Chleb bez mąki to wypiek, który coraz częściej gości w naszych jadłospisach. Polecany jest zwłaszcza dla osób z nietolerancjami pokarmowymi, ale tak naprawdę powinien go wypróbować każdy. Dlaczego?
Czym właściwie jest chleb bez mąki? Przepis na chleb bez mąki jest rozwiązaniem alternatywnym względem tradycyjnych wypieków. Chleb bez mąki coraz częściej gości w naszych jadłospisach i ma to swoje uzasadnienie. Chleb bez mąki ma sporo zalet. Zalecany jest głównie dla osób, które zmagają się z celiakią i nietolerancją glutenu albo chcą po prostu ograniczyć jego spożycie. Chleb bez mąki jest zazwyczaj bardzo bogaty w białko, a także zawiera więcej błonnika, który odpowiada za uczucie sytości i reguluje procesy trawienne zachodzące w organizmie. Chleb bez mąki można przygotować na bazie różnych składników, co sprawia, że wyróżnia się on różnorodnością smaków i konsystencji.
Chleb bez mąki i drożdży — co zamiast? Przepisy na chleb bez mąki bazują na różnego rodzaju składnikach, dlatego cechuje je wyjątkowe bogactwo smakowe. Do przygotowania chleba bez mąki bardzo często są wykorzystywane płatki owsiane, zarówno mielone, jak i górskie. Płatki owsiane wspomagają pracę jelit i obniżają poziom cholesterolu. Do przygotowania chleba bez mąki często używa się także twarogu, jajek, nasion i orzechów (m.in. siemię lniane, słonecznik, dynia, chia, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe), a nawet strączków i warzyw. Alternatywnie można używać także innych rodzajów mąki (np. migdałowa, kokosowa, ryżowa).
Nasza pierwsza propozycja to chleb bez mąki pszennej, w którym jako alternatywę wykorzystamy kaszę gryczaną. Do jego przygotowania będą Ci potrzebne następujące składniki:
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Rano namoczoną kaszę odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Do zblendowanej kaszy gryczanej dodajemy pozostałe składniki naszego chleba bez mąki tj. sól, olej, proszek do pieczenia oraz suszone zioła, jeśli ich używamy. Masę dokładnie mieszamy i umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (opcja pieczenia góra-dół) przez ok. 50-60 minut Chleb wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Druga propozycja to chleb z ziarnami bez mąki. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj ze sobą drobno zmielone płatki owsiane, zmielone siemię lniane, nasiona chia, nasiona dyni, nasiona słonecznika, a także jajka, olej, sól i proszek do pieczenia. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50-60 minut. Wierzch powinien być idealnie złocisty.
Ostatnia propozycja to chleb z siemienia lnianego bez mąki. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść płatki górskie, twaróg, jajka, siemię lniane, sól oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Formę do pieczenia wyłóż papierem, a następnie umieść w niej ciasto na chleb bez mąki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (opcja pieczenia góra-dół). Formę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 50-60 minut. Wierzch chleba powinien być ładnie zrumieniony. Chleb bez mąki wyjmij z piekarnika i pozostaw na kratce z wyposażenia piekarnika do wystygnięcia.
Zobacz też: Ten przepis ma prawie 140 lat. Chleb wychodzi piękny i chrupiący. To zasługa wody