Polacy nie są największymi fanami dań rybnych. Zwykle nasze menu ogranicza się tylko do kilku gatunków, takich jak dorsz, łosoś, halibut czy karp. Rzeczywiście są to bardzo smaczne ryby, jednak warto spróbować czegoś innego. Mało kto pamięta czasy, kiedy na stołach królował sum. W Polsce jest dziś mało popularny, a za granicą uważa się go za prawdziwy przysmak. Sprawdź, jak przyrządzić tę rybę, by cieszyć się pysznym obiadem.
Sum pospolity, niekiedy zwany także europejskim, występuje głównie w zlewiskach Morza Bałtyckiego, Morza Czarnego i Morza Kaspijskiego. Najczęściej można go spotkać w rzekach i zbiornikach zaporowych, nieco rzadziej w jeziorach lub morzach. Co ciekawe, jest to druga co do wielkości ryba Europy (zaraz po biełudzie), a przy tym największa ryba słodkowodna na naszym kontynencie. Jej długość może wynosić nawet 3 metry, a waga dochodzić do 100 kilogramów. Największa wyłowiona ryba w Polsce miała aż 261 centymetrów. To drapieżny i trudny do schwytania gatunek, jednak zdecydowanie warto o niego powalczyć. Mało kto wie, że można ją przyrządzić na kilka sposób, a jej mięso rozpływa się w ustach.
Tym, co charakteryzuje suma pospolitego, jest brak łusek oraz pokaźne wąsy. Jego ciało pokrywa śluz, co może zniechęcać wiele osób do gotowania. Warto jednak wiedzieć, że wbrew pozorom oporządzenie tej ryby nie jest trudne, a poza tym w wielu sklepach można dostać już gotowe mięso. Kolejną zaletą jest znikoma ilość ości. Sum jest nie tylko smaczny, ale także bogaty w witaminy i wiele wartościowych składników odżywczych. Zawiera kwasy omega-3 i omega-6, witaminy B12, witaminę D, fosfor, selen, tiaminę, niacynę, witaminę B6, magnez, ryboflawinę, żelazo oraz cynk. Oprócz tego jest znakomitym źródłem białka. Jeśli chodzi o smak, to jest on bardzo delikatny i nieco słodkawy. Mięso można smażyć, grillować, dusić, piec lub po prostu zrobić na nim zupę rybną. Tak postępują na przykład Węgrzy, dla których sum pospolity jest głównym składnikiem zupy Halaszle. Jeśli wolisz tradycyjny posiłek z rybą na talerzu, jego przygotowanie będzie bardzo proste. Przygotuj:
Jak przyrządzić suma?
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.