Karp gości na stołach wigilijnych w większości polskich domów. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań świątecznych, a receptura konieczna do przygotowania najsmaczniejszego karpia na wigilię w wielu domach jest przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Karp wigilijny to bardzo znane i popularne danie, jednak należy wiedzieć, że tradycja jego spożywania podczas wieczerzy wigilijnej, jest stosunkowo młoda. Karpia serwowano na wigilii jeszcze w czasach przed II wojną światową, jednak szeroką popularność zyskał w czasach PRL-u, kiedy to był rybą łatwo dostępną i tanią, co przekładało się na dużą podaż rynkową. W społeczeństwie karp był postrzegany jako symbol obfitości i pomyślności i wierzono, że łuski z karpia wigilijnego schowane w portfelu, są gwarancją dostatku w nadchodzącym roku. Dziś znaczenie karpia na wigilijnym stole nieco zmalało, jednak należy przyznać, że w wielu domach nadal jest to obowiązkowe danie, bez którego nie można wyobrazić sobie świąt.
Karp na wigilię może być podany na wiele różnych sposobów. Najpopularniejszym i chyba najprostszym sposobem na przygotowanie karpia wigilijnego, jest smażenie ryby. W wielu domach podczas wieczerzy wigilijnej serwowany jest także karp po żydowsku lub karp w galarecie. Dużą popularnością cieszy się również karp pieczony, którego można nadziać różnego rodzaju dodatkami np. grzybami lub orzechami.
Wspomnieliśmy o tym, że smażenie jest najpopularniejszą formą obróbki termicznej karpia. Jak usmażyć karpia? Przygotowywanie smażonego karpia nie jest żadną skomplikowaną recepturą, dlatego bez problemu poradzą z nią sobie nawet mało doświadczeni kucharze. Przed smażeniem karpia należy pokroić na mniejsze kawałki i usunąć z nich ości. Każdy kawałek oprószamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju (temperatura oleju powinna wynosić ok. 180°C) z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu odkładamy karpia na papierowy ręcznik, aby odsączyć z niego nadmiar tłuszczu.
Kolejna propozycja to karp smażony na wigilię — przepis na rybę faszerowaną grzybami. Grzyby to — oprócz ryb — jeden z podstawowych składników na wigilijnym stole. Karp faszerowany grzybami jest zatem idealnym połączeniem najlepszym wigilijnych smaków. Aby przygotować to smakowite danie, będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie przez pół godziny, a następnie ugotuj do miękkości. W międzyczasie przygotuj karpia. Rybę dokładnie oczyść i wypatrosz, a następnie usuń ości. Dopraw solą i pieprzem zarówno z zewnętrznej, jak i wewnętrznej strony, a następnie skrop dokładnie sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, a następnie podsmaż na rozgrzanym maśle. Ugotowane grzyby dokładnie odcedź, posiekaj i dodaj do cebuli. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Gotowym farszem nadziej karpia, a następnie zszyj lub zabezpiecz wykałaczkami. Karpia obtocz kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.
Ostatnia propozycja to pieczony karp na wigilię. Przepisy na klasycznego wigilijnego karpia są proste, a ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Aby przygotować smakowitego pieczonego karpia na wigilię, będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Karpia bardzo dokładnie oczyść i wypatrosz, a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Rybę oprósz solą i pieprzem zarówno od zewnętrznej, jak i wewnętrznej strony. Wyciśnij sok z jednej cytryny i natrzyj nim karpia. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Drugą cytrynę pokrój w plastry. Czosnek i plastry cytryny umieść wewnątrz ryby. Do środka włóż także gałązkę rozmarynu. Karpia umieść w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Polej oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 50-60 minut.
Zobacz też: Chrupiący karp w złotej panierce. Posyp rybę tymi przyprawami, a już nigdy nie będzie mdła i nudna