Jaka ryba do ryby po grecku? Dorsz nie jest najlepszym wyborem. Za to ten gatunek prawie nie ma ości

Przygotowanie idealnej ryby po grecku nie jest proste. Największy problem pojawia się już w sklepie podczas wyboru najlepszego gatunku. Większość z nas kupuje dorsza, ponieważ jest smaczny i prosty w przygotowaniu. Istnieje jednak inny gatunek, który sprawdzi się jeszcze lepiej.

Jedną z najpopularniejszych 12 potraw wigilijnych jest ryba po grecku. Choć z Grecją nie ma zbyt wiele wspólnego, to w Polsce zajadają się nią miliony. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest takie proste. Pierwszy problem może pojawić się jeszcze w sklepie podczas wybory najlepszego gatunku. Które ryby są najsmaczniejsze, a jakich lepiej unikać?

Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera

Co zamiast dorsza do ryby po grecku? Inny gatunek sprawdzi się o wiele lepiej

Do przygotowania tego wigilijnego dania będziemy potrzebować przede wszystkim ryby o chudym mięsie. Popularnym wyborem jest dorsz i choć to bardzo smaczny gatunek, jego mięso jest tak lekkie, że na patelni można je łatwo wysuszyć. Kiepskim pomysłem będzie też panga. To tania ryba, ale jej niska cena wynika głównie z małej ilości składników odżywczych. Nie powinniśmy też wybierać ryby maślanej, ponieważ spożywanie jej w nadmiarze może wywołać reakcję alergiczną lub negatywnie wpływać na układ pokarmowy. Najlepiej postawić na mirunę. W Polsce jest mało popularna, ponieważ naturalnie występuje w Oceanie Spokojnym, na południu Australii i w Nowej Zelandii, ale zdecydowanie warto wprowadzić ją do swojego menu. Ma delikatne, chude mięso i jest pozbawiona intensywnego zapachu. Co więcej, ma bardzo niewiele ości, więc nie spędzisz w kuchni godzin na filetowaniu. Do ryby po grecku pasuje też mintaj i morszczuk.

Jakie warzywa pasują do ryby po grecku? Dodaj te składniki, a będzie pyszna

Danie można podawać na ciepło lub na zimno. Oprócz ryby, będą też potrzebne takie warzywa jak  marchew, pietruszka, seler, por i cebula, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku.

  1. Najpierw należy obrać marchew, pietruszkę i selera, a następnie zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Później gotujemy warzywa w osolonej wodzie przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kilka liści laurowych i ziele angielskie. 
  2. Gdy warzywa się gotują, rybę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż nabierze złotego koloru.
  3. Do szklanki wlewamy trochę wywaru z warzyw i mieszamy z koncentratem pomidorowym.
  4. Cebulę i pora trzeba pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni na oleju. Później dodajemy do nich ugotowaną marchewkę, pietruszkę i selera. Następnie zalewamy warzywa przygotowanym sosem pomidorowym i doprawiamy solą, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Dobrze sprawdzi się papryka słodka, bazylia i oregano. 
  5. Do ceramicznego naczynia przełóż rybę i rozłóż na niej warzywa. Danie można dodatkowo schłodzić, jeśli lubisz je w wersji na zimno.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: