.
Zanim przejdziemy do odpowiedzi na pytanie, co można zrobić z dynią, dowiedzmy się, dlaczego warto wpleść to warzywo do swojego jesiennego jadłospisu. Dynia to prawdziwa królowa jesieni i niekwestionowany symbol tej pory roku. Jest to warzywo nie tylko bardzo dekoracyjne, ale także niezwykle zdrowe. W dyni skrywa się całe mnóstwo witamin i minerałów, które mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są to m.in. witaminy A, E, C i K, a także potas, magnez i żelazo. Dzięki bogatej zawartości cennych składników odżywczych dynia wspiera nasz układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w czasie walki z sezonowymi infekcjami. Należy podkreślić także to, że dynia jest bardzo bogata w błonnik, który wspiera działanie układu trawiennego człowieka. Warto nadmienić także, że dynia to warzywo niskokaloryczne. 100 g dyni dostarcza organizmowi zaledwie 26 kcal.
Co można zrobić z dyni na obiad? Propozycji jest naprawdę dużo, ponieważ dynia to warzywo poniekąd uniwersalne, które można zaserwować w zarówno słodkiej, jak i nieco bardziej wytrawnej odsłonie. Dziś przyjrzymy się bliżej daniom obiadowym z dynią w roli głównej. Na początek — makaron z sosem dyniowym. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25-30 minut. W czasie, gdy dynia będzie się piekła, przygotuj cebulę i czosnek. Warzywa obierz z łupinek i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę na złocisty kolor. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj upieczoną dynię, chwilę podsmaż razem, a następnie zblenduj całość na gładkie purée. Dodaj śmietankę/mleko kokosowe oraz przyprawy. Gotuj sos na średnim ogniu przez kilka minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron przełóż do sosu dyniowego i dokładnie wymieszaj.
Co zrobić z dyni na obiad? Nasza kolejna propozycja to risotto dyniowe. Do przygotowania tego smakowitego dania obiadowego będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Dynię pokrój w średniej wielkości kostkę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut. Gdy dynia będzie gotowa, przełóż połowę do miski i zblenduj na gładkie purée, a resztę pozostaw w kawałkach. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej najpierw cebulę, a potem czosnek. Gdy warzywa się zrumienią, dodaj na patelnię ryż i smaż przez jedną minutę. Wlej chochlę bulionu i poczekaj, aż ryż wchłonie całość. Zgodnie z tą zasadą, dolewaj kolejne porcje bulionu (ostatnią zachowaj). Gdy ryż będzie prawie miękki, dodaj dynię (purée i pozostałe kawałki). Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj pozostały bulion. Risotto zdejmij z ognia i dodaj masło i parmezan. Mieszaj energicznie, aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Na koniec — co zrobić z dyni "na szybko"? Nasza propozycja to smakowite placuszki z dyni, które z pewnością przypadną do gustu najmłodszym domownikom. Do ich przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść startą dynię, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, miód, cynamon i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj do czasu, aż powstanie gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj niewielkie porcje ciasta na patelnię i smaż z obu stron na rumiany kolor (ok. 2-3 minuty). Podawaj np. syropem klonowym lub cukrem pudrem.
Zobacz też: Dzięki tym trikom lampion z dyni wytrzyma kilka tygodni. Zrób to, a pleśń się na nim nie pojawi