Ciasto na pierogi zdaje się być stosunkowo proste w przyrządzeniu. Składa się bowiem z zaledwie kilku składników: wody, jajek, mąki oraz soli. Mimo wszystko wcale nie jest aż tak łatwo wyrobić je, aby było miękkie, delikatne, a zarazem giętkie i puszyste. Jednym z najważniejszych wyborów jest typ mąki, ale to niekiedy nie wystarczy. Sprawdź, co zrobić, gdy ciasto jest wciąż zbyt twarde. Te wskazówki pomogą ci zrobić najlepsze pierogi na Boże Narodzenie.
Jeśli zabierasz się za przyrządzanie pierogów na święta Bożego Narodzenia, to pamiętaj o paru ważnych wskazówkach. Jeśli ciasto ma być dobrze wyrobione, miękkie i giętkie, mieszanie składników powinno trwać naprawdę długo. Musimy zatem uzbroić się w cierpliwość. Ugniatanie odpowiednią ilość czasu sprawi, że wszystkie składniki idealnie się połączą, a masa będzie elastyczna. Ważne jest również, by wybrać najlepszy rodzaj mąki do tego typu dań. Najczęściej polecana jest pszenna mąka typu 650 lub 500 ze względu na to, że nie będzie doprowadzać do rwania się ciasta, ani nadmiernego lepienia. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zrobić ciasto na pierogi z mąki kukurydzianej, lub gryczanej. Jest to jednak nieco trudniejsze i wymaga dolania większej ilości wody podczas wyrabiania masy. Co jednak dodać poza wybranym typem mąki, jeśli ciasto wciąż wychodzi twarde? Spróbuj jedną z tych rzeczy.
Jeśli pomimo powyższych wskazówek zauważysz, że podczas wyrabiania ciasto jednak jest zbyt twarde, niekiedy pomoże już samo dolanie odrobiny ciepłej wody. Jeśli korzystasz z przepisu, który uwzględnia jajka, możesz także wbić dodatkowe. Żeby jednak nie przesadzić, bezpieczniej będzie, gdy wybierzesz same żółtka, a oddzielisz białka. Po wyrobieniu ciasta, gdy bierzesz się za wałkowanie, pamiętaj, by resztę masy zawijać na ten czas w bawełnianą ścierkę lub folię spożywczą. Dzięki temu ciasto nie będzie schło i nie zrobi się twarde. Pierogi to jedno z ulubionych polskich dań i wyjątkowo często gości na naszych stołach. Przyrządzanie ich wymaga nieco wprawy, a czasem nawet stosowania metody prób i błędów. Nie zmienia to jednak faktu, że nie są aż tak trudne w wykonaniu i gdy dobrze je ugotujemy oraz podamy na ciepło, zawsze będą cieszyć i w większości przypadków wyjdą naprawdę przepyszne.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!