Zupa kalafiorowa jak u babci - co zrobić, aby uzyskać głęboki, aromatyczny smak domowej kalafiorowej? Poznaj nasze rady i zrób pyszną kalafiorową na obiad.
Zupka kalafiorowa to jedna z najbardziej cenionych polskich zup. Zupa kalafiorowa bazuje na zdrowych warzywach, które dostarczają wielu cennych witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlaczego warto jeść zupę kalafiorową? Kalafior to warzywo bardzo smaczne i zdrowe. Jest cennym źródłem: witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B. Warzywo jest bogate także w fosfor, potas i żelazo. Znajdziemy w nim także błonnik, który reguluje pracę jelit i korzystnie wpływa na procesy trawienne organizmu. Warto wspomnieć również o tym, że zupa kalafiorowa jest niskokaloryczna, dlatego tak chętnie jest wybierana przez osoby, które dbają o utrzymanie prawidłowej masy ciała. Zupa kalafiorowa — mimo że niskokaloryczna — jest także bardzo sycąca i daje uczucie pełności na długo.
Jak zrobić zupę kalafiorową zgodnie z tradycyjną recepturą? Zupa kalafiorowa gości na naszych stołach już od wieków. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne, dlatego jest to idealne rozwiązanie dla zapracowanych i osób, które nie lubią zbyt długiego przesiadywania w kuchni. Na jakich składnikach bazuje najlepsza zupa kalafiorowa? Oprócz kluczowego składnika, czyli kalafiora, w tym wyjątkowym daniu znajdziemy także:
Jak ugotować zupę kalafiorową? Poniżej przepis na prostą, a zarazem przepyszną zupę na obiad. Będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Kalafior dokładnie opłucz, a następnie podziel na niewielkie różyczki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i podsmaż na nim cebulę. Po chwili dodaj także czosnek. Smaż przez kilka minut, a następnie dodaj pozostałe pokrojone warzywa i całość jeszcze chwilę podsmażaj. W garnku umieść pokrojony kalafior i podsmażone na maśle warzywa. Wlej bulion/wodę, a następnie dodaj także sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Zupę kalafiorową gotuj pod przykryciem, do czasu aż warzywa będą miękkie (ok. 20-25 minut). Dodaj śmietanę (pamiętaj o jej wcześniejszym zahartowaniu) i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj np. z dodatkiem świeżego pieczywa.
A może kremowa kalafiorowa? Przepis na zupę kalafiorową może występować pod różnymi postaciami. Tradycyjnie podaje się ją zgodnie z powyższą recepturą, jednak osoby, które preferują bardziej kremową konsystencję, mogą zupę kalafiorową zblendować i podać jako zupę krem. Przed blendowaniem zupy należy jednak pamiętać o wyjęciu ziela angielskiego i liści laurowych, a także pominąć dodatek śmietany. Śmietanę można dodać bezpośrednio na talerz w towarzystwie np. pokrojonych w kostkę chlebowych grzanek. Zupa krem kalafiorowa to idealne rozwiązanie dla mam, które są na początku rozszerzania diety swoich maluchów. Dzięki swojej konsystencji jest prosta do podania, a jednocześnie gwarantuje dostarczenie wielu cennych witamin i minerałów, co jest bardzo ważne dla rozwijających się maluchów.
Zobacz też: Na Wszystkich Świętych biorę kalafior i kilka dodatków. Ta sałatka to mistrzostwo