Jak zrobić i z czym podawać masło orzechowe? Najczęściej w naszych kuchniach znajdziemy masło z orzechów ziemnych, ale możemy przygotować je także m.in. z migdałów lub orzechów laskowych. Podpowiadamy, jak samodzielnie przygotować ten wyjątkowy specjał.
Jak zrobić masło orzechowe i dlaczego warto? To prawdziwa skarbnica smaku, którą uwielbiają zarówno młodsi, jak i starsi. Jest to produkt nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Regularne spożywanie masła orzechowego wiąże się z wieloma korzyściami dla zdrowia.
Jak samodzielnie zrobić masło orzechowe? Przepis na domowe masło orzechowe jest bardzo prosty, a do jego przygotowania będziesz potrzebować jedynie kilku składników. Receptura nie wymaga kupowania wyszukanych składników ani posiadania specjalistycznego sprzętu. Wystarczy jedynie blender, który większość z nas ma na wyposażeniu swojej kuchni oraz orzechy i kilka dodatków, które wpływają na konsystencję i smak naszego wyrobu.
Do przygotowania domowego masła orzechowego z orzechów ziemnych będą Ci potrzebne:
Sposób przygotowania:
Orzechy ziemne upraż na suchej patelni lub w piekarniku do momentu, aż będą zarumienione i zaczną wydawać przyjemną woń. Prażone orzechy umieść w kielichu blendera i zblenduj na gładką masę. Jeżeli chcesz, aby konsystencja Twojego domowego masła orzechowego była bardziej płynna, dodaj odrobinę oleju i ponownie zblenduj. Możesz użyć np. oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Jeżeli chcesz wzbogacić smak swojego masła orzechowego, możesz dodać do niego także odrobinę soli, cynamonu i miodu.
Nasza druga propozycja to domowe masło orzechowe z orzechów włoskich. Przepis jest równie prosty, a do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Orzechy włoskie rozłóż na blasze z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja pieczenia góra-dół). Podpiekaj do momentu, aż staną się rumiane. Orzechy wyjmij z piekarnika, a następnie usuń z nich skórki, które sprawiają, że orzechy mają goryczkowy posmak. Najłatwiejszym sposobem jest delikatne pocieranie orzechów w dłoniach. Pozbawione skórek orzechy wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj miód, olej oraz cynamon, jeżeli go używasz. Całość ponownie zblenduj. Jeżeli chcesz, aby masa była rzadsza, dodaj większą ilość oleju.
Na koniec przepis na zdrowe masło orzechowe na bazie orzechów laskowych. Orzechy laskowe to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nich ponadto witaminy z grupy B, witaminę E, potas oraz magnez. Regularne sięganie po orzechy laskowe pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu oraz poprawę pamięci i koncentrację.
Do przygotowania zdrowego masła orzechowego z orzechów laskowych będą Ci potrzebne następujące składniki:
Sposób przygotowania:
Orzechy laskowe upraż na suchej patelni. Gdy przestygną, przełóż je do misy blendera i zblenduj na gładką masę wraz z odrobiną soli. Dodaj cynamon, esencję waniliową oraz miód, jeśli używasz dodatkowych składników. Dodaj olej i ponownie zblenduj. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodaj więcej oleju. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj.
Zobacz też: Coś słodkiego na szybko? Oto ekspresowy przepis na kruche ciasteczka, które zawsze wychodzą