Choć sałatka jarzynowa nie wchodzi w skład 12 tradycyjnych potraw wigilijnych, to jest jedną z ulubionych przekąsek Polaków. Przygotowujemy ją regularnie na różne imprezy lub rodzinne uroczystości, dlatego doskonale sprawdzi się na pierwszy i drugi dzień świąt. Choć mogłoby się wydawać, że zrobienie sałatki jarzynowej nie jest niczym skomplikowanym, to wbrew pozorom można łatwo popełnić kilka błędów. Sprawdź, w jakich proporcjach dobrać składniki i co zrobić, by warzywa nie puściły wody.
Wiele osób nie może sobie wyobrazić świątecznego stołu bez sałatki jarzynowej. Nie bez powodu jest jednym z ulubionych dań Polaków. Jej sekret tkwi w prostocie. Składa się z kilku rodzajów warzyw, majonezu i przypraw. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, ale nierzadko zdarza się, że sałatka wychodzi rzadka i wodnista. Jak to uniknąć? Głównym problemem jest sól. Choć może poprawić smak, to w przypadku sałatki jarzynowej bywa zdradziecka. Dodanie zbyt dużej ilości soli sprawia, że warzywa puszczają wodę. Widać to szczególnie wtedy, gdy sól dodawana jest za wcześnie, jeszcze przed wstawieniem sałatki do lodówki. Aby danie nie zrobiło się wodniste, należy je posolić na samym końcu, zaraz przed podaniem. Warto też zmniejszyć ilość soli. Inne przyprawy, takie jak pieprz, majeranek czy pietruszka równie dobrze wzbogacą smak.
Zobacz też: Trzymasz jedzenie na balkonie? Wiele osób popełnia ten błąd. Jedzenie jest do wyrzucenie
Kolejnym ważnym etapem w przygotowywaniu sałatki jarzynowej jest odpowiedni dobór proporcji. Właściwa ilość majonezu do gotowanych warzyw sprawi, że danie będzie gęste i treściwe. Składniki, jakich potrzebujemy do sałatki, to:
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!