• Link został skopiowany

Po tym rozpoznasz zepsute mięso. Wykonaj prosty test. Daty ważności bywają naciągane

W sklepach spożywczych coraz większą popularnością cieszy się mięso sprzedawane w opakowaniach foliowych. Tego typu forma zamknięcia może wpłynąć na percepcję odbioru świeżości produktu. Na szczęście istnieje sposób, który pozwala sprawdzić, czy artykuł jest odpowiedni do spożycia.
Test świeżości mięsa
Fot. istockphoto.com/ autor sergeyryzhov

W 2022 roku firma Strategy& przeprowadziła badania, w wyniku których okazało się, że przeciętny Polak rocznie zjada około 73,2 kg mięsa. Wśród Europejczyków znajdujemy się w zdecydowanej czołówce mięsożerców. Jeśli zatem tak bardzo uwielbiamy mięso, czy aby na pewno wiemy, w jaki sposób powinniśmy wybierać to, które będzie najkorzystniejsze dla naszego organizmu? Daty ważności widniejące na opakowaniach nie zawsze mają wiele wspólnego z prawdą. Podpowiemy wam, jak sprawdzić świeżość produktu.

Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]

Jaki kolor ma zepsute mięso? Warto wytężyć wzrok

Obecnie na rynku można znaleźć wiele różnego rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które są pakowane na styropianowych lub plastikowych tackach i owijane folią. Taki rodzaj przechowywania uniemożliwia konsumentowi wyczucie ewentualnego nieprzyjemnego zapachu, który jest jedną z oznak wątpliwej świeżości mięsa. Na szczęście w celu upewnienia się, że kupujemy dobrej jakości produkt, możemy wykorzystać inne zmysły. Pierwszym będzie wzrok - warto dokładnie przyjrzeć się żywności i zwrócić uwagę na następujące aspekty:

  • W przypadku drobiu powinien nas zaniepokoić szary i żółto-szary kolor
  • Wołowina z całą pewnością nie powinna odznaczać się brązową barwą
  • Wieprzowina wbrew pozorom lepiej, żeby nie była intensywnie różowa

Może się jednak zdarzyć, że pomimo mięso jest tak owinięte w opakowaniu, że nie będziemy w stanie dobrze ocenić jakości produktu po jego kolorze. W tej sytuacji powinniśmy się zdać na nasz dotyk.

Jak rozpoznać zepsute mięso z kurczaka, wieprza czy wołu? Wykonaj prosty test

Mięso jest jednym z tego rodzaju produktów, których nie należy zbyt długo przechowywać w lodówce. Najbezpieczniej będzie od razu przetworzyć żywność w zakupionym celu. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, nie zwlekajmy z tym dłużej niż trzy dni. W razie większej zwłoki warto poporcjowane części przechować w zamrażarce. Zanim jednak przyniesiemy mięso do domu, w sklepie warto wykonać tak zwany "test palca". Wystarczy, że naciśniemy w dowolnym miejscu na mięsiwo i zwrócimy uwagę na prędkość procesu odkształcania się skóry. Świeże mięso wróci do pierwotnej formy w ekspresowym tempie. Produkt, który leży w sklepowej chłodni trochę dłużej, będzie potrzebował większej ilości czasu, aby zniwelować ślady po ucisku. Pamiętajmy, że wybór świeżej i dobrej jakości żywności ma realny wpływ na nasze samopoczucie, dlatego warto znać różnego rodzaju techniki, które pomogą nam odróżnić wartościowy pokarm od wadliwego.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: