Prosty przepis na naleśniki. "Sekretny składnik" sprawi, że złociste placuszki będą rozpływać się w ustach

Zastanawiasz się co zrobić, aby naleśniki były miękkie i puszyste? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś. Podpowiemy ci nie tylko jak przygotować ciasto na rozpływające się w ustach złociste placuszki, ale także przypomnimy, jakich składników używa królowa polskiej gastronomii, aby stworzyć smakowite kompozycje.

Naleśniki to jedno z najprostszych, a zarazem najbardziej złożonych dań, które uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Złociste placuszki można jeść na śniadanie, obiad i kolacje - a każdy z posiłków może wystąpić w różnych wariantach. Jest to najprawdopodobniej największa zaleta tej potrawy. Jak ją przyrządzić na słodko, aby stanowiła jeden z najpyszniejszych deserów, jaki jedliście?

Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku

Puszyste naleśniki w kilku krokach. Sekretem jest jeden "tajemniczy" składnik

Jak już wspomnieliśmy, naleśniki można przygotować w wielu wariantach, w których skład wchodzą dwie wersje - na słodko lub słono. Jeśli jesteście w grupie osób, która preferuje farsz w postaci dżemu, konfitury, czekoladowego kremu lub innych osładzających życie produktów, mamy dla was przepis, który dodatkowo wzmocni te wrażenia. Ciasto na naleśniki wymaga przygotowania kilku podstawowych produktów - jajek, mąki, oleju, wody, mleka i cukru. W wersji puszystej trzeba wyposażyć się w jeszcze jeden składnik. Budyń wanilinowy to tak zwany "game changer" jeśli chodzi o naleśniki. Wystarczą dwa opakowania, aby nadać złotym placuszkom zupełnie nowego smaku i całkowicie innej konsystencji. Oto proporcje, których należy użyć:

  • 2 opakowania budyniu wanilinowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 ml wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju

Na samym początku należy przesiać mąkę, a następnie dodać do niej budyń w proszku. Do tej samej miski dodajemy jajka, cukier i mleko. Całość zaczynamy miksować. Kolejno etapami zaczynamy dolewać wody i oleju, Jeśli zauważymy, że masa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody lub mleka. Natomiast w sytuacji, kiedy ciasto będzie za rzadkie - z pomocą nadchodzi mąka. Kiedy uzyskamy pożądaną przez nas mieszankę, możemy przejść do smażenia. Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju, na który wylewamy niewielką ilość masy. Średni czas smażenia poszczególnych stron wynosi około 50-60 sekund. Długość zmieni się w przypadku przygotowywania grubszych placuszków. Po uzyskaniu złotych naleśników możemy przejść do nakładania ulubionych dodatków. Jeśli jednak chcielibyście spróbować tej potrawy w wersji na słono, zachęcamy do spróbowania przepisu słynnej restauratorki - Magdy Gessler. Oto on.

Naleśniki Magdy Gessler. Tak to robi królowa polskiej gastronomii

Magda Gessler jest niepodważalnym autorytetem, jeśli chodzi o Polski rynek gastronomiczny. Charyzmatyczna restauratorka nie stroni od dzielenia się swoimi kultowymi przepisami. Wśród obszernej listy receptur kulinarnych znaleźliśmy dokładną rozpiskę produktów, których kucharka używa, aby przygotować naleśniki.

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Magda Gessler swoje przyrządzanie naleśników rozpoczyna od przesiania mąki przez sitko. Po wykonaniu tej czynności przechodzi do wybicia jaj w oddzielnej misce, do których dodaje szczyptę soli. Tak połączone składniki zaczyna ubijać do momentu, aż powstanie gęsta piana. Do tego samego naczynia zaczyna dodawać mąkę, mleko oraz wodę gazowaną i ponownie zaczyna łączyć produkty przy pomocy miksera. Po otrzymaniu jednolitego ciasta nadchodzi czas na smażenie. Na patelni rozlewamy odrobinę oleju rzepakowego i odczekujemy, aż się nagrzeje. Ciasto należy obsmażać z obu stron, dopóki nie zacznie nabierać złocistego koloru (około 50-60 sekund na stronę). Tak wysmażone naleśniki można nafaszerować różnego rodzaju mięsem lub warzywami.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: