Ryby bez ości to zbawienie na Boże Narodzenie. Jakich gatunków szukać w sklepach? Mamy listę

Na święta Bożego Narodzenia przygotowujemy sporo różnych dań, ale wśród nich nie może zabraknąć również ryb. Warto jednak wybierać takie bez ości, które uważa się za bezpieczniejsze, zwłaszcza dla najmłodszych. Które okazy wybrać? Przygotowaliśmy listę.

Na wigilię powinniśmy pomyśleć o daniach, które będzie mógł zjeść każdy. Poza tradycyjnym dorszem warto więc sięgnąć po ryby, które nie mają ości, lub mają ich naprawdę niewiele. Dzięki temu bezpiecznie będą mogły sięgnąć po nie dzieci i osoby starsze, które nie widzą już zbyt dobrze. Poza tym warto sięgać po okazy, które są smaczne i zdrowe. Sprawdź, które będą najlepsze.

Zobacz wideo Szadkowska: Zaledwie 26% ankietowanych deklaruje, że chce kupić żywego karpia

Ryby bez ości słodkowodne: Te mają ich najmniej lub wcale. Są idealne na wigilię

Ryby słodkowodne to wszystkie te, które zamieszkują rzeki i jeziora. Są one w większości bardzo smaczne i zdrowe, a zarazem delikatniejsze i mniej tłuste od ryb morskich. Wśród tych, które dodatkowo mogą zachęcić do spożywania brakiem ości, jest sum europejski. To być może nie tak bardzo popularna ryba, ale od święta zdecydowanie warto po nią sięgnąć. Poza tym, że nie ma niebezpiecznych elementów, to jeszcze nie posiada łusek, dzięki czemu możemy przygotować ją znacznie szybciej, omijając oskrobywanie. Wyjątkowo dobrą rybą, która ma bardzo mało ości, jest też jesiotr - jeśli już są, to duże i wyraźne, dlatego łatwo je oddzielić od mięsa w trakcie przyrządzania. Jak wyglądają z kolei ryby morskie? Tutaj również znajdziemy smakowite i bezpieczne okazy.

Jaka ryba morska nie ma ości? Ryba bez ości dla dzieci na Boże Narodzenie i nie tylko

Ryby morskie to róg obfitości, jeśli chodzi o źródło kwasów tłuszczowych Omega-3, które są doskonałym uzupełnieniem diety każdego z nas. Powinniśmy spożywać je stosunkowo często, ale warto sięgać po sprawdzone źródła. Najmniej ości posiadają: łosoś, sandacz, makrela, dorsz oraz tuńczyk. Najlepiej sięgać po filety, które nie dość, że można bardzo łatwo i szybko przyrządzić. Na szczególną uwagę zasługuje również wspomniany sandacz. Ryby te występują przede wszystkim w czystych i dobrze natlenionych wodach. Spotkamy je w częściach przybrzeżnych Bałyku, ale zdarza im się zamieszkiwać również nizinne rzeki oraz jeziora. Na koniec nie można nie wspomnieć o śledziach. Te morskie oraz oceaniczne ryby muszą zagościć na wigilijnym stole. Najczęściej robimy z nich sałatkę ze śmietaną lub moczymy je w occie. Ich ości są wyjątkowo cienkie i bezpieczne w spożyciu. Dodatkowo są one niezwykle bogatym źródłem białka, witamin oraz licznych mikroelementów, niezbędnych dla zdrowego funkcjonowania naszego organizmu. 

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: