• Link został skopiowany

Kupowałam, a teraz robię sama. Jest taniej i zdrowiej. Robi się w mgnieniu oka

Jak zrobić domowy smakołyk w kilka chwil? Mowa o przysmaku, którym zajadają się i młodsi i starsi. W sklepach jest bardzo drogi, a można go zrobić samemu w kilka chwil. Przepis jest banalnie prosty.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Jak zrobić i z czym podawać masło orzechowe? Najczęściej w naszych kuchniach znajdziemy masło z orzechów ziemnych, ale możemy przygotować je także m.in. z migdałów lub orzechów laskowych. Podpowiadamy, jak samodzielnie przygotować ten wyjątkowy specjał.   

Zobacz wideo Zrobiłyśmy domowe masło. Czy to się opłaca?

Jak zrobić masło orzechowe i dlaczego warto? 

Jak zrobić masło orzechowe i dlaczego warto? To prawdziwa skarbnica smaku, którą uwielbiają zarówno młodsi, jak i starsi. Jest to produkt nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Regularne spożywanie masła orzechowego wiąże się z wieloma korzyściami dla zdrowia.

  • Masło orzechowe jest doskonałym źródłem energii, dzięki czemu jest to idealny przysmak dla osób aktywnych fizycznie.
  • Masło orzechowe utrzymuje uczucie sytości na długo, co zapobiega podjadaniu między posiłkami.
  • Produkt jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które poprawiają pamięć i koncentrację, a ponadto są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu.
  • Masło orzechowe zawiera w sobie także m.in. białko, czyli podstawowy budulec mięśni, błonnik pokarmowy, który odpowiada za prawidłową pracę układu trawiennego oraz witaminę E, magnez oraz potas. 

Masło orzechowe - przepis na pyszny domowy wyrób

Jak samodzielnie zrobić masło orzechowe? Przepis na domowe masło orzechowe jest bardzo prosty, a do jego przygotowania będziesz potrzebować jedynie kilku składników. Receptura nie wymaga kupowania wyszukanych składników ani posiadania specjalistycznego sprzętu. Wystarczy jedynie blender, który większość z nas ma na wyposażeniu swojej kuchni oraz orzechy i kilka dodatków, które wpływają na konsystencję i smak naszego wyrobu.

Do przygotowania domowego masła orzechowego z orzechów ziemnych będą Ci potrzebne:

  • 200 g orzechów ziemnych
  • opcjonalnie: olej roślinny, miód, sól, cynamon

Sposób przygotowania:

Orzechy ziemne upraż na suchej patelni lub w piekarniku do momentu, aż będą zarumienione i zaczną wydawać przyjemną woń. Prażone orzechy umieść w kielichu blendera i zblenduj na gładką masę. Jeżeli chcesz, aby konsystencja Twojego domowego masła orzechowego była bardziej płynna, dodaj odrobinę oleju i ponownie zblenduj. Możesz użyć np. oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Jeżeli chcesz wzbogacić smak swojego masła orzechowego, możesz dodać do niego także odrobinę soli, cynamonu i miodu.    

Przepis na masło orzechowe. Jak zrobić idealny dodatek do kanapek prosto z USA?
Przepis na masło orzechowe. Jak zrobić idealny dodatek do kanapek prosto z USA? Fot. Pexels/ Karolina Grabowska

Masło orzechowe z orzechów włoskich krok po kroku

Nasza druga propozycja to domowe masło orzechowe z orzechów włoskich. Przepis jest równie prosty, a do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 200 g orzechów włoskich
  • 1 łyżki oleju
  • 2 łyżek miodu
  • szczypty cynamonu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Orzechy włoskie rozłóż na blasze z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja pieczenia góra-dół). Podpiekaj do momentu, aż staną się rumiane. Orzechy wyjmij z piekarnika, a następnie usuń z nich skórki, które sprawiają, że orzechy mają goryczkowy posmak. Najłatwiejszym sposobem jest delikatne pocieranie orzechów w dłoniach. Pozbawione skórek orzechy wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj miód, olej oraz cynamon, jeżeli go używasz. Całość ponownie zblenduj. Jeżeli chcesz, aby masa była rzadsza, dodaj większą ilość oleju.    

Zdrowe masło orzechowe z orzechów laskowych

Na koniec przepis na zdrowe masło orzechowe na bazie orzechów laskowych. Orzechy laskowe to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nich ponadto witaminy z grupy B, witaminę E, potas oraz magnez. Regularne sięganie po orzechy laskowe pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu oraz poprawę pamięci i koncentrację.

Do przygotowania zdrowego masła orzechowego z orzechów laskowych będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 200 g orzechów laskowych
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 2 łyżki miodu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Orzechy laskowe upraż na suchej patelni. Gdy przestygną, przełóż je do misy blendera i zblenduj na gładką masę wraz z odrobiną soli. Dodaj cynamon, esencję waniliową oraz miód, jeśli używasz dodatkowych składników. Dodaj olej i ponownie zblenduj. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodaj więcej oleju. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj.  

Zobacz też: Coś słodkiego na szybko? Oto ekspresowy przepis na kruche ciasteczka, które zawsze wychodzą

Więcej o: