Chleb czosnkowy rwany to wyjątkowy przysmak, który zaspokaja nawet najbardziej wybredne kubki smakowe. Jak zrobić pyszny chlebek rwany z aromatycznymi ziołami?
Chleb czosnkowy do odrywania to jedna z tych przystawek na stole, które wzbudzają największe zainteresowanie. Łatwo się go robi, a efekt jest naprawdę imponujący. Chlebek czosnkowy rwany wygląda bardzo apetycznie i takim w rzeczywistości jest. Sekret jego smaku tkwi w cieście drożdżowym i ziołowym aromacie, który czuć w całym domu. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Chlebek czosnkowy do odrywania to przekąska, którą można przygotować na różne sposoby. Opierając się na przepisie podstawowym, można dokonywać swobodnych modyfikacji w zakresie mieszanki ziół użytej do wypieku. Z chlebem czosnkowym rwanym bardzo dobrze komponują się takie zioła, jak np. natka pietruszki, bazylia, oregano, rozmaryn czy tymianek. Do przygotowania chleba czosnkowego rwanego można użyć także mniej oczywistych przypraw, jak np. słodka papryka. Wiele osób preferuje ponadto wykorzystanie kilku ziół i przypraw, co daje nowe i bardziej wyraziste kombinacje smakowe.
Jak zrobić chlebek czosnkowy rwany? Przepis na smakowity chleb czosnkowy rwany nie należy do najtrudniejszych i z pewnością poradzą sobie z nim także początkujący kucharze. Do przygotowania tego wyjątkowego rarytasu będziesz potrzebować następujących składników:
Ciasto:
Masło czosnkowo-pietruszkowe:
Sposób przygotowania:
W szklance wymieszaj ze sobą pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki oraz 2 łyżki letniej wody. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj pozostałą wodę, żółtka, sól, roztopione i przestudzone masło, a także zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto dłońmi lub za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta. Miskę z ciastem przykryj ściereczką bawełnianą, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
W czasie, gdy ciasto na chleb czosnkowy odrywany będzie rosło, przygotuj masło czosnkowo-pietruszkowe. Miękkie masło utrzyj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i posiekaną pietruszką. Wyrośnięte ciasto umieść na blacie podsypanym mąką i uformuj z niego niewielkie kulki (mogą być różnej wielkości). Tortownicę o średnicy 25 cm posmaruj delikatnie oliwą, a następnie kulki ciasta układaj obok siebie w tortownicy. Posmaruj równomiernie masłem czosnkowo-pietruszkowym. Ciasto ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez ok. 45-50 minut. Wystudź na kratce z wyposażenia piekarnika.
Oryginalny rwany chlebek czosnkowo-ziołowy uzyskamy dzięki kombinacji różnego rodzaju przypraw. Smak naszego chlebka możemy dowolnie modyfikować, aby dostosować go do własnych preferencji.. W wersji klasycznej używamy natki pietruszki, którą możemy połączyć m.in. z koperkiem. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej śródziemnomorski charakter naszej przekąski, warto oprzeć się o takie zioła, jak rozmaryn, oregano i tymianek. Osoby, którym po drodze z bardziej wyrazistymi i ostrymi smakami, mogą postawić na papryczkę chili i czosnek niedźwiedzi. Aby uzyskać z kolei bardziej egzotyczny posmak, do naszego chleba czosnkowego rwanego możemy dodać odrobinę kurkumy lub kuminu.
Z czym jeść odrywany chlebek czosnkowy? Chlebek czosnkowy rwany to przekąska, która bardzo dobrze smakuje w wersji solo, jednak można zaserwować go także jako dodatek do innych dań. Chleb czosnkowy rwany to rarytas, który bardzo dobrze komponuje się z przysmakami kuchni śródziemnomorskiej. Idealnie pasuje do oliwy z oliwek, ale może być serwowany także jako dodatek do sałatki po grecku. Z powodzeniem można go podać także w towarzystwie oliwek i serów pleśniowych. Można go przełożyć masłem i zrobić z niego kanapkę na drugie śniadanie, która będzie ciekawą smakową alternatywą dla tradycyjnej bułki.
Zobacz też: Sos czosnkowy - przepis w wersji "jakby luksusowej". Zrezygnuj z siekania, a będzie najlepszy