Taką rybę po grecku kochają nawet dzieci. Zawsze robię więcej, bo każdy prosi o dokładkę

Ryba po grecku może być podawana jako zimna przystawka, albo jako ciepłe danie obiadowe. Z reguły pojawia się na naszych stołach w okresie Bożego Narodzenia, jako jedna z potraw wigilijnych.

Ryba po grecku łączy ze sobą w jednym daniu pożywną rybę oraz porcję duszonych warzyw. Potrawę można przyrządzić z ulubionej "białej" ryby, zarówno świeżej, jak i mrożonej.

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Ryba po grecku: przepis nie jest skomplikowany

Co potrzebujemy przygotować, by powstała ryba po grecku? Przepis nie jest zbyt skomplikowany i nie zawiera zbyt wielu składników. Podstawą jest oczywiście ryba. Najlepiej jest sięgnąć po filety, świeże bądź mrożone. Może to być popularny dorsz lub mintaj, ale z powodzeniem sprawdzi się też morszczuk albo miruna. Choć po grecku można przygotować niemal każdą rybę, zazwyczaj w tym celu wybieramy ryby morskie. Niektórzy jednak wolą ryby słodkowodne, przede wszystkim karpia. Oprócz ryby będziemy potrzebować mąkę pszenną do obtoczenia ryby, przyprawy i tłuszcz do smażenia, a także warzywa do duszenia. Przede wszystkim będzie to marchewka i korzeń pietruszki, a także cebula lub kawałek pora. Opcjonalnie możemy też użyć selera. Warzywa będziemy dusić na oleju roślinnym z koncentratem pomidorowym i przyprawami.

Ryba po grecku: przepisy różnią się proporcjami

Co sprawia, że taką popularnością cieszy się u nas ryba po grecku? Przepisy mogą różnić się od siebie proporcjami warzyw. Na 3/4 kilograma świeżej ryby z reguły potrzebne są:

  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • duża cebula i/lub kawałek pora
  • mały seler,

a także:

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki wody lub bulionu
  • olej roślinny
  • przyprawy.

Co ciekawe, w Grecji tę potrawę przygotowuje się bez marchewki, korzenia pietruszki, pora i selera. Rybę zapieka się w sosie warzywnym przygotowanym z cebuli, czosnku, natki pietruszki, czerwonej papryki, pomidorów i przypraw. Serwuje się ją tak, jak naszą rybę po grecku: na ciepło lub jako zimną przekąskę.

Jak zrobić rybę po grecku?

Wiemy już, co przygotować. A jak zrobić rybę po grecku? Jeśli korzystamy ze świeżej ryby, to wystarczy, że opłuczemy ją pod bieżącą, zimną wodą, dobrze osuszymy ręcznikiem papierowym i pokroimy na mniejsze kawałki. Jeśli mamy rybę mrożoną, musimy ją wyjąć odpowiednio wcześniej, by naturalnie się rozmroziła. Rozmrożoną rybę również osuszamy ręcznikiem papierowym. Pokrojoną na kawałki rybę oprószamy z obu stron przyprawami i odkładamy do miski. Rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego na patelni. Na talerz sypiemy mąkę, w której obtaczamy każdy kawałek ryby. Układamy je na nagrzanej patelni i smażymy z obu stron (po 3-4 minuty z każdej strony) na średniej mocy palnika do delikatnego zarumienienia. Wykładamy na talerz.

Pora szatkujemy drobno, podobnie postępujemy z cebulą. Na rozgrzanym oleju doprowadzamy warzywa do zeszklenia. Po kilku minutach dodajemy starte na tarce marchewki, pietruszki i selera oraz przyprawy i wodę lub bulion. Dusimy pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, całość mieszamy i podsmażamy chwilę bez przykrycia. Jeśli wolimy delikatniejszy smak warzyw, możemy koncentrat zastąpić przecierem pomidorowym.

Część duszonych warzyw przekładamy do półmiska, w którym będziemy rybę serwować. Usmażoną rybę układamy na warzywach, a na rybę wykładamy resztę duszonych warzyw. Całość możemy udekorować ziołami, najlepiej świeżymi. Potrawę możemy podawać od razu, na ciepło, bądź schłodzoną. Ryba po grecku to danie, które można z powodzeniem przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce nawet do 4 dni. Warto pamiętać, by trzymać je w lodówce pod przykryciem. Nie jest wskazane przechowywanie ryby po grecku w plastikowych naczyniach. Danie podgrzane przed podaniem będzie jeszcze smaczniejsze, niż świeżo przygotowane.

Czym przyprawić rybę?

A czym przyprawić rybę po grecku? Przed smażeniem kawałki ryby najlepiej oprószyć mieszanką soli, pieprzu oraz oregano. Z kolei do warzyw podczas duszenia dodajemy, obok soli, słodką paprykę, liście laurowe, ziele angielskie, ewentualnie również pieprz w ziarnach. Natomiast gotowe danie możemy udekorować takimi ziołami, jak użyte wcześniej oregano, natka pietruszki, koperek albo kolendra. Jak widać w przyprawianiu ryby po grecku wskazany jest minimalizm, który pomoże w wydobyciu naturalnego smaku potrawy.

Więcej o: