Nigdy więcej nie wyrzucisz już starego chleba. Moja babcia ratuje czerstwe pieczywo w kilka minut

Często czerstwe pieczywo ląduje w koszu na śmieci, mimo że wciąż jest szansa, by je uratować. Na szczęście istnieje kilka prostych trików, dzięki którym chleb znów może być pyszny i chrupiący. Zobacz, jak łatwo i szybko to zrobić, bez konieczności wydawania dodatkowych pieniędzy.

Chleb to bez dwóch zdań podstawowy składnik polskiego, tradycyjnego śniadania. Niemal każdy z nas praktycznie każdego dnia sięga po szybką kanapkę. Niestety pieczywko szybko staje się czerstwe i nierzadko wyrzucamy je wtedy do kosza. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby na proste odświeżenie chleba lub bułek i ponowne ich wykorzystanie.

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Czerstwy chleb - jak uratować? Wystarczy wykorzystać jeden produkt

Czerstwe pieczywo to częsty problem w każdej kuchni. Najczęściej traci ono świeżość już po kilku dniach, przez co sporo osób postanawia je wyrzucić. Da się jednak uniknąć marnowania jedzenia w ten sposób. Jeśli chleb i bułki nie spleśniały, a jedynie stały się twarde, to wciąż da się je uratować. Wystarczy skorzystać z prostego i szybkiego sposobu. Najlepszym trikiem jest zwilżenie bochenka lub kajzerek wodą, a następnie owinięcie folią aluminiową i umieszczenie w piekarniku. Sprzęt nagrzewamy do 150 stopni Celsjusza, a pieczywo trzymamy wewnątrz przez maksymalnie 15 minut. Po tym czasie będzie ono znów chrupiące i świeże, jak w pierwszy dzień zakupu. Innym, jeszcze szybszym sposobem jest użycie kuchenki mikrofalowej. W tym przypadku jednak sięgamy po ręcznik papierowy i wilgotnymi chusteczkami owijamy czerstwe pieczywo. W mikrofalówce trzymamy je nie dłużej niż pół minuty. Na jakie jeszcze sposoby możemy wykorzystać twardy chleb i bułki w naszej kuchni? Okazuje się, że jest sporo rozwiązań.

Czerstwe pieczywo do piekarnika. Nigdy więcej go nie wyrzucisz

Jeśli zastanawiasz się, co jeszcze możesz zrobić z czerstwym chlebem, zamiast go wyrzucać, pomyśl o grzankach. To dodatek, który genialnie sprawdza się w sałatkach oraz sezonowych zupach. Wystarczy pokroić suche pieczywo w kostkę, delikatnie skropić oliwą i posypać przyprawami. Następnie pieczemy kawałeczki w piekarniku na specjalnym papierze, by nie przyklejały się do blachy. Gotowe grzanki możemy użyć również jako przekąskę zamiast czipsów. Kromki lekko wysuszonego już chleba świetnie sprawdzą się także jako zapiekanki. Przepis jest prosty i zakłada, że ułożymy na kawałeczkach pieczywa cebulę, szynkę oraz posypiemy na górę ser. Całość zapiekamy i traktujemy jako wygodną i szybką przekąskę. Danie możemy dopasować pod siebie i udoskonalić. Pomysłów na wykorzystanie suchego pieczywa jest naprawdę sporo. Warto im się przyjrzeć, zanim znów wyrzucimy tak naprawdę wciąż dobry chleb.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: