• Link został skopiowany

To dlatego sałatka jarzynowa puszcza wodę. Bez tego składnika wyjdzie idealnie gęsta

Tradycyjna sałatka jarzynowa po polsku powinna być gęsta, pożywna i przede wszystkim smaczna. Niestety często zdarza się, że po kilku godzinach w lodówce na dnie miski zbiera się woda, a całe danie staje się wodniste. Gdzie popełniamy błąd? Wystarczy ograniczyć jeden składnik.
Sałatka jarzynowa - zdjęcie ilustracyjne
Fot. istockphoto.com/Roxiller

Choć sałatka jarzynowa nie wchodzi w skład 12 tradycyjnych potraw wigilijnych, to jest jedną z ulubionych przekąsek Polaków. Przygotowujemy ją regularnie na różne imprezy lub rodzinne uroczystości, dlatego doskonale sprawdzi się na pierwszy i drugi dzień świąt. Choć mogłoby się wydawać, że zrobienie sałatki jarzynowej nie jest niczym skomplikowanym, to wbrew pozorom można łatwo popełnić kilka błędów. Sprawdź, w jakich proporcjach dobrać składniki i co zrobić, by warzywa nie puściły wody.

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Sałatka jarzynowa: składniki. Przez to potrawa jest wodnista

Wiele osób nie może sobie wyobrazić świątecznego stołu bez sałatki jarzynowej. Nie bez powodu jest jednym z ulubionych dań Polaków. Jej sekret tkwi w prostocie. Składa się z kilku rodzajów warzyw, majonezu i przypraw. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, ale nierzadko zdarza się, że sałatka wychodzi rzadka i wodnista. Jak to uniknąć? Głównym problemem jest sól. Choć może poprawić smak, to w przypadku sałatki jarzynowej bywa zdradziecka. Dodanie zbyt dużej ilości soli sprawia, że warzywa puszczają wodę. Widać to szczególnie wtedy, gdy sól dodawana jest za wcześnie, jeszcze przed wstawieniem sałatki do lodówki. Aby danie nie zrobiło się wodniste, należy je posolić na samym końcu, zaraz przed podaniem. Warto też zmniejszyć ilość soli. Inne przyprawy, takie jak pieprz, majeranek czy pietruszka równie dobrze wzbogacą smak.

Zobacz też: Trzymasz jedzenie na balkonie? Wiele osób popełnia ten błąd. Jedzenie jest do wyrzucenie

Sałatka jarzynowa: proporcje. Jak zrobić sałatkę warzywną z majonezem?

Kolejnym ważnym etapem w przygotowywaniu sałatki jarzynowej jest odpowiedni dobór proporcji. Właściwa ilość majonezu do gotowanych warzyw sprawi, że danie będzie gęste i treściwe. Składniki, jakich potrzebujemy do sałatki, to:

  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 3 duże ziemniaki lub 4 małe,
  • pół selera,
  • 5 jajek,
  • średnia cebula lub pół pora,
  • jabłko,
  • pół słoika niewielkich ogórków kiszonych,
  • puszka groszku konserwowego,
  • 4 łyżki ulubionego majonezu,
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego lub łyżeczka musztardy do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sałatka jarzynowa - przepis. Jak zrobić sałatkę jarzynową?

  1. Marchewki, ziemniaki i pietruszkę należy dokładnie umyć, ale nie obierać. Następnie przełóż warzywa do garnka, zalej wodą, lekko posól i gotuj pod przykryciem przez około 40 minut, aż do miękkości.
  2. Gdy warzywa się ugotują, odcedź je i poczekaj, aż ostygną. Później obierz je ze skórki, pokrój w kostkę i przełóż do miski.
  3. Następnie trzeba ugotować jajka na twardo. Gdy ostygną, również pokrój je w kosteczkę i dodaj do jarzyn.
  4. Później obieramy ogórki, cebulę oraz jabłko, a następnie kroimy w kostkę. Z kolei groszek należy odsączyć na sitku i osuszyć.
  5. Połącz wszystkie warzywa w misce. Dodaj majonez oraz musztardę lub jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: