W 2022 roku firma Strategy& przeprowadziła badania, w wyniku których okazało się, że przeciętny Polak rocznie zjada około 73,2 kg mięsa. Wśród Europejczyków znajdujemy się w zdecydowanej czołówce mięsożerców. Jeśli zatem tak bardzo uwielbiamy mięso, czy aby na pewno wiemy, w jaki sposób powinniśmy wybierać to, które będzie najkorzystniejsze dla naszego organizmu? Daty ważności widniejące na opakowaniach nie zawsze mają wiele wspólnego z prawdą. Podpowiemy wam, jak sprawdzić świeżość produktu.
Obecnie na rynku można znaleźć wiele różnego rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które są pakowane na styropianowych lub plastikowych tackach i owijane folią. Taki rodzaj przechowywania uniemożliwia konsumentowi wyczucie ewentualnego nieprzyjemnego zapachu, który jest jedną z oznak wątpliwej świeżości mięsa. Na szczęście w celu upewnienia się, że kupujemy dobrej jakości produkt, możemy wykorzystać inne zmysły. Pierwszym będzie wzrok - warto dokładnie przyjrzeć się żywności i zwrócić uwagę na następujące aspekty:
Może się jednak zdarzyć, że pomimo mięso jest tak owinięte w opakowaniu, że nie będziemy w stanie dobrze ocenić jakości produktu po jego kolorze. W tej sytuacji powinniśmy się zdać na nasz dotyk.
Mięso jest jednym z tego rodzaju produktów, których nie należy zbyt długo przechowywać w lodówce. Najbezpieczniej będzie od razu przetworzyć żywność w zakupionym celu. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, nie zwlekajmy z tym dłużej niż trzy dni. W razie większej zwłoki warto poporcjowane części przechować w zamrażarce. Zanim jednak przyniesiemy mięso do domu, w sklepie warto wykonać tak zwany "test palca". Wystarczy, że naciśniemy w dowolnym miejscu na mięsiwo i zwrócimy uwagę na prędkość procesu odkształcania się skóry. Świeże mięso wróci do pierwotnej formy w ekspresowym tempie. Produkt, który leży w sklepowej chłodni trochę dłużej, będzie potrzebował większej ilości czasu, aby zniwelować ślady po ucisku. Pamiętajmy, że wybór świeżej i dobrej jakości żywności ma realny wpływ na nasze samopoczucie, dlatego warto znać różnego rodzaju techniki, które pomogą nam odróżnić wartościowy pokarm od wadliwego.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!