Boże Narodzenie coraz bliżej, w związku z czym warto zacząć już planować tegoroczną Wigilię. Jednym z tradycyjnych 12 potraw jest barszcz czerwony z uszkami, który wbrew pozorom nie jest prostym daniem. Gotowanie tej zupy wymaga sporo czasu i umiejętności, a także dobrych składników. To właśnie od nich zależy, czy barszcz będzie smaczny i idealnie czerwony. Sprawdź, na co zwracać uwagę podczas zakupów, aby mieć pewność, że przygotujesz pyszne i pożywne danie.
Barszcz czerwony to wymagająca potrawa, która nie zawsze się udaje. Jeśli nie czujesz się pewnie w kuchni i nie chcesz zepsuć kolacji wigilijnej, możesz sięgnąć po dobry zakwas z buraków, który przyśpieszy gotowanie. Na tym produkcie lepiej jednak nie oszczędzać. W trakcie zakupów koniecznie czytaj etykiety poszczególnych produktów. Wiele gotowych wyrobów może zawierać sztuczne składniki i ulepszacze, które negatywnie wpływają na organizm. Na co zwracać uwagę?
Jeśli chcesz mieć pewność, że gotowy barszcz czerwony będzie nie tylko smaczny, ale też zdrowy, wybierz ten z najkrótszym składem. Na pierwszych miejscach musi być przede wszystkim sok z buraków, woda i przyprawy. Produkt powinien też zawierać małą ilość soli, najlepiej poniżej 1 grama na 100 mililitrów, i brak dodatkowego cukru. Najlepszym tłuszczem będzie z kolei olej tłoczony na zimno, który nie obciążą tak organizmu jak smalec i inne tłuszcze nasycone.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.