Szybkie faworki, które udadzą się każdemu to najlepszy wybór na karnawał. Wypróbuj zatem nasz prosty przepis na smakowite chrusty! Nie będziesz żałować.
Karnawał to ten czas w roku, kiedy wręcz w hurtowych ilościach spożywamy smakowite faworki. Sprawdzone przepisy na chrusty domowej roboty są często przekazywane z pokolenia na pokolenie, a wiele pań domu ma swój patent, który sprawia, że faworki wychodzą dokładnie w punkt. Jak przygotować chrupiący chrust na karnawałową imprezę? Poznaj sprawdzony przepis oraz cenne wskazówki i rady, dzięki którym Twoje karnawałowe łakocie będą mogły się równać z tymi z najlepszych cukierni.
Jak zrobić chrust domowej roboty? Choć mogłoby się wydawać, że przygotowanie faworków jest znacznie łatwiejsze niż pączków, to jednak nie jest to do końca prawda. Oczywiście wszystko zależy od doświadczenia i umiejętności kulinarnych danej osoby, jednak należy mieć na uwadze, że aby nasz przysmak wyszedł idealny, musimy przygotować idealne ciasto. I to jest właśnie aspekt, który najczęściej wzbudza obawy osób początkujących w kuchni.
Ciasto na faworki ma specyficzną konsystencję. Często jest przyrównywane do ciasta makaronowego, a nawet… plasteliny. Dzięki takim porównaniom osoby początkujące w kuchni mogą łatwiej ocenić, czy przygotowane przez nich ciasto jest wystarczające, czy może zachodzi potrzeba np. dodania większej ilości śmietany lub dłuższego wyrabiania.
Sprawdzony przepis domowe chrusty zaczynamy od przygotowania składników. Będą Ci potrzebne:
Jajka i śmietanę należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.
Jak z powyższych składników przygotować chrupiące faworki? Dobry przepis na domowy chrust przedstawia się następująco:
Krok 1. Do szerokiej miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy żółtka, śmietanę (stopniowo), cukier puder, sól i spirytus
Krok 2. Łączymy składniki i zaczynamy wyrabianie ciasta
Rada: W trakcie wyrabiania ciasta należy kontrolować jego konsystencję. W razie potrzeby można dodać więcej śmietany lub odrobinę mąki (nie za dużo!). Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, za długie wyrabianie może sprawić, że ciasto będzie zbyt twarde, a faworki zaczną się kruszyć
Krok 3. Wyrobione ciasto przekładamy na blat lekko oprószony mąką. Rozwałkowujemy, a następnie składamy na pół i ponownie rozwałkowujemy. Czynność powtarzamy przez ok. 10 minut. Ciasto na faworki staje się dzięki temu napowietrzone, co ma przełożenie na właściwą konsystencję i chrupkość chrustów
Krok 4. Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na ok. 30 minut, aby odpoczęło
Krok 5. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z nich bardzo cienko rozwałkowujemy (im cieńsze faworki, tym bardziej chrupiące i szybciej się usmażą). Z rozwałkowanych placków wycinamy prostokąty. Na środku każdego z nich robimy nacięcie i przekładamy jeden bok prostokąta, tworząc charakterystyczny kształt chrustów
Krok 6. Smażymy faworki zgodnie z poniższymi wskazówkami:
Krok 7. Gdy faworki całkowicie przestygną, posypujemy je cukrem pudrem
Zobacz też: Pączki tradycyjne uwielbiane przez pokolenia. Jak zrobić pączki jak u babci?