Halloween zbliża się coraz większymi krokami. Czując klimat mrocznego święta, osładzanego wizją koszyków przepełnionych kolorowymi cukierkami, osoby planujące wyprawić przyjęcie w wigilię święta Wszystkich Świętych, z pewnością zastanawiają się, jakie kreatywne przekąski mogą przygotować dla swoich gości. Na szczęście nie ma się czego bać, strasznie dobrych przepisów nie brakuje.
Halloween w głównej mierze - oprócz upiornych postaci i mrocznego klimatu - kojarzy się ze słodyczami. To właśnie w wigilię Wszystkich Świętych najczęściej można usłyszeć cukierkowe ultimatum. Na tym jednak nie kończy się tradycja kultywowana 31 października. W zbliżonym terminie odbywa się również mnóstwo przyjęć, a jak dobrze wiemy, w przypadku tematycznych imprez przekąski odgrywają bardzo ważną rolę. Chcąc zaskoczyć swoich gości w halloweenowy wieczór, warto wyłożyć na stole "paluchy wiedźmy". Jest to jedna z najbardziej odrażających, a zarazem najpyszniejszych opcji, jaką możecie zaserwować. Do przygotowania ciasteczek będziecie potrzebowali:
Wszystkie składniki - z wyjątkiem migdałów - należy połączyć ze sobą w miseczce i dokładnie wymieszać. Ugniatamy do momentu wyrobienia ciasta, które następnie dokładnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po schłodzeniu masy przechodzimy do formowania upiornych palców wiedźmy. Na zakończeniach "pałeczek" wykładamy migdały, a w miejscach zgięć tworzymy linie przy użyciu noża. Wyrobione ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 10-15 minut. Po ostudzeniu można przejść do dekorowania. W tym celu warto użyć lukru spożywczego lub dżemu truskawkowego, który doskonale będzie imitował krew i nada przekąsce dodatkowo upiornego wyglądu. Kiedy emocje gości zostaną wystarczająco rozgrzane, warto mieć w zanadrzu ochładzający eliksir. Krwawy koktajl sprawdzi się w tej roli doskonale.
Na przyjęciach halloweenowych zazwyczaj dużo się dzieje, dlatego dobrze jest mieć w zanadrzu ochładzający napój, który uśmierzy pragnienie. Jedną z najlepszych mrocznych propozycji jest "krwawa" mieszanka z malin, mleka, soku z granata oraz syropu malinowego udekorowana śmietanką i cukrem pudrem. Do jej stworzenia potrzebna będzie następująca gramatura:
Maliny, mleko, sok oraz syrop wrzucamy do blendera i dokładnie rozdrabniamy. W międzyczasie do pojemnika wlewamy śmietankę oraz cukier puder, a następnie ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji, którą z łatwością będziemy w stanie przełożyć do rękawa cukierniczego. Do przygotowanych szklaneczek lub pucharków przelewamy koktajl, a na górze formujemy kapryśne wzory przy użyciu śmietany. Dla dodania mrocznego efektu na wierzchu możemy pokropić napar syropem z malin.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.