Szybkie ciasto z orzechami włoskimi idealne do zimowej herbaty. Poznaj kilka łatwych przepisów

Szybkie ciasto z orzechami włoskimi poleca się do zimowej herbaty lub kawy. Orzechy włoskie to przysmak, który uwielbia większość z nas. Nie tylko dobrze smakują, ale także są źródłem wielu cennych dla zdrowia składników. Ich przyjemna chrupkość sprawia, że są idealnym składnikiem najsmaczniejszych domowych deserów.

Szybkie ciasto z orzechami włoskimi to bez wątpienia przepis, który warto znać. Orzechy włoskie to wyjątkowy przysmak, który wykorzystujemy w naszych kuchniach na wiele różnych sposobów. Poznaj nasze przepisy na szybkie ciasta z orzechami włoskimi. 

Zobacz wideo Orzechy włoskie. Choć są kaloryczne, wcale nie tuczą

Szybkie ciasto orzechowe — proste i mocno aromatyczne

Jak zrobić szybkie ciasto orzechowe? Proste przepisy to prawdziwe perełki, ponieważ nie wymagają dużego nakładu pracy, czasu i składników, a i tak ich smak jest na tyle obłędny, że trudno się oprzeć przed kolejnym kęsem. Jak przygotować pyszne, a jednocześnie proste i szybkie ciasto z orzechami włoskimi? Nasza pierwsza propozycja to ciasto z karmelizowanymi orzechami i spodem z chrupiących sucharków. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 140 g masła orzechowego gładkiego 
  • 150 g sucharków bez cukru 
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200 g masła miękkiego 
  • 2 szklanki mleka 
  • 200 g orzechów włoskich 
  • 4 łyżki miodu naturalnego 

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania spodu. Sucharki mielimy w malakserze i bardzo dokładnie mieszamy z masłem orzechowym. Przygotowaną mieszanką wykładamy spód tortownicy i bardzo dokładnie "ubijamy". Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. 1,5 szklanki mleka zagotowujemy w rondelku, a w pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Mleko z proszkiem budyniowym dodajemy do gotującego się mleka i całość gotujemy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i stopniowo łączymy z ostudzonym budyniem, aby powstała gładka i jednolita masa. Masę budyniowo-maślaną wykładamy na spód ciasta. Na patelni podgrzewamy miód i w momencie, gdy zacznie się pienić, dodajemy orzechy. Dokładnie mieszamy, aby miód powierzchnię wszystkich orzechów. Karmelizowane orzechy wykładamy na masę i wkładamy ciasto do lodówki. Deser najlepiej smakuje następnego dnia, gdy składniki dobrze się przenikną i połączą.     

Szybkie ciasto orzechowe bez pieczenia

Drugi przepis to szybkie ciasto orzechowe bez pieczenia. Przygotuj następujące składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników 
  • 100 g roztopionego masła 

Masa:

  • 200 g miękkiego masła 
  • szklanka cukru pudru 
  • ½ łyżki ekstraktu waniliowego 
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich 

Dekoracja:

  • tabliczka mlecznej czekolady 

Sposób przygotowania:

Herbatniki rozdrobnij w malakserze i połącz z roztopionym i przestudzonym masłem. Wyłóż na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociśnij na całej powierzchni. Wstaw do lodówki do schłodzenia. W misce ubij miękkie masło z cukrem pudrem do czasu, aż powstanie puszysta masa. Dodaj ekstrakt waniliowy, a następnie posiekane drobno orzechy i całość dokładnie wymieszaj. Wyłóż na przygotowany wcześniej spód. Czekoladę mleczną rozpuść np. w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i polej nią wierzch ciasta. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjmij na ok. 10 minut przed podaniem, aby czekolada łatwo się kroiła.  

Szybkie ciasto z orzechami i marchewką

Na koniec szybkie ciasto z orzechami i marchewką. Słodycz marchewki i chrupkość orzechów włoskich to połączenie idealne, nic zatem dziwnego, że deser smakuje każdemu. Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować następujących składników:

  • 4 marchewki 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4 jajka 
  • ½ szklanki oleju 
  • ¾ szklanki cukru
  • szklanka orzechów włoskich 
  • przyprawy: ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli 

Sposób przygotowania:

Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszaj ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy: szczyptę soli, gałkę muszkatołową i cynamon. W drugiej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Masę jajeczną połączyć ze startą marchewką, a następnie stopniowo dodawaj do suchych składników. Delikatnie mieszaj do czasu, aż składniki się połączą. Dodaj posiekane orzechy włoskie i ponownie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 45-50 minut.  

Zobacz też: Potrzebujesz tego, jeśli chcesz zrobić ciasto orzechowe. Możesz to kupić już za niecałe 20 zł

Więcej o: