• Link został skopiowany

Kotlet z piersi kurczaka nie tylko na niedzielny obiad. Jak zrobić go inaczej?

Kotlet z piersi kurczaka to danie, które smakuje praktycznie każdemu, kto jada mięso drobiowe. Przyrządzany na wzór i podobieństwo kotleta schabowego, serwowany z ziemniakami i surówką, bardzo często pojawia się na polskich stołach.
Kotlet z piersi kurczaka nie tylko na niedzielny obiad. Jak zrobić go inaczej? Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Warto jednak pamiętać, że kotlet z piersi kurczaka nie musi być imitacją schabowego. Owszem, można go przyrządzić klasycznie, w panierce z mąki i jajka, czy też z bułki tartej, ale kotlety z piersi kurczaka mogą mieć naprawdę różne oblicza.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Kotleciki z piersi kurczaka: klasyczne i lubiane przez dzieci

Najprostsze kotleciki z piersi kurczaka są szybkie w przygotowaniu i lubiane przez dzieci.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • papryka wędzona (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, odcinamy ewentualne żyłki i chrząstki. Kroimy na plasterki o grubości 1 cm. Każdy plasterek wkładamy kolejno w woreczek śniadaniowy i ubijamy tłuczkiem na cienkie kotleciki. Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy mieszadłem lub widelcem, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, ewentualnie paprykę wędzoną. Na talerz wysypujemy bułkę tartą. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej. Każdy kotlecik zanurzamy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony minutę do zrumienienia.

Kotlety z piersią z kurczaka: sekret tkwi w panierce

Kotlety z piersi kurczaka mogą być soczyste i aromatyczne, dzięki odpowiedniej panierce.

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 30 g startego żółtego sera
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Mięso płuczemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze kawałki i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Do miski wsypujemy mąkę i przyprawy, wbijamy jajka i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do połączenia składników, następnie wsypujemy żółty ser i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Kotlety wkładamy do miski z panierką i dokładnie mieszamy, tak by każdy kotlet był pokryty panierką. Miskę przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotlety z obu stron na złocisty kolor. Usmażone kotlety kładziemy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy od razu.

Kotlet z kurczaka z cheddarem i rozmarynem

Kotlet z kurczaka nie musi być nudny, wystarczy dodatek cheddara i rozmarynu, by powstało danie aromatyczne i niezwykle smaczne.

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 90 g cheddara
  • 180 g szynki parmeńskiej, dojrzewającej albo serrano
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki mąki
  • 100 g masła
  • sól.

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy na plastry centymetrowej grubości. Układamy je na talerzu, posypujemy solą i posiekanymi listkami rozmarynu. Na każdym kładziemy plasterek sera i przykrywamy go plastrem szynki, lekko dociskając. Rozpuszczamy na patelni masło, kotlety delikatnie obtaczamy w mące i smażymy szynką do góry. Po kilku minutach odwracamy i smażymy dalej, aż mięso będzie gotowe do jedzenia.

Kotleciki z piersi kurczaka

Bardzo ciekawe kotleciki z piersi kurczaka to kotlety siekane.

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • 1 cebula cukrowa
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 płaskie łyżki ziół prowansalskich
  • olej roślinny do smażenia
  • sól
  • pieprz ziołowy lub cytrynowy.

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy ewentualne włókna i chrząstki. Kroimy na drobne kawałki. Ulubiony żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wszystkie te składniki umieszczamy w misce, dodajemy zioła prowansalskie, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól i pieprz. Dodajemy też majonez, choć można ten krok pominąć. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Na dobrze nagrzaną patelnię wlewamy olej. Łyżką nakładamy porcje masy mięsnej, smażymy na średniej mocy palnika, po 3 minuty z każdej strony. Usmażone kotlety układamy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Kotlet drobiowy po francusku

Kotlet drobiowy nie zawsze musi przypominać klasycznego schabowego.

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • pęczek szczypiorku
  • olej roślinny do smażenia
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy ewentualne włókna i chrząstki. Mięso kroimy na drobne kawałki. Płuczemy szczypiorek i drobno go siekamy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, śmietanę, musztardę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Wkładamy do marynaty mięso i szczypiorek, mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Łyżką nakładamy masę mięsną, formując kotlety. Smażymy na średniej mocy palnika z każdej strony do 3 minut. Usmażone kotlety odkładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy od razu, serwujemy z ryżem lub kaszą oraz warzywami, np. surówką z pora, marchewki i jabłka.

Zobacz też: Szybkie i tanie przekąski na mecz. Coś aromatycznego na radość lub słodkiego na otarcie łez

Więcej o: