Masło mojej babci bije na głowę te sklepowe. Zrobisz je w mig. W święta zachwyci wszystkich

Jak zrobić masło w domu? Jeśli nie chcesz wydawać na nie pieniędzy, przygotuj ten przysmak samodzielnie. Skład takiego masła będzie zdecydowanie lepszy niż w gotowych wyrobach. Wbrew pozorom zrobisz je w mig. Potrzebujesz tylko trzech tanich składników.

Choć masło można kupić w każdym sklepie spożywczym, jego cena ostatnio mocno wzrosła. Teraz jedna kostka bez promocji może kosztować ponad 10 złotych, a skład takiego produktu niekiedy pozostawia wiele do życzenia. Jeśli nie chcesz przepłacać za masło, możesz zrobić je samodzielnie w domu. To świetna alternatywa, która nie tylko będzie tańsza, ale też zdrowsza. Sprawdź nasz przepis na domowe masło jak od babci.

Zobacz wideo Za twarde masło? Dzięki temu trikowi już nie będziesz musiał czekać

Z jakiej śmietany zrobić masło? To najważniejszy składnik

Głównym składnikiem potrzebnym do przygotowania masła jest śmietana kremówka. Najlepiej sprawdziłaby się ta wiejska, słodka, ale nada się również produkt ze sklepu. Ważne, aby śmietana była  przede wszystkim tłusta, dlatego im więcej zawartości tłuszczu, tym lepiej. W tym wypadku warto sięgnąć po śmietankę 30 lub 36 procent. Pamiętaj jednak, że sklepowe artykuły mogą różnić się składem. Niektóre z nich ubija się znacznie dłużej lub mają inną konsystencję, dlatego lepiej się nie zniechęcać, jeśli masło nie wyjdzie nam za pierwszym razem. Kolejnym ważnym aspektem jest temperatura śmietany. Wyjmij ją z lodówki na około godzinę przed ubijaniem, aby nabrała temperatury pokojowej. 

Składniki, jakich potrzebujesz do wyrobienia masła, to:

  • 400 mililitrów śmietany kremówki,
  • litr zimnej wody,
  • 2-3 szczypty soli,
  • czosnek (opcjonalnie, jeśli chcesz zrobić masło czosnkowe).

Jak zrobić masło mikserem? Skorzystaj z przepisu mojej babci

Po skompletowaniu wszystkich składników można zabrać się do pracy.

  1. Na początek trzeba ubić śmietanę. Wlej ją do miski i miksuj przez około minutę na średnich obrotach.
  2. Po tym czasie dodaj do kremu sól i kontynuuj ubijanie, tym razem na najwyższych obrotach. W międzyczasie można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli chcemy przygotować masło czosnkowe. 
  3. Ubijaj masło aż do momentu, w którym zwarty tłuszcz, czyli właśnie masło, oddzieli się od wodnistej maślanki.
  4. Teraz trzeba oczyścić masło z resztek maślanki. W tym celu należy przecedzić zawartość miski przez sitko wyłożone gazą. Zbita, gęsta masa, która pozostanie na sitku, to nasze masło.
  5. Do drugiego naczynia wlej pół litra zimnej wody. Zanurz w niej masło i dokładnie wyrabiaj rękami, aby pozbyć się resztek maślanki.

Postępując zgodnie z powyższą instrukcją, uzyskasz około 120 gramów czystego masła. Włóż je do maselniczki i przechowuj w lodówce. Domowe masło należy spożyć w ciągu 4-5 dni. Warto mieć na uwadze, że w tym czasie z masła może ponownie oddzielać się maślanka. To naturalny proces, który nie powinien nas martwić. Taka maślanka również nadaje się do spożycia. Możesz ją wypić lub wykorzystać w wypiekach.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: