Chleb bez mąki - alternatywa dla tradycyjnego pieczywa, którą koniecznie musisz wypróbować

Chleb bez mąki - dla niektórych osób może to brzmieć abstrakcyjnie, jednak współczesna kuchnia nie boi się łamania schematów. Jak zrobić domowy chleb bez mąki, komu jest on zalecany i dlaczego warto po niego sięgać?

Chleb bez mąki to wypiek, który coraz częściej gości w naszych jadłospisach. Polecany jest zwłaszcza dla osób z nietolerancjami pokarmowymi, ale tak naprawdę powinien go wypróbować każdy. Dlaczego? 

Zobacz wideo Czy jedzenie ziemniaków i pieczywa tuczy? Michał Wrzosek rozwiewa wątpliwości [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]

Chleb bez mąki — przepis alternatywny

Czym właściwie jest chleb bez mąki? Przepis na chleb bez mąki jest rozwiązaniem alternatywnym względem tradycyjnych wypieków. Chleb bez mąki coraz częściej gości w naszych jadłospisach i ma to swoje uzasadnienie. Chleb bez mąki ma sporo zalet. Zalecany jest głównie dla osób, które zmagają się z celiakią i nietolerancją glutenu albo chcą po prostu ograniczyć jego spożycie. Chleb bez mąki jest zazwyczaj bardzo bogaty w białko, a także zawiera więcej błonnika, który odpowiada za uczucie sytości i reguluje procesy trawienne zachodzące w organizmie. Chleb bez mąki można przygotować na bazie różnych składników, co sprawia, że wyróżnia się on różnorodnością smaków i konsystencji.

Chleb bez mąki i drożdży — jakie składniki są najczęściej wykorzystywane do przygotowania wypieku?

Chleb bez mąki i drożdży — co zamiast? Przepisy na chleb bez mąki bazują na różnego rodzaju składnikach, dlatego cechuje je wyjątkowe bogactwo smakowe. Do przygotowania chleba bez mąki bardzo często są wykorzystywane płatki owsiane, zarówno mielone, jak i górskie. Płatki owsiane wspomagają pracę jelit i obniżają poziom cholesterolu. Do przygotowania chleba bez mąki często używa się także twarogu, jajek, nasion i orzechów (m.in. siemię lniane, słonecznik, dynia, chia, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe), a nawet strączków i warzyw. Alternatywnie można używać także innych rodzajów mąki (np. migdałowa, kokosowa, ryżowa).

Chleb bez mąki pszennej — prosty przepis

Nasza pierwsza propozycja to chleb bez mąki pszennej, w którym jako alternatywę wykorzystamy kaszę gryczaną. Do jego przygotowania będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej 
  • 500 ml wody 
  • łyżeczka soli 
  • 2 łyżki oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • łyżeczka suszonego tymianku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Rano namoczoną kaszę odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Do zblendowanej kaszy gryczanej dodajemy pozostałe składniki naszego chleba bez mąki tj. sól, olej, proszek do pieczenia oraz suszone zioła, jeśli ich używamy. Masę dokładnie mieszamy i umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (opcja pieczenia góra-dół) przez ok. 50-60 minut Chleb wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia. 

Chleb z ziarnami bez mąki — bogactwo smaku i zdrowia

Druga propozycja to chleb z ziarnami bez mąki. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • szklanka płatków owsianych 
  • 2 łyżki nasion chia 
  • ½ szklanki nasion słonecznika
  • ? szklanki nasion dyni
  • ? szklanki siemienia lnianego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju (słonecznikowy lub rzepakowy)
  • łyżeczka soli 
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj ze sobą drobno zmielone płatki owsiane, zmielone siemię lniane, nasiona chia, nasiona dyni, nasiona słonecznika, a także jajka, olej, sól i proszek do pieczenia. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50-60 minut. Wierzch powinien być idealnie złocisty.

Chleb z siemienia lnianego — bez mąki, ale za to z twarogiem!

Ostatnia propozycja to chleb z siemienia lnianego bez mąki. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 500 g twarogu półtłustego 
  • 300 g płatków górskich drobno mielonych 
  • 3 jajka 
  • 100 g siemienia lnianego 
  • ½ łyżeczki soli 
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

W dużej misce umieść płatki górskie, twaróg, jajka, siemię lniane, sól oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Formę do pieczenia wyłóż papierem, a następnie umieść w niej ciasto na chleb bez mąki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (opcja pieczenia góra-dół). Formę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 50-60 minut. Wierzch chleba powinien być ładnie zrumieniony. Chleb bez mąki wyjmij z piekarnika i pozostaw na kratce z wyposażenia piekarnika do wystygnięcia. 

Zobacz też: Ten przepis ma prawie 140 lat. Chleb wychodzi piękny i chrupiący. To zasługa wody

Więcej o: