• Link został skopiowany

Nigdy nie kupuj takiego barszczu. Będzie niesmaczny, a do tego niezdrowy

Barszcz czerwony jest jednym z najważniejszych dań wigilijnych, a także jednym z najtrudniejszych w przygotowaniu. Jeśli chcesz ułatwić sobie pracę, kup gotowy zakwas. Zanim jednak wyciągniesz pieniądze z portfela, zwróć uwagę na etykietę produktu. Ten skład powinien cię zaalarmować.
Barszcz - zdjęcie ilustracyjne
Fot. istockphoto.com/wjarek

Boże Narodzenie coraz bliżej, w związku z czym warto zacząć już planować tegoroczną Wigilię. Jednym z tradycyjnych 12 potraw jest barszcz czerwony z uszkami, który wbrew pozorom nie jest prostym daniem. Gotowanie tej zupy wymaga sporo czasu i umiejętności, a także dobrych składników. To właśnie od nich zależy, czy barszcz będzie smaczny i idealnie czerwony. Sprawdź, na co zwracać uwagę podczas zakupów, aby mieć pewność, że przygotujesz pyszne i pożywne danie.

Zobacz wideo Znowu to zrobiliśmy. Testujemy świąteczne menu Magdy Gessler

Czy kupny barszcz czerwony jest zdrowy? Uważaj na te składniki

Barszcz czerwony to wymagająca potrawa, która nie zawsze się udaje. Jeśli nie czujesz się pewnie w kuchni i nie chcesz zepsuć kolacji wigilijnej, możesz sięgnąć po dobry zakwas z buraków, który przyśpieszy gotowanie. Na tym produkcie lepiej jednak nie oszczędzać. W trakcie zakupów koniecznie czytaj etykiety poszczególnych produktów. Wiele gotowych wyrobów może zawierać sztuczne składniki i ulepszacze, które negatywnie wpływają na organizm. Na co zwracać uwagę?

  • Duża ilość soli - gotowe produkty niestety wyróżniają się wysoką zawartością tego składnika. Czasami są to nawet 2 gramy na 100 mililitrów produktów, co może prowadzić do przekroczenia dziennej dawki soli zalecanej przez WHO, czyli 5 gramów;
  • Wysoka zawartość cukru - jeśli w składzie gotowego barszczu zobaczysz cukier na jednym z pierwszych miejsc, lepiej odpuść ten produkt. Będzie mieć bardzo dużo kalorii, a przy okazji słodki posmak;
  • Glutaminian sodu (MSG) - to nic innego jak sztuczny polepszacz smaku, który nie jest wartościowym składnikiem. Jego nadmiar może powodować nieprzyjemne dolegliwości, takie jak nudności i ból głowy;
  • Ocet i nadmiar kwasów - zbyt duża ilość octu, kwasu cytrynowego i askorbinowego może świadczyć o tym, że dany produkt będzie za kwaśny;

Najlepszy barszcz czerwony. Zwróć na to uwagę

Jeśli chcesz mieć pewność, że gotowy barszcz czerwony będzie nie tylko smaczny, ale też zdrowy, wybierz ten z najkrótszym składem. Na pierwszych miejscach musi być przede wszystkim sok z buraków, woda i przyprawy. Produkt powinien też zawierać małą ilość soli, najlepiej poniżej 1 grama na 100 mililitrów, i brak dodatkowego cukru. Najlepszym tłuszczem będzie z kolei olej tłoczony na zimno, który nie obciążą tak organizmu jak smalec i inne tłuszcze nasycone. 

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: