Jedną z najpopularniejszych 12 potraw wigilijnych jest ryba po grecku. Choć z Grecją nie ma zbyt wiele wspólnego, to w Polsce zajadają się nią miliony. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest takie proste. Pierwszy problem może pojawić się jeszcze w sklepie podczas wybory najlepszego gatunku. Które ryby są najsmaczniejsze, a jakich lepiej unikać?
Do przygotowania tego wigilijnego dania będziemy potrzebować przede wszystkim ryby o chudym mięsie. Popularnym wyborem jest dorsz i choć to bardzo smaczny gatunek, jego mięso jest tak lekkie, że na patelni można je łatwo wysuszyć. Kiepskim pomysłem będzie też panga. To tania ryba, ale jej niska cena wynika głównie z małej ilości składników odżywczych. Nie powinniśmy też wybierać ryby maślanej, ponieważ spożywanie jej w nadmiarze może wywołać reakcję alergiczną lub negatywnie wpływać na układ pokarmowy. Najlepiej postawić na mirunę. W Polsce jest mało popularna, ponieważ naturalnie występuje w Oceanie Spokojnym, na południu Australii i w Nowej Zelandii, ale zdecydowanie warto wprowadzić ją do swojego menu. Ma delikatne, chude mięso i jest pozbawiona intensywnego zapachu. Co więcej, ma bardzo niewiele ości, więc nie spędzisz w kuchni godzin na filetowaniu. Do ryby po grecku pasuje też mintaj i morszczuk.
Danie można podawać na ciepło lub na zimno. Oprócz ryby, będą też potrzebne takie warzywa jak marchew, pietruszka, seler, por i cebula, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.