"Magiczny" napój do cebuli. Dzięki tej metodzie wiosną będziesz cieszyć się bogatym i zdrowym plonem

Każdy właściciel ogródka cieszy się, kiedy nadchodzi czas zbiorów. Jest to moment, w którym może odebrać nagrodę, za wykonywaną w sezonie pracę. W tym artykule podpowiemy ci, jak zadbać o ozimą odmianę cebuli dymki i zapewnić sobie urodzajne i zdrowe plony.

Cebula dymka zdobyła sympatię wielu osób nie tylko dzięki aromatycznym i smacznym plonom, ale również poprzez łatwość w uprawie. Jesień to okres, w którym można zdecydować się na uprawę ozimej odmiany. Zobacz, co należy zrobić, aby wczesną wiosną można było zachwycać się bogatymi plonami i uniwersalnym smakiem warzywa.

Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!

Kiedy się sadzi cebulę dymkę? Możesz wybrać jeden z dwóch terminów

Fenomen sadzenia cebuli z dymki według specjalistów polega na łatwości w uprawie oraz szybko wzrastających, dorodnych plonach. Dlatego też wiele osób jesienią decyduje się na wygospodarowanie miejsca na grządce w celu wysadzenia warzywa. Najlepszym momentem na przeprowadzenie tego zabiegu jest druga połowa września lub początek października. Istotne, aby sadzonka miała wystarczającą ilość czasu na ukorzenienie się przed nadejściem pierwszych przymrozków. Jeśli jednak nie chcecie działać pod presją czasu, istnieje możliwość zasadzenia dymki również wiosną (na przełomie marca i kwietnia). Zarówno w pierwszym jak i w drugim przypadku bardzo istotna jest kwestia odpowiedniego doboru stanowiska. Ziemia powinna być dobrze przekopana i odchwaszczona. Zanim jednak podejmiemy się wykonania tej czynności, pamiętajmy, aby nie przygotowywać miejsca, w którym uprzednio wyrastały warzywa pokrewne dla cebuli, czyli czosnek, szczypiorek lub por. Co więcej, należy zadbać również o następujące warunki glebowe.

Jak wyhodować cebulę dymkę? Przed wysadzeniem do gruntu zastosuj ten prosty trik

Jak już wspomnieliśmy, cebula dymka nie należy do najbardziej skomplikowanych w uprawie warzyw - wręcz przeciwnie. Niektórzy ogrodnicy twierdzą, że do osiągnięcia obfitych plonów w zasadzie wystarczy żyzna gleba. Jeśli jednak chcemy mieć pewność, że wiosną będziemy mogli pozyskiwać z grządki smakowite warzywa, warto również zadbać o optymalny poziom kwasowości gleby wskazujący na obojętne pH. Istnieje również sposób, który gospodarze przekazują sobie z pokolenia na pokolenie i jak do tej pory nikt się na nim nie zawiódł. Jest to moczenie dymki w serwatce przez pół godziny przed jej wysadzeniem. Dzięki tej wciąż mało popularnej metodzie, wielu ogrodników wiosną nie może wyjść z podziwu, kiedy grządka jest zalana obfitymi plonami. Dzięki serwatce bogatej w witaminy i minerały cebula nie tylko zostaje pobudzona do wzrostu, ale także staje się odporniejsza na niekorzystne warunki. Pamiętajcie, że ozime gatunki wymagają nieco głębszego umieszczenia w ziemi. W przypadku dymki odległość od powierzchni powinna wynosić około 5-6 cm.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: