Environmental Working Group (EWG) to organizacja działająca na rzecz ochrony środowiska i zdrowia, która od 2004 roku regularnie zajmuje się również tworzeniem raportów dotyczących żywności. Na podstawie przeprowadzonych badań nad produktami rolnymi dostępnymi w sprzedaży ogólnej wyłoniono "Brudną Dwunastkę". Warzywa i owoce, które znalazły się na liście, odznaczają się wysoką zawartością pestycydów. Aby pozbyć się chemicznego środka z danych produktów, nie wystarczy opłukać ich wodą.
Na każdym kroku słyszymy, że warzywa i owoce to niezwykle ważny element diety, niezależnie od tego, w jakim wieku jesteśmy. Chcąc zdrowo się odżywiać, trzeba jednak mieć na uwadze również procesy hodowania danego produktu. W związku z atakującymi rośliny szkodnikami wielu gospodarzy decyduje się na używanie oprysków, które w późniejszym rozrachunku mają wpływ na jakość oferowanej żywności. Organizacja EWG postanowiła zbadać Tegrupę 46 warzyw i owoców pod kątem zanieczyszczenia pestycydami. Po przeprowadzonych analizach wyróżniono 12 produktów, które należą do grupy najbardziej zanieczyszczonych szkodliwymi składnikami. Na liście znalazły się:
Na każdym z wyżej wymienionych artykułów łącznie znaleziono 209 pestycydów, z czego w wiśni wykryto ich najmniej. Największą ilość chemikaliów znaleziono na jarmużu, kapuście liściowej i gorczycy. Jeśli należą one do waszych ulubionych, musicie mieć na uwadze, aby przed jedzeniem poddać je dokładnemu procesowi oczyszczania. W tym celu warto zastosować mieszankę z dodatkiem sody oczyszczonej. Podpowiemy wam, jak ją zrobić, a następnie używać.
Soda oczyszczona już niejeden raz udowadniała, że świetnie sprawdza się przy różnego rodzaju zabrudzeniach. Okazuje się, że jest ona również idealnym produktem do likwidowania szkodliwych składników z warzyw i owoców. Dlatego też przed zjedzeniem danego produktu warto wymyć go w mieszance, którą przygotujemy na bazie 1 litra wody i 2 łyżeczek wspomnianego proszku. Po dokładnym rozmieszaniu sypkiego składnika do miski wkładamy dowolną żywność i pozostawiamy ją w mieszance na około 10-15 minut. Po upływie wskazanego czasu wyciągamy smakołyk i dokładnie przepłukujemy go pod bieżącą wodą. W ten oto sposób minimalizujemy ilość dostarczanych do organizmu pestycydów.
Zobacz też: Jak wyczyścić złoto w domu? Te sprawdzone sposoby przywrócą blask twojej biżuterii w kilka minut
Jeśli jednak wasz brak cierpliwości nie pozwala wam na to, aby czekać aż kwadrans na zniwelowanie szkodliwego składnika z warzyw i owoców, możecie wypróbować również roztwór na bazie kwasku cytrynowego. Do miski wypełnionej 1 litrem wody dosypujemy 2 łyżeczki kwasku cytrynowego. Całość dokładnie mieszamy, a następnie moczymy w niej żywność przez maksymalnie 3 minuty. Później przepłukujemy produkty pod bieżącą wodą i gotowe. Podobnie można zastosować ocet (pół szklanki wlewamy do 1 litra wody).
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.