18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Pachnący grzaniec z czerwonego wina na zimowy wieczór. Przepis z alkoholem i bez

Grzaniec galicyjski bazuje na miodzie i zestawie specjalnych przypraw. Jego głównym składnikiem jest czerwone wino, ale w wersji bezalkoholowej też może doskonale rozgrzewać. Jak przygotować ten wyjątkowy napój krok po kroku?

Okres jesienno-zimowy sprzyja klimatycznym wieczorom przy kominku. Grzane wino można podać gościom podczas świątecznej kolacji lub na powitanie Nowego Roku. Co sprawi, że domowy grzaniec będzie smakował jak tradycyjny napój serwowany w Galicji, czyli historycznym obszarze na pograniczu Polski i Ukrainy? Sprawdź z nami dwa proste przepisy w wersji z alkoholem i bezalkoholowej.

Zobacz wideo Liściasta herbata w torebkach. Idealnie sprawdzi się jako prezent!

Grzaniec galicyjski - lista składników

Jak przygotować grzane wino zgodnie z tradycyjnym przepisem? Zacznij od zakupu butelki ulubionego czerwonego wina. A tutaj podajemy listę dodatków i przypraw:

  • gałka muszkatołowa,
  • imbir,
  • miód płynny,
  • cynamon,
  • goździki,
  • kawałki owoców.

Grzane wino - przepis krok po kroku

Przepis na grzane wino należy do tych banalnie prostych. Zacznij od przygotowania średniej wielkości garnka, do którego wlejesz wino i dodasz resztę składników. Całość podgrzej (idealna temperatura to około 80°C). Wino będzie gotowe, gdy miód całkiem się rozpuści, a aromat przypraw będzie unosił się w całej kuchni. Na koniec do gotowego grzańca możesz dodać kawałki owoców, np. plaster pomarańczy, cytryny, pigwy czy jabłka.

Grzaniec - przepis. Cenna wskazówka

Pamiętaj o tym, że alkohol nie może się zagotować, w przeciwnym razie straci swoją moc. Należy więc bacznie obserwować proces gotowania, aby nie dopuścić do pojawiania się tańczących po powierzchni bąbelków.

Grzaniec bezalkoholowy - rozgrzewa bez procentów

Nie wszyscy lubią alkohol i nie wszyscy mogą go pić. Grzaniec bezalkoholowy to idealne rozwiązanie nie tylko dla kierowców, ale też kobiet w ciąży czy osób, które przyjmują leki wchodzące w reakcję z alkoholem. Jak przygotować napój bez przysłowiowego "prądu"?

Czym zastąpić alkohol w przepisie na grzaniec? Do przygotowania napoju pełnego aromatów, po którym będzie można wsiąść za kółko, można użyć wina bezalkoholowego lub owocowej herbaty. Przygotowanie przebiega dokładnie tak, jak w przypadku wersji z alkoholem. Zaparzoną herbatę gotujemy razem z miodem i przyprawami. Do finalnej wersji można dodać też kawałki ulubionych owoców.

W czym podawać grzaniec?

Aromatyczne grzane wino można podawać w tradycyjnym kuflu z grubego szkła, ale doskonale sprawdzą się też kubki ze świątecznym motywem. Grzane wino warto serwować też w dzbanku z podgrzewaczem, ale w tym przypadku temperatura wina powinna być niższa niż wspomniane już 80°C. Do dekoracji warto wykorzystać plastry pomarańczy, które przecięte wystarczy zawiesić na brzegu kufla lub świątecznej filiżanki.

Po uroczystym obiedzie goście z pewnością docenią magiczną chwilę z aromatycznym grzańcem przy kominku. Grzaniec sprawdzi się też po mroźnym spacerze lub domowej imprezie w zimowym klimacie.

Więcej o: