Zupa kalafiorowa jak u babci: smak dzieciństwa w Twojej kuchni!

Zupa kalafiorowa jak u babci - jak zrobić? Smaki dzieciństwa to coś, do czego wracamy w kuchni bardzo często. Zupa kalafiorowa to właśnie jedno z takich dań. Bazująca na naszych polskich warzywach, zupa kalafiorowa to prawdziw bomba, zarówno pod kątem walorów smakowych, jak i zdrowotnych.

Zupa kalafiorowa jak u babci - co zrobić, aby uzyskać głęboki, aromatyczny smak domowej kalafiorowej? Poznaj nasze rady i zrób pyszną kalafiorową na obiad.  

Zobacz wideo Niemal tak zdrowy jak brokuły! Kalafior królem jesiennych dań

Zupka kalafiorowa — wyjątkowy smak dzieciństwa

Zupka kalafiorowa to jedna z najbardziej cenionych polskich zup. Zupa kalafiorowa bazuje na zdrowych warzywach, które dostarczają wielu cennych witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlaczego warto jeść zupę kalafiorową? Kalafior to warzywo bardzo smaczne i zdrowe. Jest cennym źródłem: witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B. Warzywo jest bogate także w fosfor, potas i żelazo. Znajdziemy w nim także błonnik, który reguluje pracę jelit i korzystnie wpływa na procesy trawienne organizmu. Warto wspomnieć również o tym, że zupa kalafiorowa jest niskokaloryczna, dlatego tak chętnie jest wybierana przez osoby, które dbają o utrzymanie prawidłowej masy ciała. Zupa kalafiorowa — mimo że niskokaloryczna — jest także bardzo sycąca i daje uczucie pełności na długo.

Jak zrobić zupę kalafiorową jak u babci?

Jak zrobić zupę kalafiorową zgodnie z tradycyjną recepturą? Zupa kalafiorowa gości na naszych stołach już od wieków. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne, dlatego jest to idealne rozwiązanie dla zapracowanych i osób, które nie lubią zbyt długiego przesiadywania w kuchni. Na jakich składnikach bazuje najlepsza zupa kalafiorowa? Oprócz kluczowego składnika, czyli kalafiora, w tym wyjątkowym daniu znajdziemy także:

  • ziemniaki — jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw w naszych kuchniach. Ziemniaki odpowiadają nie tylko za walory smakowe, ale także wpływają na uczucie sytości 
  • marchew — nadaje ładnego koloru i słodkiego smaku, dlatego nie może jej zabraknąć wśród składników najsmaczniejszych polskich zup
  • cebula — podsmażona na maśle cebula odpowiada za wyjątkowy aromat i podkręcenie smaku dania 
  • pietruszka — daje dodatkowy walor smakowy, a także wzbogaca zupę o garść witamin i minerałów
  • bulion — pyszna zupa kalafiorowa może być przygotowana zarówno na bazie bulionu warzywnego, jak i mięsnego
  • zioła i przyprawy — dopełniają smak dania i sprawiają, że zupa kalafiorowa staje się jeszcze bardziej intensywna w smaku 

Jak ugotować zupę kalafiorową?

Jak ugotować zupę kalafiorową? Poniżej przepis na prostą, a zarazem przepyszną zupę na obiad. Będziesz potrzebować następujących składników:

  • średniej wielkości kalafior 
  • 2 nieduże marchewki 
  • pietruszka 
  • 3 średniej wielkości ziemniaki 
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego (opcjonalnie może być woda)
  • 2 łyżki masła 
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe

Sposób przygotowania:

Kalafior dokładnie opłucz, a następnie podziel na niewielkie różyczki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i podsmaż na nim cebulę. Po chwili dodaj także czosnek. Smaż przez kilka minut, a następnie dodaj pozostałe pokrojone warzywa i całość jeszcze chwilę podsmażaj. W garnku umieść pokrojony kalafior i podsmażone na maśle warzywa. Wlej bulion/wodę, a następnie dodaj także sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Zupę kalafiorową gotuj pod przykryciem, do czasu aż warzywa będą miękkie (ok. 20-25 minut). Dodaj śmietanę (pamiętaj o jej wcześniejszym zahartowaniu) i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj np. z dodatkiem świeżego pieczywa.

Kalafiorowa — przepis zmodyfikowany dla lubiących kremy

A może kremowa kalafiorowa? Przepis na zupę kalafiorową może występować pod różnymi postaciami. Tradycyjnie podaje się ją zgodnie z powyższą recepturą, jednak osoby, które preferują bardziej kremową konsystencję, mogą zupę kalafiorową zblendować i podać jako zupę krem. Przed blendowaniem zupy należy jednak pamiętać o wyjęciu ziela angielskiego i liści laurowych, a także pominąć dodatek śmietany. Śmietanę można dodać bezpośrednio na talerz w towarzystwie np. pokrojonych w kostkę chlebowych grzanek. Zupa krem kalafiorowa to idealne rozwiązanie dla mam, które są na początku rozszerzania diety swoich maluchów. Dzięki swojej konsystencji jest prosta do podania, a jednocześnie gwarantuje dostarczenie wielu cennych witamin i minerałów, co jest bardzo ważne dla rozwijających się maluchów.   

Zobacz też: Na Wszystkich Świętych biorę kalafior i kilka dodatków. Ta sałatka to mistrzostwo

Więcej o: