Okres jesienno-zimowy dla wielu kwiatów stanowi wyzwanie. W grupie narażonych na osłabienie gatunków znajduje się między innymi monstera. Ten popularny okaz, który jest ozdobą przestrzeni w niejednym polskim domu, marnieje najczęściej w sezonie grzewczym. Zobacz, co możesz zrobić, aby zapobiec żółknięciu i opadaniu liści. Regeneracyjne działanie wbrew pozorom nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczy zastosować domową odżywkę.
Monstery to jedne z najprostszych w utrzymaniu roślin. Chcąc cieszyć się ich niebanalnym wyglądem, wystarczy pamiętać o regularnym podlewaniu, odpowiednich warunkach świetlnych oraz lokalizacyjnych. Dopilnowanie tych trzech kwestii jest wystarczające w okresie wiosenno-letnim. Sprawy zaczynają się komplikować, kiedy nadchodzi chłód i nasze grzejniki zaczynają osuszać powietrze w mieszkaniu. To wyjątkowo trudny czas dla roślin pochodzących z równikowych lasów tropikalnych. Dlatego tak ważne jest, aby do podstawowej pielęgnacji dołączyć kąpiele, które polegają na umieszczeniu donicy z kwiatem w wannie lub zlewie i zmoczeniu go przy użyciu delikatnego strumienia. Tego typu zabieg należy wykonywać raz w tygodniu, aby zapobiec żółknięciu i opadaniu liści monstery. Dodatkowo cennym źródłem wsparcia dla rośliny będzie domowej roboty odżywka. Do jej przygotowania będziesz potrzebować tylko dwóch składników.
Dostarczanie odpowiedniej ilości witamin i składników odżywczych, to jeden z najważniejszych aspektów, który wpływa na kondycję roślin. Chcąc stworzyć bogatą odżywkę regeneracyjną dla monstery, wystarczy rozpuścić jedną tabletkę witaminy C (cena za opakowanie 10 pastylek to wydatek około 10 złotych) w litrze odstanej wody o temperaturze pokojowej. Dokładnie wymieszaj składniki, a następnie podlej kwiat. Po upływie kilku dni zauważysz pierwsze zmiany. Liście ponownie zaczną barwić się na zielono i dumnie prężyć. Pamiętaj, żeby nie stosować tego typu roztworów zbyt często, wystarczy to robić raz na trzy tygodnie.
Zobacz też: Twoje rośliny usychają? Wypróbuj hydroponikę i zobacz, jak łatwo hodować rośliny w wodzie
Inną, równie cenną mieszanką wzmacniającą monsterę jest woda po gotowanych warzywach (najlepiej marchewce, pietruszce, oraz selerze). Zamiast wylewać roztwór, wyciągnij poddane obróbce produkty i odczekaj, aż woda ostygnie, a następnie wlej ją do doniczki. Ważne jest, aby płyn nie był osolony, ponieważ mogłoby to zaszkodzić roślinie.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.